Han Herred – landet mellem hav og fjord

Solnedgang en sommeraften ved Thorup Strand. Foto: Mattias Bodilsen
Solnedgang en sommeraften ved Thorup Strand. Foto: Mattias Bodilsen

Der er få steder i Danmark, hvor du finder så afvekslende en natur som i Han Herred.

Fra det bakkede Hannæs – med Bulbjerg som kronen på skaberværket – over de lavvandede vejler til Fjerritslev-egnen mod øst, hvor du har de frodige landskaber til fjordsiden og de barske, storslåede vidder ud mod Jammerbugten. Her kan du nyde udsigten fra den gamle kystskrænt Lien med den store, åbne klithede helt ud til havet. Svinkløv og Slettestrand byder på dejlige badestrande og et helt unikt kulturmiljø omkring de traditionsrige havbåde. Ved Thorup Strand kan du opleve kystfiskeriet på nærmeste hold.

Turen mellem Fjerritslev og Brovst byder på et herligt eventyrlandskab med bakker, skove og spredte bebyggelser, og flere steder er der udkik til Limfjorden – endda helt til Aalborg.

Udsigt mod Limfjorden fra Alsbjerg Bakker. Foto: Mattias Bodilsen
Udsigt mod Limfjorden fra Alsbjerg Bakker. Foto: Mattias Bodilsen

Øst for Brovst flader landet igen ud med mulighed for at tage en afstikker til det gamle øsamfund, Øland, som har sin helt egen charme med den smalle dæmning til Gjøl, eller vende blikket mod nord til de store klitplantager mellem Tranum og Rødhus.

Som perler på en snor finder du en række tidligere stationsbyer langs den nedlagte jernbane mellem Aalborg og Thisted. Heraf er Brovst og Fjerritslev vokset til købstadslignende bysamfund med et alsidigt og livligt handelsmiljø. Både centerbyerne og landsbyerne omkring er præget af et sprudlende foreningsliv med alt fra idræt til musik, film og foredrag.

Han Herred er et ideelt sted at bo og holde ferie, hvis man gerne vil være midt i naturen og samtidig deltage i det spændende kulturliv, der i høj grad også trives uden for de større byer.

Gå på opdagelse i menuen til højre/herunder og oplev – ligesom Frederik VI i sin tid – at Han Herred er den skønneste plet i kongeriget!

Scroll to Top