Forord · 7
Årsberetning 2005-06 fra styrelsen for Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred
Introduktion · 10
Af redaktionen
Tælleremse · 12
Af Gudrun Kjelstrup Kappel
Fræ mi bette ti · 13
Skoleliv og første tjenesteplads
Af Severin Brøndum
Et spændende liv på Hannæs · 27
Erindringer af husmand Adolf Gregersen
ved Ellen Amtoft Gregersen og Ingvard Jakobsen
Livet i Vust under den tyske besættelse 1940-45 · 47
Af Anthon Holm
Slettegaard − en gammel adelsgård i Hjortdal Sogn · 70
Af Rita Rendow
Familien Slagter Frandsen Søndergade 6 i Fjerritslev · 79
Af Poul Frandsen
Gyldenstjernerne på Aagaard 1355-1627 · 89
Ved Ingvard Jakobsen
Mødet mellem William Shakespeare og Knud Henriksen Gyldenstjerne · 105
Af Else Pedersen
Dagligliv på Gundestrupgaard for 100 år siden · 107
Af Ketty Johansson
Min barndoms jul i 1940’erne · 112
Af Folmer Møller
Kokkedals Mølle · 122
Af Tage Møller
George Mac Donald − fra USA via Brovst til Østfronten · 127
Af Arne Sloth Kristoffersen
Døbefonten i Lerup Kirke fortæller historie · 148
Af John Kristensen
Nedkastningspladsen »Boje Didriksen« på Øland
Om modstandsbevægelsen i Øland-Halvrimmen · 162
Af Axel Engberg Pallesen
Kunsthåndværker Birthe Sahl · 176
Af Bente Kristensen
Det Gamle Album · 182
Billeder fra samtlige 23 sognegrupper
Ved præsentationen af Han Herred Bogen 2006 · 194
Af Ragnhild Poulsen
Årets gang i Han Herred · 195
Af Ejgil Bodilsen
Årets gang i Lokalhistorisk Samvirke · 213
Af Ejgil Bodilsen
Årets gang i de lokalhistoriske foreninger · 219
Af foreningernes formænd
Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred · 223
Adresser og telefonnumre
Introduktion til 12. årgang 2007
Hermed er det igen en fornøjelse at kunne præsentere en broget buket af gode historier, hvor vi i tid, sted og emnevalg kommer rundt i hele Han Herred – fra Vesløs i vest til Øland i øst
Allerførst får vi en smagsprøve på Han Herred-målet i form af en tælleremse, som Gudrun Kappel husker fra sin opvækst i Thorup-Klim.
Derefter tager rundturen sin begyndelse i Aggersund, hvor Severin Brøndum tager tråden op fra årgang 2002 og denne gang beretter om sin skoletid og første tjenesteplads i begyndelsen af 1900-tallet.
Herfra bevæger vi os til Sydhannæs og hører Adolf Gregersen fortælle jævnt og muntert om et spændende liv som familiefar, bonde og aktiv samfundsborger.
Ellidsbøl-Vust var et område, som i særlig grad mærkede den tyske besættelse 1940-45. I disse år var Anthon Holm en stor dreng, og han giver os i sin artikel en deltaljeret beskrivelse af både dagligdag og dramatiske begivenheder.
Rita Rendow har samlet materiale til en beskrivelse af Slettegaard, den gamle adelsgård i Hjortdal Sogn, hvorfra vi tager til Fjerritslev for at høre Poul Frandsen fortælle minder om familievirksomheden Slagter Frandsen.
I denne årgang begynder vi en artikelserie om herregården Aagaard, der i mindst tre århundreder var i Gyldenstjernernes besiddelse. Ingvard Jakobsen har redigeret et omfangsrigt stof fra lokalhistorikerne J.C. Jacobsen, P. Rønn Christensen og C. Klitgaard. Else Pedersen supplerer historien ved at fremdrage en interessant detalje, nemlig Knud Henriksen Gyldenstjernes møde med dramatikeren Shakespeare under et besøg i England.
Folmer Møller fortæller om julens traditioner fra barndomshjemmet i Bejstrup, og Ketty Johansson giver os indblik i dagliglivet på Gundestrupgaard, som indtil udstykningen til mindre husmandsbrug var en betydelig gård i Skræm Sogn.
Kokkedals Mølle havde ligeledes en central betydning i Torslev Sogn, og Tage Møller har taget sig for at riste en rune over møllens glorværdige æra frem til 1951.
Arne Sloth Kristoffersen bidrager i år med en smuk og afbalanceret dokumentation om en af de lokale skæbner fra anden verdenskrig, nemlig Brovst-drengen George Mac Donald, som meldte sig på tysk side og omkom på Østfronten i 1944.
Fra Brovst drager vi helt mod nord til Lerup Kirke, hvis døbefont fortæller en upåagtet, men meget spændende historie. Kirkens præst, John Kristensen, indvier os samtidig i nogle spændende historiske teorier.
Axel Engberg Pallesen har i de seneste år samlet stof til en samlet beskrivelse af våbenmodtagelserne langs Jammerbugten, hvorfra vi har lånt beretningen om Øland-Halvrimmen-gruppens betydelige indsats.
Vi slutter med Bente Kristensens portræt af Årets Kunstner, keramikeren Birthe Sahl, Halvrimmen, som blandt andet har udført udsmykningsopgaver for adskillige kirker i Han Herred, før vi giver plads til de faste rubrikker, heriblandt Årets gang i Han Herred, Det Gamle Album og årsberetninger om den omfattende lokalhistoriske aktivitet i hele Han Herred.
Tak til redaktionsudvalg, styrelse, trykkeri og vore faste salgssteder for et fantastisk samarbejde, der giver mod på at stile mod en Han Herred Bogen 2008.
Poul Meisner, Ingvard Jakobsen og Ejgil Bodilsen