Elfirma hjælper med at spare på strømmen

Tage Søndermølle (th), der her ses sammen med elinstallatør Poul Hansen, er en af Verner Ranums mangeårige kunder, og han er synligt fornøjet med at kunne se frem til store besparelser på energiforbruget med det nyetablerede solcelleanlæg på huset, Engdraget 13 i Halvrimmen. Anlægget er på 4 kW, og de 16 solcellepaneler optager til sammen ca. 27 kvm af tagarealet. Foto: Ejgil Bodilsen
Tage Søndermølle (th), der her ses sammen med elinstallatør Poul Hansen, er en af Verner Ranums mangeårige kunder, og han er synligt fornøjet med at kunne se frem til store besparelser på energiforbruget med det nyetablerede solcelleanlæg på huset, Engdraget 13 i Halvrimmen. Anlægget er på 4 kW, og de 16 solcellepaneler optager til sammen ca. 27 kvm af tagarealet. Foto: Ejgil Bodilsen
Det er vigtigt at vælge kvalitetsløsninger, når det gælder energibesparende foranstaltninger, mener elinstallatør Poul Hansen, Verner Ranum A/S

»Alt elektrisk« har nu i over 60 år været elfirmaet Verner Ranum A/S’ slogan. De blå firmabiler, der har base på Fabriksvej 3 i Fjerritslev, ses overalt, hvor der bygges nyt, renoveres eller skiftes installationer og hvidevarer ud. Men gennem årene har virksomheden fundet nye nicher såsom entreprenørafdelingen, som i dag tæller 22 ud af de i alt 35 ansatte. Der er 8-10 tilknyttet elafdelingen, mens tre medarbejdere tager sig af hvidevaresalg og -service.

En af de nye nicher er energibesparende foranstaltninger, et område, som er under hastig udvikling. Herunder har indehaver Poul Hansen fokus på at opkvalificere sine medarbejdere til at kunne vejlede kunderne i valg af de rigtige energiløsninger.

Alternativ til elvarme og oliefyr

Varmepumper vinder stærkt frem som alternativ til elradiatorer og oliefyr. Hidtil har denne miljørigtige og økonomiske energiløsning overvejende været anvendt i sommerhuse, men nu har ejere af især ældre helårshuse fået øje på varmepumpens fordele.

Der er to typer varmepumper. Luft til luft-udgaven, der er den mest kendte, sørger ikke blot for opvarmning, men kan også anvendes som aircondition. Prismæssigt kan en sådan løsning laves for 10.-18.000 kr. inklusive moms og montering. Energiselskaberne yder for tiden 1.000 kroner i tilskud til etableringen.

Så er der luft til vand-udgaven, som er velegnet til erstatning for udtjente oliefyr. Udvendig ligner installationen et luft til luft-anlæg, mens der indvendig opsættes en boks, hvorfra der kobles vandslanger på det eksisterende radiatoranlæg. Investeringen ligger på omkring 60.000 kroner, men til gengæld slipper man for de hastigt voksende udgifter til fyringsolie.

Lad solen klare strømmen

Enhver husejer vil gerne se elmåleren løbe baglæns, og når der samtidig er klare miljømæssige fordele, er etablering af solcellepaneler på hustaget en overvejelse værd.

– Vi har valgt at satse på fire forskellige kvalitetsprodukter fra solide leverandører, der også kan stille de nødvendige garantier. Vi tilbyder tilpassede, individuelle løsninger, og er parat med såvel rådgivning som projektering, fortæller Poul Hansen.

Et solcelleanlæg har en levetid på ca. 30 år og vil være tjent ind på ca. 10 år. Samtidig er der op til 10 års garanti på panelerne via en anerkendt forsikringsordning, oplyser han.

Poul Hansen gør samtidig opmærksom på, at det også er oplagt at anvende solceller i sommerhuse og erhvervsejendomme, eksempelvis i hotelbranchen, hvor der er stort fokus på at minimere energiforbruget.

Energiprojekt på hotel

Verner Ranum A/S har netop deltaget i et større energiprojekt på Hotel Sanden Bjerggaard i Slettestrand, hvor elfirmaet har stået for nedgravning af jordvarmeanlæg, leveret af vvs-firmaet Kaj Rasmussen, og desuden har fjernet de gamle elradiatorer i værelsesfløjen. Endvidere er der lavet styring, så der kun er varmt vand i hanerne, når der er gæster på værelserne.

Af andre energiaktiviteter udfører Verner Ranum også installationer til husstandsvindmøller og henviser gerne til seriøse forhandlere.

Gravning og ledningsarbejde

Verner Ranums entreprenørafdeling udfører blandt andet opgaver for Bredbånd Nord, hvor der for tiden er gang i et større projekt i Brønderslev med gravearbejde og installation til hurtige tv- og internetforbindelser.

I Aabybro foretager firmaet renovering af vandforsyningen med en avanceret teknik, såkaldt bursting, hvor man undgår at skulle grave fortove og indkørsler op og at skyde nye slanger ind gennem den eksisterende vandledning, der samtidig nedbrydes.

– Desuden servicerer vi egnens kirkegårde med gravning og gravkastning, tilføjer Poul Hansen.

I front med hvidevarer

Verner Ranum A/S er ikke mindst kendt for sin velassorterede hvidevareafdeling, som ledes af Erik Hermansen, der har over 50 års erfaring i virksomheden.

Også her viser kunderne stor interesse for energibesparelser. Eksempelvis kan den gamle, strømslugende tørretumbler nu udskiftes med modeller efter et nyt princip, der svarer til varmepumper og halverer energiforbruget.

Trods hård konkurrence i branchen er det lykkedes Verner Ranum at fastholde og udbygge en solid kundekreds inden for hvidevarer:

– Vi matcher priserne hos de store kædeforretninger, og så satser vi på at overgå dem langt i service! smiler Erik Hermansen.

Scroll to Top