Facaderenovering med grøn profil

Elin og Christian Grønning viser tegninger over det igangværende byggeprojekt i Norge i form af sørøverbyen Abra Havn i tilknytning til Dyreparken i Kristiansand. Foto: Ejgil Bodilsen
Elin og Christian Grønning viser tegninger over det igangværende byggeprojekt i Norge i form af sørøverbyen Abra Havn i tilknytning til Dyreparken i Kristiansand. Foto: Ejgil Bodilsen
Nordisk Facade i Brovst udfører specialopgaver både i Danmark og Norge

Hvis dit hus trænger til en ansigtsløftning, eller du skal have huset efterisoleret, har Nordisk Facade i Brovst en række både holdbare og miljøvenlige løsninger.

Firmaet, der nu kører på sin femte sæson, har allerede en lang referenceliste med tilfredse kunder, som har fået murværket eller soklen repareret og behandlet med en finish, der får et ældre og nedslidt hus til at tage sig ud som nyt.

Nordisk Facade udfører mange opgaver i lokalområdet og det øvrige Jylland og benyttes i stigende omfang som underleverandør for større murer- og entreprenørfirmaer.

Spændende projekt i Norge

Men som navnet antyder, har virksomheden også et bredere perspektiv. I øjeblikket arbejdes på højtryk i Norge med at lave facader til husene i et stort oplevelsesprojekt i tilknytning til Dyreparken i Kristiansand, der også er kendt for Kardemomme By. Projektet, der skal stå færdigt til pinsen 2012, hedder Abra Havn og består af et stort antal ferieboliger med fælles aktivitetsmuligheder, alt i bedste sørøverstil. Attraktionen bliver landets næststørste.

Den daglige leder af Nordisk Facade, Elin Hjeltnes Grønning, er selv norsk, og sammen med ægtefællen, tømrermester Christian Grønning, har hun et stort netværk i sit hjemland. Det betyder, at der også er givet bud på tømrer- og facadearbejde på et større kommune- og butikscenter ved Drammen.

Kvalitet og miljø

Christian Grønning blev selvstændig for 13 år siden, og han har otte års erfaring med facadepudsning, idet han før etableringen af Nordisk Facade i 2008 var medejer af en lignende virksomhed.

– Vi lægger stor vægt på kvalitet, miljørigtige løsninger og ikke mindst tillid i relation til kunderne. Vi er medlem af den officielle garantiordning gennem Dansk Byggeri, hvilket betyder stor tryghed for den, der får arbejde udført hos os. Det betyder også, at vi ikke nødvendigvis er den billigste, men vi garanterer for kvalitet og den mest holdbare løsning.

Elin Hjeltnes Grønning, der er ansvarlig for det administrative i virksomheden foruden mandskabsfordeling og indkøb i Tyskland samt vareeksport til Norge, drager stor fordel af sin mands ekspertise, men hun har efterhånden selv opbygget en temmelig stor faglig indsigt:

– Når vi laver facaderenovering, sker det i flere faser. I stedet for sandblæsning af muren foretager vi en vandblæsning, som er mere miljøvenlig og skånsom for murværket. Så pudses muren første gang, derefter lægges en armering i form af glasfibernet og kantskinner ind, og til sidst opbygges det endelige pudslag. Det kan man populært sagt kalde en udvendig tapetsering!

– Nogle ønsker, at murstensstrukturen i murværket skal være synlig, og vi kan lave murstensmønster i det sidste pudslag. Andre vil gerne have alternative strukturer eller en helt glat mur. Farvemulighederne er utallige. Vi kan også levere spændende og helt vedligeholdelsesfrie løsninger til soklen, for eksempel en marmoreret sten eller med knust granit.

Isolering med papiruld

Hvad angår isolering har Nordisk Facade og tømrervirksomheden Chr. Grønning valgt at satse på det nyeste og mest miljøvenlige materiale i form af papiruld, som har eksisteret i Danmark i ikke mindre end 20 år.

– Det har dels en 10 procents forøget isoleringsevne, dels giver det en bedre lydisolering, og ikke mindst er det utrolig let at håndtere. Det kan blæses ind gennem fugerne i murværket, hvis der er tale om hulmursisolering, og på lofter kan det ligeledes blæses op og udjævnes på få timer. Tilmed har papiruld den sidegevinst, at måren holder sig væk fra loftet! forklarer Christian Grønning.

Han nævner også udvendig isolering som en mulighed, specielt på ældre huse uden hulmur, hvorved man sparer indvendig plads og slipper for at ændre rørinstallationerne til el og vand.

– I tillæg til afskrivning via skatten er der mulighed for at forbedre varmeregnskabet med tilskud fra fjernvarmeværket. Vi har overblik over, hvilke værker der yder tilskud og til hvilke former for isolering, tilføjer Elin Hjeltnes Grønning.

Op til 35 ansatte i højsæson

Nordisk Facade beskæftiger i øjeblikket to i administrationen, otte faste håndværkere, en isolatør, mens der i tømrervirksomheden er 15 ansatte. I højsæsonen er tæller staben i alt 35 medarbejdere.

Elin og Christian Grønning kan glæde sig over at stå i spidsen for to visionære håndværksvirksomheder, der trods krisetider oplever vækst. I Norge, hvor de fleste håndværkere her i vinterperioden er beskæftiget med sørøverbyen Abra Havn, er der etableret to parallelle virksomheder for at leve op til norsk lovgivning, hvilket gør, at arbejdet kan fungere helt problemfrit i forhold til såvel myndigheder som bygherre og ansatte.

Scroll to Top