Brovst Speedway Club stadig i toppen af 1. division

Femårige Nicklas Blaaberg fra Brovst er for nylig begyndt som microkører – og hvem véd, måske ender han i superligaen? Foto: Mattias Bodilsen
Femårige Nicklas Blaaberg fra Brovst er for nylig begyndt som microkører – og hvem véd, måske ender han i superligaen? Foto: Mattias Bodilsen

Klubben håber samtidig at kunne genvinde pladsen i superligaen inden for de næste to år, hvis økonomien tillader det

Brovst Speedway Club (BSC), som har ladet både børn og voksne slippe motorkræfterne løs i mere end 40 år, satser på at genvinde tidligere tiders placering i superligaen.

Håbet er at slutte sæson 2014 i toppen af 1. division ligesom sidste år, og drømmen om superligaen skulle gerne realiseres inden for to år, hvis ellers de årlige ca. 800.000 kr. til at dække omkostningerne kan skaffes.

Det fortæller formand Alex Thomsen, der samtidig erklærer sig som optimist med hensyn til fremtiden.

Årets Speedwayklub 2013

Den hæderkronede klub – med hjemsted i Mou Kær nord for Brovst – blev på årets generalforsamling i Danmarks Motor Union (DMU) kåret som Årets Speedwayklub på baggrund af danmarksmesterskabet i 1. division og et velgennemført sommerstævne med 70 deltagende kørere i 2013.

Sommercampen blev ligeledes en succes i år, hvor omkring 60 unge kørere og deres forældre satte hinanden stævne midt i skolernes sommerferie for at afvikle træning og løb i klasserne 50 og 80 cc. Samtidig var der rig lejlighed til at dyrke det sociale fællesskab mellem campingvognenes beboere. Deltagerne kommer fra hele landet og tilmed helt fra Norge, beretter formanden.

Brovst-kører til VM

1. divisionsholdet, der skal forsvare danmarksmesterskabet i 500 cc, består af Tobias Vangsted Thomsen, Mikkel Brøndum Andersen, Patrick Lykke Nielsen, Simon Werner og Anders Vad. Det foregår i weekenden 27.-28. september i henholdsvis Esbjerg og Brovst. Tobias Vangsted Thomsen, som i øvrigt er formandens 20-årige søn, har superliga-kontrakt med tre andre klubber, og tilsvarende kører Mikkel Brøndum Andersen i superligaen for to andre klubber.

Mikkels bror Jonas Brøndum Andersen, der var med til at sikre Brovst DM-guldet i 2013, har her i august været i Polen for at deltage i VM for U21-kørere.

Micro igen på vej op

Brovst Speedway Club har sit eget oldboys-hold, som dog ikke er på medaljekurs i år. Hvad angår microklasserne 50 cc (3-9 år) og 80 cc (9-16 år) kan BSC ikke stille egne hold i år, men samarbejder til anden side. Næste år forventer Alex Thomsen, at der igen er et 80 cc-hold på baneanlægget i Mou Kær.
31. august var klubben vært for det jyske mesterskab i 50 cc.

De unge BSC-kørere kommer fra hele Han Herred og bliver bakket op af omkring 130 frivillige fra samme område, enkelte helt fra Aalborg.

Mrs. Speedway

Der er selvsagt mange opgaver at tage fat på for en speedwayklub, hvor både det sociale og de tekniske/fysiske forhold spiller en vigtig rolle. Alex Thomsen, der har været formand de sidste tre år, begyndte som ungdomskører for 22 år siden og nåede op i 1. division. Han roser det stærke sammenhold, der er om klubben, og fremhæver de frivilliges og bestyrelsens kæmpemæssige indsats.

I samtlige 41 år, der er gået, siden BSC blev udskilt fra Han Herred Motorklub i 1973, har Sonja Christensen været at finde i den trofaste medarbejderskare.

– Sonja er helt uundværlig. Hun står for cafeteriet og har styr på alt om klubben, fastslår formanden, som tilføjer, at borgmester Mogens Gade ligefrem udnævnte hende til »Mrs. Speedway« i sin jubilæumstale sidste år.

Ny ryttergård på vej

Op til 40-års jubilæet indviede BSC nyt cafeteria i det 10 år gamle klubhus, ligesom der blev etableret en ny garage til traktor og lastbil.

Lige nu er der en fornyelse af ryttergården på tegnebrættet, oplyser Alex Thomsen. Den skal udvides til det dobbelte og deles i to, så den kommer tættere på banen, hvilket betyder langt bedre faciliteter for kørerne, forklarer han. Udfordringen for bestyrelsen er som altid at skaffe økonomi til projektet.

FAKTA

BSC’s rødder går helt tilbage til 1954, hvor der blev etableret en motorbane i Øster Svenstrup. Det blev siden til stiftelsen af Han Herred Motorklub, som fik baneanlæg i Starkær ved Fjerritslev. Da speedway kom på programmet i 1973, blev Brovst Speedway Club udskilt fra Han Herred Motorklub, som fortsatte med motocross i Fjerritslev, mens BSC anlagde bane i Mou Kær. Verdensmesteren Hans Nielsen og hans bror Jens Henry begyndte deres karriere i BSC, som i mange år, senest i 2010, har deltaget i den danske superliga og opnåede at blive danmarksmester i 1991.

Artikel fra Magasinet NORD september 2014, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top