Fra Frederik VI’s tehus til Karolines køkken på Klitrosen

Chefkok Thomas E. Larsen glæder sig over at kunne udnytte naturens og egnens gode råvarer i Klitrosens køkken. Foto: Ejgil Bodilsen
Chefkok Thomas E. Larsen glæder sig over at kunne udnytte naturens og egnens gode råvarer i Klitrosens køkken. Foto: Ejgil Bodilsen

Artikel fra Magasinet NORD november 2012, udgivet af NORDJYSKE Medier

Thomas E. Larsen er chefkok på det nye Hotel Klitrosen. Thomas er 40 år og bror til Rikke Eisenhardt, der trækker i alle trådene som hoteldirektør.

Søskendeparret er fra Hjørring og har helt fra barndommens ferier i Lønstrup elsket naturen ved Jammerbugten. Og helt i tråd med dette har Thomas nu skiftet sin adresse på Vesterbro i København ud med et nydeligt, hvidkalket hus ved Kystvejen i Slettestrand. Derfra er der ikke mange skridt til hverken havet, klitterne, skoven eller den nye arbejdsplads.

Her i køkkenet på Klitrosen skal Thomas løfte arven efter den navnkundige Karoline, som stadig lever i de historier, der knytter sig til gamle dages badepensionat i de selvsamme omgivelser.

Heldigvis har Thomas rigtig meget med sig i bagagen, og indehaver Mads Muus ser ansættelsen af netop ham som en vigtig investering, når det gælder at opbygge en hotel- og restaurantvirksomhed af høj standard.

Thomas var den første, der fik dansk svendebrev efter praktik hos Hotel Ängermühle og Restaurant Wenderkreis i Bayern, og han har i det hele taget ofte været langt hjemmefra i forbindelse med sit fag. Således har han arbejdet flere steder i Grønland, hvor han i 1997 lavede mad til regentparret ved det allerførste arrangement i Grønlands Kulturhus i Nuuk. Endvidere tændte han op under gryderne ved Kronprins Frederiks start på Ekspedition Sirius 2000, og ligeledes var han på pletten, da Kronprinsen for første gang viste Thulebasen frem for Mary.

De seneste syv år har han beklædt stillingen som chefkok på Josty, der er den meget smukt beliggende restaurant i Frederiksberg Have. Her har der endnu oftere end i Grønland været lejlighed til at kreere retter til kendte og kongelige. Blandt de mere farverige arrangementer husker Thomas, da Remee holdt bootcamp på Josty som led i optagelserne til DR’s populære X Factor.

Josty er baseret på Frederik VI’s gamle tehus fra 1813, og måske har kongen og Thomas i virkeligheden en del til fælles – i hvert fald kærligheden til den flotte og uspolerede natur i Han Herred. For det var jo netop Frederik VI, der spontant udbrød, da han med sit følge kom ridende langs Jammerbugten og standsede ved Grønnestrand 21. juni 1824: »Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige!«

– Det kan jeg fuldt ud skrive under på! erklærer Thomas, som nu er med helt fra starten på det nye Hotel Klitrosen og glæder sig over at kunne udnytte inspirationen fra naturen og ikke mindst egnens mange gode – og ofte økologiske – råvarer i sin madkunst: oksekød fra fritgående dyr, frisk og skånsomt fanget fisk fra Jammerbugten, bær og kantareller fra skoven foruden kartofler, kål, rødbeder, æbler og meget andet fra lokale avlere.

Thomas’ faste højre hånd er tjener Kim Øland, der er 30 år og uddannet finansøkonom. Trods sin unge alder har også han allerede stor erfaring fra chefstillinger på Ruths Hotel i Skagen og i Tivoli Karolinelund i Aalborg.

Scroll to Top