Minder fra min barndom under besættelsen

Jytte Vuust Nielsens hjem på Mølgaards Mark (Bonderupvej 8).
Jytte Vuust Nielsens hjem på Mølgaards Mark (Bonderupvej 8).

Af Jytte Vuust Nielsen
jyttevuust@gmail.com

Jeg er født på Mølgaards Mark, Lerup Sogn, i 1938. Den dag i dag synes jeg stadig, at jeg kan høre flyvemaskinerne, da Tyskland/Hitler besatte Danmark 9. april 1940. Ellers kan jeg ikke huske så meget fra de første par år.

Far kørte mælk til Tranum Mejeri, så Mor og vi børn var alene hjemme om formiddagen. En dag, hvor Mor var ved at partere en gris ved køkkenbordet, kom der lige pludselig en flok tyske soldater på hesteryg ind på vores gårdsplads. Mor låste straks døren. Soldaterne sprang hen til vinduet og stirrede på grisen – de var måske sultne – men Mor rullede straks gardinet ned. Vi var så bange. Heldigvis forsvandt de hurtigt igen.

En anden dag, hvor soldaterne havde ligget i skyttegrav hele natten uden for mit hjem, kom de ind i kostalden og tiggede æg. Far gav dem de æg, vi kunne undvære. Han tænkte, at de da hverken kunne koge eller stege dem. Men det var heller ikke nødvendigt, for soldaterne spiste dem rå. Da var vi også bange, indtil en af soldaterne viste os et billede af sine børn hjemme i Tyskland.

I Telling var der barakker med tyske flygtninge, ældre kvinder og børn. De havde jo heller ikke for meget, så de kom også til mit hjem for at tigge mad, og Mor gav dem det, hun kunne undvære.

Under krigen boede min fars fætter hos Mor og Far. Han var frihedskæmper og havde mange ting, såsom håndgranater og skydevåben, til at ligge på loftet. Vi børn færdedes omkring disse ting uden at tænke på, at det kunne være farligt.

Min lillesøster og jeg fik syet kjoler af faldskærmsstof og frakker af militærkapper, som Mor fik af sin bror, der også var frihedskæmper og måtte flygte til Sverige, da krigen stoppede.

Da Aalborg Lufthavn blev bombarderet, blev min mosters mand slået ihjel.

Mine forældre havde bekendte, der fik kostalden og hestestalden beslaglagt til de tyske soldaters heste.

Da jeg startede i skole (Telling Skole) i 1944, mødte vi nogle gange et helt kompagni på vejen. Nu var vi ikke bange, da vi var blevet dus med dem.

Indleveret til Lokalhistorisk Arkiv Fjerritslev 9. april 2014

Scroll to Top