Natteravnene skaber tryghed i byens natteliv

De lokale bestyrelsesmedlemmer er selv aktive Natteravne i Fjerritslev by. Man går altid i hold af tre iført de karakteristiske gule jakker. Fra venstre ses Arne Thomsen, Kristian Dahl og formand Johanne Hansen, som her får sig en sludder med kollegaen Kurt Albrektsen. Foto: Ejgil Bodilsen
De lokale bestyrelsesmedlemmer er selv aktive Natteravne i Fjerritslev by. Man går altid i hold af tre iført de karakteristiske gule jakker. Fra venstre ses Arne Thomsen, Kristian Dahl og formand Johanne Hansen, som her får sig en sludder med kollegaen Kurt Albrektsen. Foto: Ejgil Bodilsen
Hvis man færdes i den centrale del af Fjerritslev by fredag eller lørdag nat mellem kl. 22.30 og 02.00, vil man ofte få øje på en lille gruppe voksne på tre personer i gule jakker

Det er Natteravnene, som uge efter uge året rundt er med til at skabe tryghed for de unge, som færdes i byens natteliv. Målgruppen er op til 20 år, og opgaven går i al sin enkelhed ud på at være synlige, give et godt råd og række en hjælpende hånd, når der er behov for det.

Nogle opfatter Natteravnene som et lokalt vagtværn eller opsyn. Det er dog ikke tilfældet. Alligevel har Natteravnene erfaringsvis en stor præventiv funktion, når det gælder kriminalitet, såsom vold uden for de unges mødesteder i byen.

Mange unge vil gerne snakke

Vi har besøgt den lokale afdeling af den landsdækkende organisation bag Natteravnene, hvor bestyrelsesmedlemmerne Johanne Hansen, Kristian Dahl, Kurt Albrektsen og Arne Thomsen fortæller:

– Vi færdes stille og roligt i gaderne og observerer, hvad der sker. Ofte kommer de unge hen til os blot for at snakke, måske få et bolsje eller et kondom, som vi altid har med i jakkelommen. Hvis der er behov for det, giver vi gerne et godt råd inden for rammerne af almindelig sund fornuft. Vi kommer jo ikke med nogen professionel baggrund.

– Det skal være trygt for de unge at henvende sig til os, og ingen behøver at være nervøse for, at vi fortæller noget videre til hverken forældre eller lærere. For vi har nemlig tavshedspligt.

– For mange er vi selvfølgelig kendte ansigter i lokalsamfundet, hvilket måske kunne give anledning til usikkerhed. Men det har vi aldrig oplevet som et problem. Og vore egne børn er faktisk ret stolte over at have forældre, der gider engagere sig i de unge i byen, selv om de måske ikke synes, det er særlig fedt lige i starten.

– Vi blander os ikke

– Hvis vi observerer, der er optræk til slagsmål foran et værtshus, bliver vi stående og ser til på afstand. Vores opgave er ikke at blande os i slagsmålet, og vores blotte tilstedeværelse gør, at gemytterne ofte falder til ro ret hurtigt. Men hvis vi kan se, der er behov for det, tilkalder vi selvfølgelig politi eller ambulance, sådan som man altid skal gøre som ansvarlige medmennesker.

Natteravnene kan af og til komme ud for, at et stort barn eller en ung har behov for at blive hjulpet hjem i seng. Når det sker, foregår det altid via kontakt til familie og venner, så den unge ikke bliver efterladt alene i et tomt hus.

– Men vi vil gerne understrege, at vi ikke kører taxi! Det har vi udmærkede vognmænd til. Og vi låner heller ikke penge ud. Der er nok af pengeautomater at gøre brug af, fastslår Kurt Albrektsen.

De lokale repræsentanter fortæller, at de aldrig går ind i ungdomsklubber, værtshuse og diskoteker. Ejheller på festpladsen, når der er VesterhavsRock i byen. Hvis der ellers kan stilles hold netop denne aften, går der Natteravne uden for hegnet for at være til rådighed.

Man får meget igen

Natteravnene i Fjerritslev tæller i øjeblikket 46 frivillige og ulønnede medarbejdere, nogenlunde ligeligt fordelt mellem kvinder og mænd. Der er fast base i cafeteriet ved hallen og vandrerhjemmet, hvor der også er plads til hygge og socialt samvær før, under og efter rundturene i byen.

– Vi træffer mange sjove og interessante mennesker, når vi er på hold, så vi får absolut et stort personligt udbytte af indsatsen. Og så er der jo også god tid til at studere de gode tilbud i forretningerne, bemærker Johanne Hansen, der er formand for lokalbestyrelsen.

Natteravnene går altid i hold på tre personer, hvilket man på landsplan har erfaret er det psykologisk og pædagogisk rigtige antal. Nybegyndere bliver altid sat på hold med mere erfarne.

Natteravnetur næsten hver weekend

Bestyrelsesmedlem Arne Thomsen har opgaven med at få puslespillet omkring vagtplanen til at gå op. Men det lykkes faktisk for Fjerritslev-foreningen at stille hold de allerfleste weekender, i det mindste enten fredag eller lørdag, men oftest begge dage.

– Og det er vi ret stolte over. Når vi er til årsmøde i Nyborg, hører vi om væsentligt større byer, hvor man kun er i stand til at mønstre Natteravne én gang om måneden.

– Men vi kan sagtens bruge flere frivillige. Da vi startede i 2006 som følge af store problemer med stoffer i ungdomsmiljøet, var der 100, som meldte sig til at tage en tørn.

– Du kan møde os og høre nærmere om Natteravnene på Forårsmessen i Thorup-Klim Hallen 10.-11. marts. Man behøver ikke være bange for at binde sig, for der er altid mulighed for at bytte indbyrdes, tilføjer Arne Thomsen.

Høster stor anerkendelse

– Vi oplever, at der er kommet mere ro i Fjerritslevs natteliv, takket være Natteravnenes indsats. Det bekræftes også af politiet. Og vi får også mange anerkendende ord fra byens forretningsdrivende, når vi kommer rundt for at skaffe sponsorstøtte til de driftsudgifter, der følger med for at holde indsatsen i gang.

– Det giver motivation og gejst til at fortsætte!

Scroll to Top