Bent Nygårds sange om livet på landet

Bent Nygård
– forfatteren til Han Herred Sangen

Hvordan går det til, at en bonde i Han Herred skriver sange og digte? Det gør han, fordi han ikke kan lade være. Det startede engang i 1970’erne, mener Bent Nygård, og ordene og inspirationen er kommet til ham, når han gik og passede sine dyr eller arbejdede ude i marken.

»Det kunne da ske, at jeg smuttede ind en formiddag og fandt blyant og papir for lige at skrive et par ord ned, mens jeg havde dem i hovedet, men ellers var det noget, jeg syslede med, når der var tid,« fortæller Bent Nygård.

Bent Nygård, der er født 1927 i Arup og siden 1954 har haft sit hjem i Øster Drøstrup, har været aktiv i husmandsbevægelsen. Ved et møde i 1980 spurgte formanden for Han Herred Husmandskreds, Aage Jensen, om nogen kunne skrive en sang til kredsens 75-års jubilæum, som skulle holdes 27. oktober samme år. Det tilbød Bent Nygård at gøre, og sådan blev Han Herred Sangen født: »Jeg véd et sted mellem hav og fjord, hvor lyngen blomstrer imellem skove« på melodien til »Hvor smiler fager den danske kyst«.

Læs originalteksten til Han Herred Sangen fra 1980 her

Læs Bente Kristensens og Ingvard Jakobsens portræt af Bent Nygård, som er årets kunstner i Han Herred Bogen 2015

Bent Nygård har samlet 25 af sine digte under fællestitlen »Sange om livet på landet«, og udgivelsen kan downloades i pdf-udgave her

Sangene må frit benyttes under forudsætning af kildeangivelse.

Læs redaktør Bente Kristensens introduktion til årets kunstner, Bent Nygård, ved præsentationen af Han Herred Bogen 2015 på Bratskov 19. november 2014

Scroll to Top