29-årige MF Ane Halsboe-Larsen fra Fjerritslev mener, at det er værd at kæmpe for udviklingen af det lokalsamfund, som hun er vokset op i
Amager er det næstbedste sted at leve, når det nu ikke kan lade sig gøre at bo i Fjerritslev!
Sådan lyder det fra folketingsmedlem Ane Halsboe-Larsen, 29 år, der er tydeligt stolt af sine nordjyske rødder og stadig føler, at barndomshjemmet i Fjerritslev er hendes faste omdrejningspunkt i tilværelsen, selv om hun af arbejdsmæssige grunde har valgt at bo i cykelafstand fra Christiansborg.
I villaen på Havremarken 17 voksede hun op med lillesøster Lea, lillebror Teis og forældrene Aino og Per. En hjem med masser af tryghed og omsorg og nærvær omkring spisebordet, men også højt til loftet og plads til en god diskussion.
– Vi kan råbe højlydt, hvis vi skal kommentere en politiker eller anden, der siger noget bras i fjernsynet!
Begge forældre lægger et stærkt engagement for dagen i lokalsamfundet. Aino er socialrådgiver og leder af Jammerbugt Kommunes Familiecenter på Mågevej, mens Per er lærer på Fjerritslev Gymnasium (FG) og mangeårigt medlem af kommunalbestyrelsen. Desuden er de begge aktive i forenings- og kulturlivet.
Trives i omklædningsrum
Selv var Ane sproglig gymnasieelev i årene umiddelbart før FG’s bundrekord i 2003.
– Jeg synes, det var sejt at se, hvordan mange kæmpede for gymnasiets overlevelse. Det handlede jo ikke om at få et kæmpegymnasium. Vi var mange, der satte pris på den overskuelige skole, hvor alle kender hinanden på tværs af årgange og på trods af de drillerier, der nu engang er mellem klasserne. Alle kunne tage med på den årlige skitur.
Ane ser med glæde i øjnene tilbage på barndommens og ungdommens udfoldelser inden for tennis, svømning, gymnastik og ikke mindst håndbold. Sportsgrene med det sociale liv i omklædningsrummet tiltrak hende mest. Alle weekender blev tilbragt i landsdelens idrætshaller. Hun husker sammenholdet og de lange køreture, hvor der blev snakket og grinet på bagsædet i forældrenes biler.
– Jeg er imponeret af lederne og alle de folk, der lægger et fantastisk arbejde for dagen i bestyrelser og udvalg. Samtidig knokler de på alle ledder i lokalsamfundet.
Fjerritslev set udefra
VesterhavsRock er blevet fællesnævner for en stor del af idrætslivet i Fjerritslev, og selv tager Ane stadig en tørn i baren på dyrskuepladsen hvert år første lørdag i august. Her møder hun mange jævnaldrende, der ligesom hun for længst er flyttet fra Fjerritslev, men nyder at komme hjem og sætter stor pris på det foreningsliv, som de engang selv var en del af.
– Det er måske lettere at få øje på de kvaliteter, vi har i Fjerritslev, når man ser det lidt udefra. Engang havde jeg en veninde med hjem fra København, og vi havde base på Havremarken, mens mine forældre var på ferie. Min veninde var vildt imponeret over den naturlighed og hjælpsomhed, som hun oplevede, når vi færdedes rundt blandt folk.
Veninden var partifællen Anne Vang, der i dag er børne- og ungdomsborgmester i København.
14 år og DSU’er
Et sprængt korsbånd mod slutningen af gymnasietiden satte en stopper for Anes glade håndboldliv: – Jeg måtte dog stadig svømme, men det var der nu ikke meget omklædningsrum i!
At blive sat ud af spillet betød imidlertid, at hendes interesse for politik fik lov til at fylde noget mere. Allerede under valgkampen i 1998 meldte hun sig ind i den socialdemokratiske ungdom – 14 år og yngste medlem! – og hendes første DSU-arrangement fandt sted på selve valgaftenen hjemme hos nogle partifæller på Rugmarken.
