Jul i den gamle bryggergård

Kirsten Kjeldgaard skåler med julemanden (alias Hans Brøndborer) i Bryggerkælderen.
Kirsten Kjeldgaard skåler med julemanden (alias Hans Brøndborer) i Bryggerkælderen.

Den gamle bryggergård midt i Fjerritslev har i mere end 50 år været omdrejningspunktet for alle de gode juletraditioner

P. Kjeldgaards Ølbryggeri blev etableret i 1887, og i 1897 blev de nuværende bygninger med det flotte forhus opført som den eneste toetagers beboelsesejendom mellem Aalborg og Thisted. Efter forældrenes død i henholdsvis 1919 og 1950 blev bryggeriet videreført af datteren Kirsten Kjeldgaard alene, indtil den allersidste hvidtøl blev tappet i 1968.

Kirsten Kjeldgaard havde stor sans for, at familiens ølbryggeri var noget specielt og værd at værne om. Derfor passede hun godt på alle de gamle remedier, og i 1960 begyndte hun at invitere egnens befolkning på skummende, hjemmebrygget hvidtøl i bryggeriets kælder den sidste weekend før jul. I samarbejde med handelsstandsforeningen blev traktementet de følgende år udvidet med gratis servering af risengrød, og fra 1963-64 stod menuen på Han Herreds nationalret – stuvet hvidkål med kanel og kogt flæsk.

6.000 valfartede til Fjerritslev, og der var lange køer foran trappen til Bryggerkælderen, så der måtte spises i hold. Køkkenet på alderdomshjemmet Solgaarden blev inddraget til snitning og kogning af de store mængder hvidkål.

Hermed var der skabt en uhyre populær tradition, som nu kan fejre 50-års jubilæum. Samtidig var Fjerritslev blevet kendt som nissernes by, hvor det vrimlede med udklædte og legende nissebørn overalt. Hvert år helt tilbage fra 1950’erne var der kæmpe nisseoptog gennem byen med musikkorps i spidsen. Samtlige handlende var iført nissehuer, julemanden delte appelsiner ud til børnene, ligesom der blev holdt julestue for børn og voksne på Grand Hotel for stuvende fulde huse.

I forbindelse med julefestlighederne i 1963, hvor fjernsynet mødte op for at lave optagelser til det meget populære »Lørdagsmagasinet«, der blev sendt 21. december, begyndte tanken om at indrette et egentligt bryggerimuseum at tage form. Det blev en realitet til julen året efter, så til næste år kan Fjerritslev Bryggeri- og Egnsmuseum fejre 50-års jubilæum.

Efter Kirsten Kjeldgaards død som næsten 92-årig i 1982 blev der stiftet en fond – Brygger P. Kjeldgaards Familiefond – til at stå for driften af de bevaringsværdige og historiske bygninger, og samtidig stiftedes Museumsforeningen for Fjerritslev og Omegn til at drive museet videre i Kirsten Kjeldgaards ånd.

Traditionerne fra bryggerfamilien lever i høj grad videre – ikke mindst her ved juletid. De gamle stuer på første sal er pyntet op, og i butiksvinduet ud mod Østergade står en smuk rødgran, der udelukkende er pyntet med gammeldags julepynt.

Som noget nyt blandt museumsgenstandene ses i år en samling gamle julekalendere og en julemodelby. Der er også et mekanisk nissekøkken fra købmand Christiansen i Vestergade 27, og udenfor i gården står Bryggernissen, der i sin tid tjente som blikfang foran købmandens indgangsdør. Bryggernissen lægger i dag navn til en specialjuleøl, der er udviklet i et samarbejde mellem Bryggerimuseet og Renés Vin & Grønttorv.

50-års jubilæet for »Kål i Kælderen« foregår søndag 22. december, hvor der er åbent i Bryggerkælderen fra kl. 12.00 – 18.00.

Scroll to Top