Lokalhistorikeren Folmer Møller har lavet en imponerende research for at beskrive alle barndomsbyens ejendomme og deres folk
Bejstrup er med sine næsten tre kilometer fra Blegebrøndevej 30 til Bejstrupvej 103 kendt for at være Danmarks længste landsby.
Dette berettiger jo i sig selv til en nærmere beskrivelse af landsbyen, hvis gårde aldrig blev flyttet ud på markerne, men blev liggende side om side langs den snoede vej. Det gav anledning til et rigt folkeliv og masser af samvær mellem tjenestefolkene på gårdene efter endt arbejdsdag.
Samtidig har Bejstrup en kirke, der med et særpræget tårn både udvendigt og indvendigt adskiller sig markant fra alle andre landsbykirker i Han Herred.
Og ikke mindst er der tale om et særdeles aktivt lokalsamfund, hvor der i dag er to store og enkelte mindre virksomheder foruden et levende foreningsliv, der har forsamlingshuset som centrum.
Folmer Møller, hvis barndomshjem er gården med den velholdte kampestensmur på Blegebrøndevej 10, har gennem mange år samlet materiale om hver enkelt gård og de mellemliggende huse i Bejstrup. Det er der nu kommet en flot og fyldig bog ud af, idet forfatteren har lagt vægt på at få flest mulige billeder med og at give en karakteristik af de familier, som han har kendt gennem sin barndom og opvækst.
Folmer Møller, der er født i 1937, var i sit voksenliv forretningsfører på Autocentralen i Fjerritslev og har i de senere år som efterlønner og pensionist fået mulighed for at kaste sig over sin store interesse for lokalhistorie – og naturligvis ikke mindst hjemsognets historie. Han er kasserer i Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred, medlem af styregruppen for Besættelsestidens Han Herred og har desuden været koordinator for de meget velbesøgte herredsudstillinger i øst og vest.
»Bejstrup – Danmarks længste landsby« er udgivet i samarbejde med Lokalhistorisk Arkiv i Fjerritslev og præsenteres ved et åbent hus-arrangement hos Peugeot Bejstrup – Midtvejs Auto – lørdag 31. august.
Bogen er på 138 sider i stort format.