I overgangen fra 9. klasse til gymnasiet blev Ane lokalformand for DSU Løgstør-Han Herred. Det var lidt af en åbenbaring at finde jævnaldrende, der også syntes det var fedt at diskutere politik ved siden af fodbold, tv-serier og idoler, husker hun.
– Via DSU fik jeg venner i hele landet, og vi oplevede et stærkt fællesskab.
Den sociale indignation
– Hvad tændte dit politiske engagement?
– Via min mors arbejde som socialrådgiver var jeg bevidst om, at ikke alle mennesker i vores samfund er lige privilegerede. Det oplevede jeg også selv, da jeg gik på Fjerritslev Skole, hvor der er børn fra alle sociale lag. Jeg var også med min mor på sommerkoloni for børn, der trængte til støtte og adspredelser, og det var sundt for mig at opleve.
– Jeg fik øje på folk, der aldrig havde fået en ærlig chance i livet. Min reaktion var: Det er for dårligt. Nogen må gøre noget! Den dag i dag provokerer det mig meget, når folketingskolleger siger, at disse folk bare skal tage sig sammen.
– Jeg er meget bevidst om, at vi som udgangspunkt har ulige vilkår, og derfor skal mennesker behandles forskelligt for at opnå lighed i samfundet.
Børn alle vegne
Efter studentereksamen pustede Ane ud fra lektierne og arbejdede et halvt år skiftevis som pædagogmedhjælper og lærervikar i Skovsgaard, Brovst, Hjortdal og Fjerritslev.
– Samtidig var jeg livredder i svømmehallen, så det var godt nok mange børn, jeg så i løbet af en dag!
I samme periode var hun lønnet lektiehjælper og kunne på den måde støtte børn fra udsatte hjem.
– Jeg følte mig meget brugt, og jeg fik virkelig stor respekt for folkeskolelæreres og pædagogers arbejde.
Internationalt udsyn
Så gik turen til den internationale højskole i Helsingør, som har rødder i fagbevægelsen, og her blev Ane afklaret om sit fremtidige studievalg, en samfundsvidenskabelig uddannelse. Oprindelig var hun tilmeldt universitet i Aarhus, men valgte at udsætte studiestarten endnu et år, så det blev i København, hun gennemførte sin kandidatuddannelse.
I mellemtiden blev hun ansat af DSU til opstart af nye afdelinger i Nordjyllands, Aarhus, Viborg og Ringkøbing amter. I den forbindelse stiftede hun bekendtskab med sin nuværende folketingskollega Simon Kollerup fra Lild Strand, der var aktiv i Thisted-afdelingen.
Med bachelorgraden i hus slap Ane gennem nåleøjet og fik en attraktiv praktikstilling på et halvt år hos Danmarks FN-ambassade i New York.
– Det var en kæmpe oplevelse at bo i storbyen og opleve FN-systemet indefra. Men jeg oplevede også bagsiden af USA’s private sundhedssystem, som jeg absolut ikke ønsker overført til danske forhold.
Opløb om kandidatur
Opholdet i New York faldt sammen med folketingsvalget i 2007, hvilket ærgrede den aktive DSU’er, men efter hjemkomsten i starten af 2008 viste det sig, at pladsen efter Socialdemokratiets folketingskandidat i Brønderslev-kredsen, som også omfatter Jammerbugt Kommune, var blevet ledig. I alt syv politikerspirer skulle dyste om at overtage kandidaturet.
– Jeg meldte mig i opløbet, fordi jeg syntes, feltet trængte til noget mere spredning, både holdnings- og aldersmæssigt.
Efter flere valgrunder endte det med, at Ane løb af med sejren og kunne holde sin første tale som kredsens officielle folketingskandidat ved grundlovsfesten i Fjerritslev Lystanlæg 5. juni 2008.
