Et par små historier fra besættelsen

Jetsmark Kirke.
Jetsmark Kirke.

Indsendt af Ingvard Jakobsen,
Landbæk 10, Øsløs

Vendelboen Karl Jensen (født 1926), der er bosat i Østerild og tidligere gårdejer på Bjerget, Lild Sogn, fortæller følgende historie fra 9. april 1940

»Jeg skulle i min første plads i Kaas, hos sognets rigeste gårdejer, der lovede at hente min kiste med mit tøj og personlige ejendele. Da han kørte gennem byen med kisten, alt imens tyskerne var i gang med at besætte landet, troede folk, at han var på vej til et sted, hvor han ville grave sin formue ned, som mange gjorde under svenskekrigene. Men det var bare mit beskedne habengut!

5. maj 1945 blev der kaldt til festgudstjeneste i Jetsmark Kirke (mellem Kaas og Pandrup) med den usædvanlige besked, at man skulle medbringe højskolesangbogen!

Årsagen var, at man skulle synge ’Bladet i bogen sig vender’, og den står ikke i salmebogen.«

Holger Jakobsen (1930-1995) fra Øsløs har fortalt følgende historie

»Mine forældre, Else Margrethe (1892-1958) og Ingvard Jakobsen (1885-1945), ejede et husmandssted i Vesløs. Min ældste bror, Andreas (1915-1979), tjente under krigen på Himmerland. Min mor drev et mindre hønseri.

En dag kom der to tyske soldater i fuld udrustning og spurgte efter æg, og da min mor ikke forstod dem, spurgte de om ’anders?’, altså om der var andre til stede.

Dette hørte hun som Andreas, og hun troede, der var sket noget med ham. Først da den ene af tyskerne begyndte at baske med armene og sige som en høne, kunne der laves en handel!

Scroll to Top