Limfjordsmuseet er i dagene 7.-9. september vært for hele to kapsejladser – henholdsvis mesterskaberne i smakkejoller og Limfjorden Rundt for store træskibe
Løgstør har som få byer langs Limfjorden et havnemiljø, der indbyder til ro, hygge, afslapning og fordybelse. Helt unikt er området omkring Limfjordsmuseet og Frederik VII’s Kanal.
I weekenden 7.-8. september bliver alle sejl sat til på Løgstør Havn. Her står Limfjordsmuseet nemlig i spidsen for årets Maritim Festival, som kulminerer mandag 9. september med kapsejladsen Limfjorden Rundt med ikke færre end 60 deltagende store sejlskibe.
– Det er årets absolutte højdepunkt for Løgstør by og Limfjordsmuseet, nærmest som juleaften! lyder det begejstret fra museumsdirektør Anders Bloksgaard.
– Finalen mandag aften er en ren masteskov, hvor Løgstør for en enkelt dag ser ud som for 100 år siden, tilføjer han.
De flotte træskibe i havnen bakkes på land op af veteranbilklubben fra Fjerritslev og forskellige nordjyske MC-klubber, som vælger at holde sæsonafslutning i samme forbindelse. Beredskabet er på pletten og tilbyder publikum at iføre sig våddragt til en prøvesejlads i redningsbåden.
Der bliver også masser af musik. I det historiske bådebyggeri spiller Helge Arildsø Shanty Trio, og i det store telt giver De Galvaniserede Leoparder den hele armen som De Gyldne Løver. Der er også tradition for optræden med Shanty-kor, som i løbet af aftenen kommer sejlende eller dukker op på havnen.
Hele dagen er der i øvrigt gratis adgang til Limfjordsmuseet.
Mesterskaber for smakkejoller
Som optakt til Limfjorden Rundt arrangerer Limfjordsmuseet mesterskaber for smakkejoller og andre mindre sejlførende fartøjer.
– Alle med en smakkejolle kan melde sig til via kapsejladsen museets hjemmeside. Her kan man også tilmelde sig en fest for deltagerne lørdag aften, oplyser museumsdirektøren.
Maritim Festival omfatter også muligheden for at komme i selskab med gode fortællere, og for børnene arrangeres forskellige aktiviteter såsom rebslagning.
Museum for hele Limfjorden
Limfjordsmuseet, der er statsanerkendt, har sin administration i det smukke, hvide hus med kamtakkede gavle ved svingbroen over Frederik VII’s Kanal. Her boede i sin tid kanalfogeden og broopsynsmanden med hver deres familie, og i huset bagved var der opstaldning af heste, der blev brugt til at trække skibe gennem kanalen. Den brede og snorlige kanal blev gravet ud med håndkraft i 1856-61 for at sikre sejladsen gennem Limfjorden, der ellers var vanskelig at gennemsejle på grund af de store sandgrunde ud for Løgstør.
Selv om en vigtig del af Limfjordsmuseets identitet ligger i netop denne kulturhistoriske ramme – og der i museumsregi arbejdes hårdt på at genåbne Frederik VII’s Kanal for offentlig sejlads – er det vigtigt for Anders Bloksgaard at slå fast, at der ikke er tale om et egnsmuseum for Løgstør. Dog har netop livet i og omkring Løgstør for første gang været temaet for en særudstilling her i 2013.
– Vi er museum for hele Limfjorden, fra Hals og til Harboøre, og vi er samtidig placeret lige midt imellem de to yderpunkter tæt ved Limfjordens smalleste sted.
– Vores eksistensgrundlag ligger i Limfjordens kulturarv, hvad enten det gælder fiskeri og søfart, lystfiskeri, windsurfing eller sommerhusliv. Det vil sige alt, der vedrører livet på, i og ved Limfjorden.
