Han Herred Bogen 2007 – NORDJYSKE

Han Herred Bogen 2007 – NORDJYSKE

Arne Sloth Kris­tof­fer­sen
Det er Arne Sloth Kris­tof­fer­sen, der har gra­vet his­to­ri­en om Brovst-dren­gen George Mac Donald frem. Han har al­drig tid­li­ge­re brugt så me­gen tid på en his­to­rie. Foto: Lars Pauli

Brovst-dreng gik i tysk krigstjeneste og døde på Østfronten

Af Hans Chr. Nielsen hc.nielsen@nordjyske.dk

BROVST: En af de mest spændende og rørende historier i Han Herred Bogen 2007 er beretningen om Brovst-drengen George Mac Donald, der meldte sig til tysk krigstjeneste og døde på Østfronten i marts 1944.

Historien er gravet frem af Arne Sloth Kristoffersen, opvokset i Brovst, nu skoleinspektør i Støvring, flittig skribent og tidligere bidragyder til Han Herred Bogen.

Historien “George Mac Donald – fra USA via Brovst til Østfronten” er samtidig et eksempel på, hvordan Han Herred årbogen er vokset ikke blot i sidetal, men også i kvalitet, siden den første udgave blev udgivet for 11 år siden.

Arne Sloth Kristoffersen har også skrevet historier til Barn af Vendsyssel og Barn af Himmerland samt adskillige artikler og kronikker, men aldrig tidligere brugt så mange timer på en historie som årets bidrag til Han Herred Bogen.

– Jeg fik ideen sidste år, og jeg har arbejdet på historien siden februar, siger Arne Sloth Kristoffersen. Jeg har talt med 20 mennesker med kendskab til emnet og læst masser af stof. Jeg har været til møder, ført telefonsamtaler og modtaget mails. Jeg har brugt utroligt mange timer, og min familie er lettet over, at det nu er overstået, fastslår forfatteren, der på sin side er glad for, at han har fået skrevet historien.

Den fylder 20 af de 224 sider i årets udgave af Han Herred Bogen, rigt illustreret med billeder af George Mac Donald, hans familie og skolekammerater samt breve og dokumenter. George Mac Donalds mor Ingeborg var opvokset i en børneflok på 13 i Brovst, hvoraf de otte udvandrede til USA. Ingeborg vendte hjem til Brovst i 1930 med sin otteårige søn George, mens faderen blev i USA.

Der er som altid i Han Herred Bogen sørget for, at læserne kommer vidt omkring i både tid, sted og emnevalg. Med beretninger fra middelalderen og frem til i dag er der bestemt noget for enhver smag.

Bogen byder bl.a. på historier om “Livet i Vust under den tyske besættelse” ved Anthon Holm, “Slettegaard – en gammel adelsgård i Hjortdal Sogn” ved Rita Rendow, “Familien Slagter Frandsen i Fjerritslev” ved Poul Frandsen, “Gyldenstjernerne på Aagaard” ved Ingvard Jakobsen, “Min barndoms jul i 1940’erne” ved Folmer Møller, “Kokkedals Mølle” ved Tage Møller, “Døbefonten i Lerup Kirke fortæller historie” ved John Kristensen, “Nedkastningspladsen Boje Didriksen på Øland” ved Axel Engberg Pallesen og et portræt af kunsthåndværker Birthe Sahl ved Bente Kristensen.

Lagt på www.nordjyske.dk lørdag d. 25-11-2006 kl. 04:00

Scroll to Top