Nyt syn hos fagmand med overblik

Birger Pedersen med to af sine medarbejdere hos Nyt Syn / Anytime i Brovst. Fra venstre Betina Fuglsang og Lene Jacobsen. Desuden er Kirsten Hansen ansat i den traditionsrige urmager-, guldsmede- og optikervirksomhed i Jernbanegade 35. Foto: Ejgil Bodilsen
Birger Pedersen med to af sine medarbejdere hos Nyt Syn / Anytime i Brovst. Fra venstre Betina Fuglsang og Lene Jacobsen. Desuden er Kirsten Hansen ansat i den traditionsrige urmager-, guldsmede- og optikervirksomhed i Jernbanegade 35. Foto: Ejgil Bodilsen
Optiker Birger Pedersen har med sit Zeiss-specialudstyr skabt sig en kundekreds over hele Nordjylland

Optiker og urmager Birger Pedersen i Brovst er god til at se tingene i et lidt større perspektiv. Det har gennem årene vist sig på mange måder, både som fagmand og foreningsmand, hvor han med sit organisationstalent og overblik er i stand til at se ud over egne briller og butiksvinduer og gøre en forskel i de sammenhænge, som han er en del af.

I mange år var han bestyrelsesmedlem og formand for Anytime, den landsdækkende kæde af guldsmede og urmagere, som butikken i Jernbanegade 35 er en del af. Butikken er også medlem af kædesamarbejdet Nyt Syn, som har stillet sig i spidsen for indsamling af briller til udviklingslande. I den forbindelse rejste Birger Pedersen i efteråret 2010 sammen med tre kolleger og en sygeplejerske til Senegal i Vestafrika, hvor de foretog synsprøver og uddelte briller til glæde for rigtig mange mennesker.

– Det er en oplevelse, der brænder sig ind, fastslår Birger Pedersen, der forventer at skulle af sted igen i dette efterår. – Men indsatsen er jo kun mulig, fordi der herhjemme, altså også i Brovst, er folk, der gerne vil forære deres gamle briller til formålet.

Desuden har han de sidste 20 år også været med til at sætte sit præg på byen og søsætte mange aktiviteter i regi af Brovst Handelsforening.

Forretning med historie

Birger Pedersen, der nu har rundet de 60 år, er fra Nørresundby og arbejdede i mange år som udlært optiker og urmager i Vejgaard. I 1990 blev han ansat hos Inga Skærbæk i Brovst, og to år senere overtog han forretningen, som i sig selv er et spændende stykke lokalhistorie.

Forretningen blev grundlagt i 1896 af urmager J. Jacobsen og har eksisteret som sådan uafbrudt lige siden. Det med briller var typisk noget, urmagere også tog sig af.

Urmager Jacobsen blev efterfulgt af mangeårig indehaver Chr. Jensen, hvorefter den hidtidige svend, Jørgen Skærbæk og hans hustru, Inga, videreførte virksomheden i syv år frem til Birger Pedersens overtagelse i 1992. Jørgen Skærbæk døde i 1989.

– Så jeg er kun den fjerde indehaver på 116 år, indskyder Birger Pedersen, der for længst har flyttet sin private bopæl til Brovst. Hans medarbejderstab består i dag af Kirsten Hansen, Lene Jacobsen og Betina Fuglsang.

Investering i specialudstyr

Birger Pedersen har fra forgængerne videreført varesortimentet ure, smykker og briller, og han laver selv reparationer i mindre omfang.

Men optikerfaget er hans hjertebarn, og han er lykkedes med at specialisere sig i et omfang, der har gjort ham og hans virksomhed kendt i store dele af Nordjylland.

Som en af de første 10 i Danmark har Birger Pedersen indkøbt et højteknologisk specialudstyr, som er baseret på et eksklusivt samarbejde mellem Nyt Syn-kæden og producenten Zeiss. Med det avancerede udstyr kan Birger Pedersen måle syn og tilpasse brilleglas med en nøjagtighed på 1/100, hvor man typisk udmåler i intervaller af 25/100.

– Det gør, at vi kan lave brilleglas, der er lige så unikke som dine øjne for en merpris på kun 900 kroner i forhold til normale kvalitetsglas. Ikke mindst kan vi afhjælpe problemer med dårligt syn og gener fra blændende lys, når man færdes i skumringen eller om natten. Man vil også opleve smukkere farver, en væsentlig bedre opfattelse af kontraster og i det hele taget et klarere, skarpere og mere afslappet syn.

Godt nyt for nærsynede

Om et par måneder er Birger Pedersen klar til at introducere endnu en teknologisk nyskabelse til gavn for sine mange nordjyske kunder. Det drejer sig om de såkaldte Ortho-K natlinser, hvor stærkt nærsynede bogstavelig talt kan sove nærsynetheden væk ved at have kontaktlinserne på om natten og se godt med eller uden kontaktlinser om dagen.

– Linserne har den fordel, at man slipper for risikoen ved en eventuel øjenoperation, og at man til enhver tid kan vende tilbage til briller eller normale kontaktlinser, tilføjer Birger Pedersen.

Scroll to Top