Knud har solgt fodtøj i Vestergade gennem 50 år

Knud Jensen og Karin Sønderstrup Jensen i butikken i Fjerritslev. Foto: Ejgil Bodilsen
Knud Jensen og Karin Sønderstrup Jensen i butikken i Fjerritslev. Foto: Ejgil Bodilsen
1. maj 1964 åbnede skomager Knud Jensen sin landskendte butik, som stadig emmer af kvalitet inden for fodtøj, beklædning og jagtudstyr

Når du træder indenfor hos Knud Sko i Vestergade 23, vil du opleve en helt speciel atmosfære, som du ikke finder andre steder.

Historien om Knud Sko går mere end 50 år tilbage, og indehaver Knud Jensen og hans kone, Karin, indtager således pladsen som nestorer blandt de nuværende forretningsdrivende i Fjerritslev.

Knud blev fra 1959 og tre år frem udlært skomager hos Chr. Christensen, som havde værksted i baghuset til Dalgasgade 10. Efter endt læretid enedes Knud og hans mester om at dele virksomheden imellem sig, så Chr. Christensen fortsat skulle fremstille træsko, mens Knud fik skoreparationerne.

Til Vestergade i 1964

Sådan gik der et par år med fælles adresse, men så besluttede Knud at købe ejendommen Vestergade 23 og etablere ny butik dér. Således kunne han pr. 1. maj 2014 fejre 50 år på samme adresse, og jubilæet markeres i disse dage med en række nedsættelser på gode lagervarer.

Efter flytningen til egen butik fortsatte Knud med skoreparationerne. Dengang kostede en damehæl det samme som en dameklipning, bemærker han.

Samtidig begyndte han nu også at lave træsko selv, og en del af arbejdet blev som underleverandør for andre skomagere. Træskosålerne købte han færdiglavet fra fabrik, mens han selv forarbejdede overlæderet ud af store stykker oksehud. Indtil fabrikken lukkede, købte Knud skind af bedste kvalitet hos Falkenberg i Sverige. Derefter handlede han med et velrenommeret grossistfirma i Aarhus.

– Der var seks halve huder i én pakke, husker Knud.

3.000 par på et år

Træskoene blev forarbejdet i hånden, og mange af døgnets timer blev taget i brug for at klare efterspørgslen. Især om sommeren, hvor folk skulle have nye træsko, var der stor travlhed.

– I begyndelsen af 1970’erne solgte jeg på et enkelt år 3.000 par træsko, hvoraf rigtig mange blev købt af turister. Det var især tyskere, der somme tider købte 10 par med hjem til familie og bekendte, fortæller Knud.

Udvidelse med jagtudstyr

I 1970 blev Knud gift med Karin Sønderstrup fra Bejstrup, og med en kontoruddannelse fra Dalhøj Lokalforening var det naturligt, at hun tog sig af skoforretningens bogholderi.

Knuds interesse for jagt betød, at han lidt efter lidt tog jagtudstyr ind i sit sortiment, men det store gennembrud på dette område kom først i 1976-77, hvor der blev bygget et større areal til butikken.

– Det var ikke så lige en sag at få lov at handle med våbengrossisterne dengang. Det var lidt på nåde, vi kom i gang, husker Knud.

For to år siden var Knud ved at opgive at sælge våben på grund af skærpede sikkerhedskrav. Men det viste sig, at han godt kunne fortsætte under forudsætning af, at våbnene låses forsvarligt inde i særlige skabe uden for åbningstiden. Så det er stadig muligt at købe rifler og geværer hos den erfarne forhandler, om end i lidt reduceret udvalg i forhold til tidligere.

Kunder i flere generationer

Knud Sko er gennem årene blevet landskendt for sin høje kvalitetsstandard og kundeservice, og ægteparret oplever at have kunder i tredje generation.

– Jeg sælger helst ikke varer, som jeg ikke selv kunne tænke mig at købe, indskyder Knud, der naturligvis er klædt i skjorte og bukser fra egne hylder. Han tilføjer, at han aldrig har købt varer hjem med henblik på udsalg.

Etableringen af hjemmesiden knudsko.dk har åbnet dørene til nye kundegrupper, og folk kommer helt fra Esbjerg og Sjælland fra for at købe jagtudstyr i Fjerritslev. Hvad angår reparationer har Knud Sko kontakt med en autoriseret bøssemager.

Gennem de sidste 18 år har den jagtkyndige Jens Peter Larsen været tilknyttet Knud Sko som medhjælp i varierende omfang.

Vi er her endnu!

Selv om Knud har måttet døje med sygdom i en årrække og i dag færdes rundt i butikken pr. elscooter, har han og Karin ikke i sinde at rende af pladsen, så længe helbredet tillader det.

– Vi kan ikke rigtig undvære det, samstemmer de. Allerede for 23 år siden fik de et tilbud om køb af butikken, men de afslog og har aldrig fortrudt.

– En særlig fornøjelse er det, når turister kommer ind og konstaterer, at vi er her endnu!

Fristed i Bejstrup

I Bejstrup har ægteparret et hus, hvor Karins far, Alfred Sønderstrup, boede til sin død for fire år siden. Her har de et fristed med drivhus og en stor køkkenhave. Det har aldrig optaget dem at tage på udenlandsrejser. Derimod er det blevet til talrige dagsture rundt i landsdelen, fortæller de.

Ud over jagt har Knud altid interesseret sig for husflid, og en årrække havde han sin gang i Kollerup Husflidsskole. Fra sin plads i baglokalet nyder han synet af hylderne med rækker af godt håndværktøj, som han har gjort brug af gennem de mange år, og i stille stunder bliver der stadig tid til at sysle med fremstilling af jagtknive.

Knud fremviser et smukt eksemplar, hvor skaftet er lavet af birkeknude, valnød og gevir fra en sikahjort. Og kniven har plads i en læderskede, som naturligvis også er fra hans egen hånd.

Artikel fra Magasinet NORD maj 2014, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top