Vi glæder os til at komme til USA igen

Forstander Jens Sørensen samt 10. klasseseleverne Nikolaj Bech og Bolette Larsen, der her varmer op i skolens caféområde med det amerikanske flag og T-shirts fra kammeraterne i Kentucky, glæder sig alle tre helt vildt til at komme til USA igen. Foto: Mattias Bodilsen
Forstander Jens Sørensen samt 10. klasseseleverne Nikolaj Bech og Bolette Larsen, der her varmer op i skolens caféområde med det amerikanske flag og T-shirts fra kammeraterne i Kentucky, glæder sig alle tre helt vildt til at komme til USA igen. Foto: Mattias Bodilsen
Bolette og Nikolaj fra Han Herred Efterskole i Skerping ser ikke mindst frem til at lave gymnastikopvisning for et fantastisk publikum på Harlan County High School i Kentucky, når hele skolen igen drager af sted til foråret

Et år på Han Herred Efterskole (HHE) er mange ting. Lige fra »Efterskole Classic« til English First, Science First, Fodbold First, Håndbold First og Spring First, hvor du kan kombinere mange forskellige fag i 9. og 10. klasse. Dertil kommer en stribe højdepunkter hen over året.

Det ultimative højdepunkt er skolens USA-tur, som i april 2016 finder sted for tredje gang.

I Washington er alting stort

8. april 2015 steg alle skolens elever og lærere på flyveren og begyndte de 11 dages eventyr med et besøg i Washington, hvor der var lejlighed til at se kendte steder som Det Hvide Hus, Arlington-kirkegården med Kennedy-gravene og nationalparken The National Mall midt i byen.

– Det gjorde indtryk at opleve, hvor stort det hele er, og at det alligevel er let at finde rundt, da gaderne nærmest er som et koordinatsystem, fortæller Nikolaj Bech, der nu er andenårselev og går i 10. klasse på HHE.

Sammen med Bolette Larsen, der også har snuppet et ekstra år på HHE, har Nikolaj taget en pause fra lektierne for at give læserne af Magasinet NORD nogle indtryk fra forårets uforglemmelige USA-tur.

Opvisning for 900 begejstrede tilskuere

Fra regeringshovedstaden gik turen mod sydvest til staten Kentucky. Det foregik i lejede biler med lærerne som chauffører, og eleverne var organiseret i faste grupper for hver bil. Undervejs gennem det enorme landskab var der mange spektakulære oplevelser i form af høje klipper, masser af skov og spredte huse.

Kentucky er kendt for sin kulindustri, og fra bilerne kunne man iagttage lagene i kulbjergene. Første stop var Pine Mountains med to dages ophold, så eleverne kunne komme i nærkontakt med naturen.

Den ene dag var der udflugt til Harlan County High School, hvor der ventede danskerne en storslået modtagelse. Blandt andet havde Harlan-eleverne designet specielle T-shirts til gæsterne og været rundt i byen for at skaffe sponsorer.

– Højdepunktet var vores gymnastikopvisning, hvor de 900 engagerede tilskuere klappede helt vildt, fortæller Bolette og Nikolaj. Harlan kvitterede med en koncert med deres kæmpe skoleband.

– Det var let at komme i snak med amerikanerne, som var på samme alder som os, og vi var overraskede over deres store gæstfrihed og deres iver efter at vise skolen og byen frem for os.

Mange valgmuligheder

Endemålet var Berea College, som er HHE’s faste venskabsskole på baggrund af en kontakt, som er skabt via lærer Kristine Ingemann Petersen, der tidligere har opholdt sig i Kentucky.

Her var der fem dage til rådighed, og eleverne på English First blev privat indkvarteret for at kunne følge med deres jævnaldrende i skole og deltage i undervisningen. De øvrige elever boede på hotel.

På forhånd havde de unge fra HHE og Berea College haft kontakt via Skype, og værterne havde tilrettelagt en lang række valgmuligheder for danskerne.

Bolette var med på besøg hos en kunsthåndværker, hvor hun lærte at fremstille håndlavede koste helt fra bunden, mens Nikolaj besøgte et destilleri, der producerer den berømte Bourbon Whisky. Andre var ude at kigge efter fossiler og slanger eller på besøg ved et vandfald, hvor eleverne skulle identificere fisk mellem stenene i vandet – for blot at nævne nogle af de tilbud, der var at vælge imellem.

Boldspil og kirkebesøg

Nogle af HHE-eleverne fik lejlighed til at undervise børn i håndbold og fodbold rundt om i områdets folkeskoler. En fælles oplevelse var et besøg i hestesportscenter, hvor der var lejlighed til at se nogle af de heste, som skulle deltage i det nært forestående derby – en af årets helt store events i Kentucky.

Kentucky er ikke mindst kendetegnet ved at omfattende og alsidigt kirkeliv, og eleverne fik en aften mulighed for at komme på besøg i nogle af menighederne.

– Jeg var i en baptistmenighed, hvor vi begyndte med at spise sammen, hvorefter vi deltog i at pakke mad til fattige mennesker i området. Senere var der et band, der spillede til fællessang, og der var en kort tale om Gud, fortæller Nikolaj.

Bolette oplevede sin kirke som et hyggeligt forsamlingshus, hvor der blev spist pizza efterfulgt af sang og forkyndelse, der vekslede med hinanden.

Sidste aften i Berea inviterede nogle af værtsfamilierne på bålhygge og boldspil.

See you again!

Bolette og Nikolaj glæder sig vildt til næste USA-tur og især til gymnastikopvisningerne. Turen er i høj grad med til at styrke sammenholdet på HHE, og samtidig giver den mulighed for at komme i nærkontakt med mennesker, som man ellers ikke ville møde på en turisttur, påpeger de.

Som en ekstra bonus fik HHE en udvekslingselev – James – med sig hjem på et tre måneders ophold på HHE. James deltog også i skolens afslutningsgalla, før han vendte tilbage til sin familie i begyndelsen af sommerferien.

– HHE vil gerne give eleverne udsyn og indsigt, fastslår forstander Jens Sørensen, og helt i tråd hermed er der tirsdag 17. november arrangeret offentligt møde med tv-journalisten Rasmus Tantholt, der fortæller om sine oplevelser i verdens brændpunkter.

Artikel fra Magasinet NORD november 2015, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top