Rockstjernernes sidste vals genopstår

MusikCompagniet glæder sig til at blænde op for »The Last Waltz« i Fjerritslev. Pressefoto
MusikCompagniet glæder sig til at blænde op for »The Last Waltz« i Fjerritslev. Pressefoto
MusikCompagniet i Fjerritslev byder lørdag 4. oktober på en forrygende koncert, baseret på filmen »The Last Waltz«, som skildrer den allersidste koncert med legendariske »The Band« i 1976

Nu bliver der lejlighed til et gensyn med en af musikhistoriens vigtigste milepæle. Det sker, når MusikCompagniet i Fjerritslev blænder op for »The Last Waltz« i form af en nyfortolkning af storfilmen, der er bygget over afskedskoncerten med »The Band«, som var en af de mest indflydelsesrige canadisk-amerikanske rockgrupper i 1960’erne og 1970’erne.

»The Band« bliver ved koncerten, der finder sted lørdag 4. oktober på Fjerritslev Gymnasium, genoplivet af gruppen Uhrband Stöjband, som til denne særlige begivenhed har inviteret en række af deres bedste musikalske legekammerater med på scenen.

Således kan publikum opleve blandt andre Esben Just, Martin Preisler og Rasmus Madsen foruden funklende stortalenter som Bo Møller Petersen og Signe Juhl Jensen på henholdsvis guitar og vokal. Det store orkester med fuld blæsersektion tæller en række af landets allerbedste musikere, som blandt andet har optrådt med SP-JUST-FROST, Peter Belli, Lucas Graham, Johnny Madsen (søn af Johnny Madsen), Poul Krebs, Mike Anderson, Aarhus Jazz Orchestra og DR Bigbandet.

»The Band« med Bob Dylan

»The Band« blev etableret i 1959 og optrådte frem til 1963 under navnet »The Hawks« sammen med rockabilly-sangeren Ronnie Hawkins. Herefter hyrede folkesangeren Bob Dylan kvintetten til sin historiske verdensturné i 1965-66, hvor Dylan udviklede sin folkede lyd til et mere elektrisk udtryk. Under denne turné kaldte de sig »Bob Dylan and The Band«.

Efter turnéen begyndte gruppen at skrive egne tekster og melodier med guitaristen Robbie Robertson som den centrale sangskriver. Det blev til mere end 100 sange, både originale kompositioner og genindspilninger af samtidige og traditionelle numre. En række af sangene blev udgivet officielt i 1975 under navnet »The Basement Tapes«.

Debutalbummet »Music from Big Pink« fra 1968 og efterfølgeren »The Band« fra 1969 medvirkede til etableringen af folkrock- og countryrock-genren og udviklingen af undergenrer som Alt. Country og Americana.

»The Last Waltz«

Efter 16-17 år på de støvede landeveje besluttede medlemmerne af »The Band« at gå hver til sit, og gruppen spillede sin afskedskoncert 25. november 1976 i Winterland Ballroom i San Francisco, Californien. Koncerten, der senere blev kendt som »The Last Waltz«, bød på en større blæsersektion og en perlerække af berømte gæsteartister, herunder Joni Mitchell, Neil Young, Muddy Waters, Van Morrison, Ringo Starr, Eric Clapton, Ronnie Wood og Neil Diamond.

Koncerten blev filmet af instruktøren Martin Scorsese og senere udgivet som dokumentarfilm og tredobbelt live-lp.

»The Band« er indlemmet i Canadian Music Hall of Fame og Rock and Roll Hall of Fame.

16 mand på scenen

Nu er »The Last Waltz« tilbage, levendegjort af ikke færre end 16 mand, der står klar på scenen til at give publikum en musikalsk oplevelse i absolut særklasse. En aften med fantastisk og tidløs musik af ophavsmænd, som foruden de tidligere nævnte tæller Dr. John, Emmylou Harris, Paul Butterfield, Ronnie Hawkins og mange, mange flere.

Der er hermed lagt i kakkelovnen til en forrygende festaften og en fejring af musikken fra »The Last Waltz«.

FAKTA

UHRBAN STÖJBAND
Peter Uhrbrand – violin, guitar, piano
Louise Støjberg – sang, trombone, harmonika, guitar
Jesper Dyhre Nielsen – kontrabas og elbas
Casper Mikkelsen – trommer, vokal, perkussion
Mads Brink Jørgensen – guitar, dobro, lapsteel, vokal

Artikel fra Magasinet NORD september 2014, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top