Glimt fra besættelsestiden i Brovst

Otto, Børge, Thorkild, Niels, Erik og Johs fra modstandsgruppen i Brovst.
Otto, Børge, Thorkild, Niels, Erik og Johs fra modstandsgruppen i Brovst.
En lille beretning om 2. gruppe Brovst fra krigsårene 1940-45, samlet og nedskrevet af Lis Dybkjær og tilegnet Thorkild Andersens børn og børnebørn

Af Thorkild Andersen

Dyrlæge Thorkild Andersen blev født på Østergaard i Taars Sogn 29. september 1910. Han var det femte barn ud af en børneflok på 10. Ved fødslen var han så svag, at man var nødt til at sende bud efter præsten, så han kunne blive hjemmedøbt, da hans forældre ikke troede, at han havde mange timer at leve i.

Han klarede den første vanskelige tid, fik et langt og rigt liv og døde 26. juli 2002 – 91 år gammel – i sit hjem på Bynkevej i Højene ved Hjørring. Livet igennem var han en stor brevskriver.

Hans gode breve kunne nå én overalt, og hvor kunne man glæde sig til at åbne det dejlige, tykke brev, der til tider næsten var en hel bog.

Da han efter sin 70-års fødselsdag lagde dyrlægearbejdet på hylden, gav han sig til at nedskrive sine barndomserindringer, som han kaldte »Mit Barndomshjem«. Vi fire børn modtog i julen 1974 hver sit eksemplar på 170 håndskrevne sider – et kæmpearbejde. Jeg har tit bedt min far om at fortsætte med at nedskrive erindringer fra krigens tid, men han slog det hen. Efter hans død fandt jeg et stilehæfte med denne beretning, som kan læses i sin helhed i pdf-udgaven »Oldefar fortæller«

Læs »Oldefar fortæller« i pdf-udgave her …

Lis Dybkjær
Nr. Lyndelse
September 2005

Scroll to Top