– Men jeg vil ikke lægge skjul på, at vores forkærlighed ligger i den maritime kulturarv. Hvis ikke vi var her, var der ikke andre til at sikre både den fjerne og den nære historie. Derfor har vi et historisk bådebyggeri, hvor bådebygger Klaus Nielsen og en lang række frivillige restaurerer små og store skibstyper, og derfor har vi et magasin, hvor vi registrerer og opbevarer alle tænkelige genstande, der relaterer sig til sejlads på Limfjorden. Også nutidige genstande, som jo hurtigt bliver historie.
»Kirstine« anno 1887
Limfjordsmuseet har netop erhvervet en museumsgenstand af de større, nemlig jagten »Kirstine«, som er fra 1887 og var hjemmehørende i Løgstør 1912-31. Der er tale om en såkaldt fiskerkvase, som opkøbte fangsten hos fiskere ved især Lendrup, Attrup og Gjøl – men også vestpå omkring Amtoft – for derefter at bringe fisken hjem til salg blandt byens borgere. Ejeren var ud af de slægter, som indvandrede til fjordegnene fra Harboøre.
»Kirstine« skal nu føres tilbage til sit udseende i 1912 og vil senere indgå i Limfjorden Rundt. Dog tidligst om to år, vurderer Anders Bloksgaard, som tilføjer, at en vigtig forudsætning for projektet har været overtagelsen af beddingen, der ligger ved siden af Løgstør Bådebyggeri.
Beddingen er samtidig ved at være en sjældenhed, da der kun er ganske få tilbage i Limfjorden mod tidligere 50-60 af slagsen.
En anden erhvervelse er Løgstørs gamle lodsbåd fra 1928, som efter fire års restaurering fremstår flot og nymalet i den karakteristiske grønne farve.
En liflig duft af tjære møder dig i den permanente udstilling, der er indrettet i et nybyggeri med butik og gourmetrestaurant for enden af Fischersgade, og her kan du opleve en række af Limfjordens gamle bådtyper, herunder sjægte, kåge og – måske overraskende for nogle – også en kajak af typen, som raske drenge byggede efter modeltegninger fra Familie Journalen i 1930’erne.
Totaloplevelse for hele familien
På første sal i den nye udstillingsbygning er der panoramaudsigt over institutionens vigtigste museumsgenstand: Limfjorden.
Videoskærme og andet moderne udstyr er naturligvis en del af formidlingen af fjorden i fortid og nutid, ligesom der i høj grad er tænkt på børnefamilierne i form af et naturværksted, forskellige akvarier og et saltvandsbassin, hvor man kan gå på opdagelse efter fladfisk. Andre aktiviteter foregår udendørs i samarbejde med museets biologer, der tager børn og voksne med ned til vandkanten for at lede efter råvarer fra Limfjordens spisekammer for senere at tilberede krabber, snegle og fisk som et lækkert måltid.
– Det er vigtigt for os, at Limfjordsmuseet er et levende sted, hvor man ikke bare kigger på plancher og museumsgenstande. Derfor har vi også lavet kopier af de gamle kåge, som ligger ved kanalbroen til fri afbenyttelse for alle, der har betalt entré til museet. Folk skal gerne blive her to-tre timer ad gangen, bemærker Anders Bloksgaard.
Desuden tilbyder Limfjordsmuseet guidede sejladser gennem kanalen til Lendrup med turbåden »Grevinde Danner«, der er opkaldt efter Frederik VII’s hustru til »venstre hånd«.
Samarbejde lokalt og internationalt
Limfjordsmuseet arbejder i nært samspil med det lokale handels- og erhvervsliv – blandt andet om ansættelsen af en fælles kommunikationsmedarbejder – og om større arrangementer såsom den nært forestående Maritim Festival og den ligeledes tilbagevendende Muslingefestival.
– Desuden deltager vi i internationale projekter som MARIFUS, hvor vi sætter fokus på vækst i turismen og især har lært meget af svenskernes måde at åbne deres kanalsystemer for publikum.
– Men vigtigst af alt er den lokale opbakning, som vi ikke mindst mærker fra vore mange frivillige. Uden dem kunne vi ikke drive Limfjordsmuseet, fastslår Anders Bloksgaard.
Artikel fra Magasinet NORD september 2013, udgivet af NORDJYSKE Medier