Kunst i Klim Kalkovn udvider med satellitudstilling i Slettestrand – årets temaer er »Kalk« og »Hav«
Der er grøde i kulturlivet omkring den historiske kalkovn ved Klim Bjerg vest for Fjerritslev, og gejsten er usvækket hos kunstgruppen, som nu for sjette gang afvikler påskeudstilling i de naturskønne omgivelser.
– Tingene udvikler sig konstant, og i år kan vi præsentere ikke færre end 30 udstillere mod omkring 20 de foregående år. I virkeligheden er der mange flere, idet fem af udstillerne repræsenterer langt over hundrede skolebørn, fortæller Eva Kristensen, der har været udstillingens koordinator siden starten i 2007.
Slægtskab mellem kalkovn og havbådehus
– Tilmed har vi fornøjelsen at udvide med et nyt udstillingsrum, nemlig i Han Herred Havbådes nyopførte formidlingshus i Slettestrand. Klim Kalkovn er stadig omdrejningspunktet, men vi er rigtig glade for det nye samarbejde med Han Herred Havbåde og den spændende konstellation, der opstår mellem »Kalk« og »Hav«, som netop er temaerne for de respektive udstillinger i de to rum.
Eva Kristensen indskyder en interessant detalje om slægtskabet mellem de to rustikke bygninger, idet indermuren i Havbådehuset er opført af limsten fra gamle, nedbrudte huse på egnen.
– En del af disse sten stammer helt sikkert fra kalkbruddet ved Klim Bjerg, fastslår hun.
Mangfoldighed af kunstneriske udtryk
Den udvidede påskeudstilling åbner med fælles fernisering i Klim Kalkovn skærtorsdag 5. april kl. 13.00, hvor der bydes på musikalsk underholdning og en let servering til gæsterne. Herefter kan man fordybe sig i mangfoldigheden af kunstneriske udtryk, som spænder vidt fra maleri over akvarel, tegning og foto til relieffer, skulpturer, masker, benfigurer, piber, smykker, filt, keramik, glas, porcelæn, træ, drivtømmer og pil.
I tråd med omgivelserne og udstillingens tema er samtlige kunstnere bedt om at lave en skulptur af kalk. De mange figurer vil kunne ses både inde og ude ved kalkovnen, fortæller Eva Kristensen, som i øvrigt selv står bag en serie kalkstensskulpturer, der udstilles i Havbådehuset.
Børns møde med kunsten
Men kalktemaet bliver især synliggjort af de mange medvirkende skoleelever, som dels kommer fra Hannæsskolen og Vester Thorup Efterskole i lokalområdet og dels fra Mou Skole og Egense Friskole i Østhimmerland. Tovholder er multikunstneren Henrik Westergaard, der bor Vesten Bjerget og underviser i kunst på Vester Thorup Efterskole, og baggrunden for initiativet er et undervisningsprojekt under »Børns møde med kunsten« (BMMK), som er et samarbejde mellem de 11 nordjyske kommuner, Region Nordjylland og Kulturministeriet.
Vester Thorup Efterskole, der profilerer sig inden musik, drama og kunst, er i øvrigt vært for en event tirsdagen før påske, hvor udstillerne fra Klim Kalkovn og Havbådehuset møder efterskoleeleverne i en dialog om det at udfolde sig kunstnerisk.
Limstensvæggene i Havbådehuset præges af mange billedmæssige udtryk for temaet »Hav«, suppleret med vægtige skulpturer på trægulvet. Parallelt med kunstudstillingen byder Han Herred Havbåde på rundvisninger i bådeværftet, hvor der i øjeblikket arbejdes med restaurering af »Skarreklit« fra 1962.
Påsketur med kunst og natur
Eva Kristensen håber, at mange vil lægge påsketuren til det vestlige Han Herred, hvor der ud over at se på kunst også er rig lejlighed til en dejlig travetur langs stranden eller ad naturruten på Klim Bjerg. Påskedag kl. 14 arrangeres en guidet naturtur rundt på Klim Bjerg i samarbejde med DN Jammerbugt, hvor deltagerne får en spændende fortælling om landskabets opståen og udvinding af kalk, alt sammen helt i tråd med påskeudstillingens tema.
Der er åbent i Klim Kalkovn og Havbådehuset alle påskedage kl. 13-17, og når programbilletten er betalt, er der adgang til begge udstillinger samt rundvisning i bådeværftet.
Klim Kalkovn, hvor der blev brændt limsten til bygningskalk i perioden 1945-77, ejes og drives i dag af Klim Landsbyforening, som bakker stærkt op om lokale initiativer og velvilligt stiller huset til rådighed for såvel den årlige påskeudstilling som nye tiltag.