Politiker på SU
Ventetiden på en plads i Folketinget blev lang, for statsminister Lars Løkke Rasmussen ventede længst muligt – helt til efteråret 2011 – med at udskrive nyvalg. Men Ane satte sig for, at hun ville have sin uddannelse i hus før et eventuelt indtog på Christiansborg, så hun speedede op og blev i januar 2009 færdig som cand.scient.pol. på fire et halvt år mod de normerede fem.
Ved siden af studierne rejste hun Han Herred og Midtvendsyssel tyndt for at lære den langstrakte opstillingskreds at kende. Der er langt fra Klim til Asaa, erkender Ane.
– Jeg var stadig på SU, så mine penge gik til togbilletter, og mine lektier læste jeg på turene frem og tilbage mellem København og Nordjylland.
Det lykkedes også for Ane at få et job og prøve sin uddannelse af, før hun blev fuldtidspolitiker. Det blev til to et halvt år som konsulent for LO-formand Harald Børsting, hvor hun skrev taler og udarbejdede pressemateriale i store mængder.
Tillidserklæring
Så kom folketingsvalget torsdag 15. september 2011. I de tre uger forud knoklede Ane sammen med 80 andre DSU’ere og et stort antal lokale partifolk fra Brønderslev-kredsen med at opsætte plakater og banke på døre for at gøre deres til, at Socialdemokratiet kunne fravriste Venstre regeringsmagten.
Efter at Helle Thorning-Schmidt omkring midnat kunne lade sig hylde som kommende statsminister, blev der festet og danset hele natten. Men allerede tidligt fredag morgen måtte Ane gå på tv for at kommentere valgsejren uden at vide, om hun selv var valgt. Hele dagen gik med at følge optællingen af personlige stemmer, og først allersidst på eftermiddagen forelå resultatet fra Anes storkreds: Hun var valgt med et overbevisende stemmetal.
– Jeg havde haft et godt valg i hele kredsen, og især var det overvældende at se, hvor mange der havde stemt på mig hjemme i Fjerritslev. En stor tillidserklæring fra min hjemby!
Familien Halsboe-Larsen improviserede en fest for hele familien, som skulle samles i Fjerritslev dagen efter. Men midt i alt postyret blev Ane ringet op, at hun straks skulle tage til København for at deltage i partiets møder, så familien måtte feste uden hovedpersonen!
Nyvalgt og næstformand
Ane kunne glæde sig over, at også DSU-vennen Simon Kollerup havde fået et sikkert valg i Thisted-kredsen, og selv om de to har måttet kæmpe om de samme tillidsposter i folketingsgruppen, har det ikke slået skår i de nære relationer og den fælles forståelse for de særlige udfordringer, som deres nordjyske bagland står overfor.
Trods store meningsforskelle sætter hun også stor pris på Venstres Karsten Lauritzen, som hun gik i parallelklasse med på Fjerritslev Gymnasium, hvor de i øvrigt havde samfundsfag sammen.
Nogle uger efter valget præsenterede Helle Thorning-Schmidt sin nye regering for Dronningen, og den eftermiddag stod Ane uden for Aalborg Universitet og skulle til et møde, da hun uventet fik et kald fra statsministeren. Om posten som næstformand i folketingsgruppen kunne være noget for hende?
Lettere omtumlet fik Ane svaret ja – og greb derpå mobiltelefonen for at dele det med kæresten – selv om der skulle nogle formelle valgprocedurer til, før posten kunne være en realitet til Folketingets åbning første tirsdag i oktober.
Ane husker tydeligt sin første ordførertale, hvor hun i en duel med Venstres Ellen Thrane Nørby glemte at overholde etiketten og tiltalte kollegaen med »du« i stedet for i tredje person. Da måtte folketingsformand Mogens Lykketoft belære »fru Ane Halsboe-Larsen« om, at man altså ikke er »dus« i folketingssalen!
