Stationsbyfotografen – et tidsbillede af Fjerritslev 1939-46 – nu som DVD

vestergade-fjerritslev-gammelt-foto

Filmen om Fjerritslev fra 1939 til 1946 er nu udgivet på DVD med en spilletid på 34 minutter og kan købes både i Fjerritslev og i Thisted. Filmen blev produceret i 1998 af JV Film & TV som VHS, men med støtte fra Jammerbugt Kommune er den hermed blevet digitaliseret

Det er et usædvanligt historisk tidsbillede – måske den eneste danske dokumentarfilm om stationsbyen som geografisk fænomen.

Fotograf Svend Mikkelsen kom til Fjerritslev i 1939 og startede sammen med sin kone en fotoforretning. Men samtidig anskaffede han sig et 16 mm filmkamera, og når han ikke havde travlt i forretningen, gik han ud på gader og stræder og filmede glimt af arbejdsliv og fritidsfornøjelser i byen og på egnen.

Slagteriet, mejeriet og avisen skildres som arbejdspladser. Der er gadelivet, håndværkere og butikker, og der er hestemarked, dyrskue og byfest. Om søndagen tager man til Svinkløv og bader, og filmen indeholder også et glimt af det nu nedbrændte Svinkløv Badehotel. Med reporterens sans for det usædvanlige på egnen følger Mikkelsen et stort byggeprojekt frem til indvielsen i 1942, nemlig opførelsen af Aggersundbroen.

Da Svend Mikkelsen døde, efterlod han sig gode, professionelle sort/hvide filmoptagelser med en spilletid på fire timer. Hans søn og datter – Hans Mikkelsen og Karna Nielsen – besluttede i efteråret 1996 at skænke materialet til Fjerritslev Bibliotek, så det kunne gemmes til eftertiden.

Biblioteket og en lokal arbejdsgruppe i tilknytning til Lokalhistorisk Arkiv engagerede filminstruktøren Jørgen Vestergaard, Sennels, der står bag en lang række dokumentarfilm af høj kvalitet via sit produktionsselskab JV Film & TV, og sammen med filmklipperen Tommy Hald fra TV2/Nord brugte Jørgen Vestergaard et par måneder på at gennemgå og klippe de historiske stumfilmoptagelser til en længde på 34 minutter og forsyne dem med reallyde, musik og speakerkommentar.

Den erfarne filminstruktør siger om »Stationsbyfotografen«:

– Jeg har ført set gamle stumfilm fra samme periode, men de nøjes som regel med at vise de mere festlige sider af bylivet. Kongemodtagelser, børnehjælpsdage med optog, tivoli på torvet og den slags. Det helt usædvanlige ved Svend Mikkelsens optagelser er hans vågne blik for arbejdet og for hverdagslivet, som det former sig i stort og småt. Derfor bliver det en ægte og realistisk dokumentarfilm om livet i en typisk dansk stationsby i 1930’erne og 40’erne. Det ville blive trivielt at se alle Mikkelsens fire timer, men med klipningen har vi lagt vægt på at skabe en underholdende tidsrejse.

STATIONSBYFOTOGRAFEN

Fjerritslev 1939-46
DVD-udgave produceret af JV Film & TV 2016 på basis af VHS-udgaven fra 1998
Kr. 100,-
Fås i Fjerritslev hos Jutlander Bank, Sparekassen Vendsyssel, SuperBrugsen og Fjerritslev Bibliotek

Scroll to Top