Nervepirrende øjeblikke i Vester Thorup Brugsforening

Vester Thorup Brugsforening
Vester Thorup Brugsforening

Af Else Kronborg Andersen
Mågevej 14, Fjerritslev

Da jeg selv kun var tre år, da krigen stoppede, og jeg som følge deraf kun har ganske svage erindringer fra den tid, vil jeg her berette om nogle episoder, som jeg op gennem tiden har fået fortalt om gennem mine forældre og andre, der var med i frihedskampen.

Min far, uddeler Gunnar Johan Gundersen (født 2. august 1914, død 8. november 1978), Vester Thorup Brugsforening, Thistedvej 465, var under besættelsen med i modstandsbevægelsen i en gruppe, der havde hjemme i daværende Thorup-Klim Kommune (senere Fjerritslev Kommune og Jammerbugt Kommune). Han deltog blandt andet i modtagelsen af våben, der blev kastet ned med fly på Thorup Fjordholme. Når frihedskæmperne havde været af sted efter våben og skulle hjem, skulle de ofte forbi de tyske vagter, og hver gang klarede de sig med at sige, at de havde været ude at spille kort.

5. maj 1945 opstod der en episode i Vester Thorup Brugsforening, hvor nogle af frihedskæmperne om formiddagen var samlet hos min far, og da tyskerne opdagede dette, ville de kaste håndgranater mod Brugsen. De havde på dette tidspunkt ikke hørt, at der var kapituleret. Mejeribestyrer Henriksens datter Solvej forsøgte at forklare tyskerne, at der var kapituleret, mens min far ringede til Fjerritslev for at få fat i frihedskæmpernes gruppeleder doktor Crandal. Det var nogle nervepirrende minutter, indtil doktor Crandal nåede til Vester Thorup, hvor han fik den tyske øverstbefalende i Vester Thorup forklaret, at tyskerne havde kapituleret.

Noget, jeg selv meget svagt erindrer, er nogle soldater, der stod opstillet ved Thorup Hotel på vejen om til stationen, ligesom jeg kan huske, at jeg stod i butiksdøren og så tyskernes forlade Vester Thorup med deres heste, heriblandt et lille føl. Da englænderne kørte gennem Vester Thorup kan jeg huske, at jeg stod sammen med vores unge pige ovre ved kirkegårdsdiget sammen med mange andre. Vi havde blomster med til bilerne, der kørte forbi.

Scroll to Top