Nærkontakt med baglandet
Ane oplever det som et privilegium at være valgt til Folketinget og er gået til opgaven med stor ydmyghed. Når hun efter det første år gør status, kan hun glæde sig over, at det er lykkedes næsten hver uge at være i nærkontakt med sit nordjyske bagland. Senest har hun holdt foredrag for en meget lyttende og spørgende forsamling på Aktivitetscentret i Fjerritslev.
– Jeg forsøger virkelig at sætte mig grundigt ind i de udfordringer, der er i min valgkreds. Jeg har blandt andet lært meget af at møde ordblinde i Brønderslev og høre om deres problemer med at kunne læse noget så elementært som brugsanvisningen til en mikroovn, og jeg har en aftale med fiskerne i Thorup Strand om at skulle med ud at sejle for at sætte mig ind i deres overlevelseskamp.
Udvikling af Han Herred
– Har du nogle bud på, hvordan Han Herred kan udvikle sig i fremtiden?
– Jeg glæder mig over udbygningen af Fjerritslev Gymnasium, som er vigtig for folks lyst til at bosætte sig her. Og så er det vigtigt med infrastrukturen, så man let kan komme til og fra Han Herred. Derfor skal den planlagte omfartsvej ved Brovst og den tredje Limfjordsforbindelse have høj prioritet.
– Under et besøg på svejsemaskinefabrikken Migatronic blev jeg også mindet om, hvor afhængige man er af en god infrastruktur for at kunne tiltrække kvalificeret arbejdskraft til både udvikling og produktion.
– Jeg oplever, at skatteprocenter slet ikke er det vigtigste tema, tilføjer Ane.
Med hensyn til små virksomheders chancer for etablering og udvikling mener hun, at der skal være stort fokus på finansieringsmuligheder og afskrivningsregler. Banker og realkreditinstitutter må heller ikke gøre det for besværligt at låne til boligkøb og -forbedringer, påpeger hun.
– Jeg håber, at mange må få øjnene op for de store gevinster, der er ved at bo et sted som i Han Herred. Her er natur, Vesterhav, handelsliv, foreningsliv, masser af kulturtilbud, sammenhold og hul i hækken over til naboen. De afsavn, der er, er til at overse.
Et lille stykke Fjerritslev
Ane og kæresten, Peter Strauss Jørgensen, der i øvrigt er fra Løgstør, har boet flere steder i København og har på egen krop mærket afsavnet ved at leve i upersonlige omgivelser uden så meget som at kende naboen.
Men efter at de er flyttet til Norgesgade på Amager, har de oplevet en ganske anden side af storbyen:
– Her er meget mere provinsagtigt. Den første gang jeg handlede i Netto, blev jeg budt velkommen og spurgt, hvad jeg hedder. Og nu kender vi naboerne ved navn. Samtidig bor vi tæt på Amager Fælled og Amager Strandpark, så vi hurtigt kan komme ud i det fri.
– Når det nu skal være, er det et godt alternativ til min hjemby. Et lille stykke Fjerritslev.
BLÅ BOG
Ane Halsboe-Larsen, født 4. maj 1983 i Fjerritslev, datter af gymnasielærer Per Halsboe-Larsen og socialrådgiver Aino Halsboe.
Sproglig student fra Fjerritslev Gymnasium 2002.
Cand.scient.pol. fra Københavns Universitet 2009.
Konsulent i LO 2009-11.
Kandidat for Socialdemokratiet i Brønderslev-kredsen fra 2008.
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Nordjyllands Storkreds fra 15. september 2011.
Næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe. Ordfører for social dumping. Medlem af Skatteudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Børne- og Undervisningsudvalget, Udenrigsudvalget og Udvalget til Valgs Prøvelse. Næstformand for den danske delegation til OSCE’s Parlamentariske Forsamling. Stedfortræder i Dansk Interparlamentarisk Gruppes bestyrelse og Det Udenrigspolitiske Nævn.