Chr. Peter har stadig krudtet i sig

Krudt Peter. Foto: Ejgil Bodilsen
Krudt Peter. Foto: Ejgil Bodilsen
Krudt Peter er helt sin egen og lader sig ikke sætte i bås – og han agter at fortsætte sin forretning med jagtudstyr og små køretøjer længe endnu

Krudt Peter – som er døbt med navnet Chr. Peter Larsen – er en levende legende i det nordvestjyske. Han har i mere end 50 år drevet sin virksomhed med jagt- og bådudstyr og har de seneste år med stor succes kastet sig over salg af små Piaggio-køretøjer til lettere transport.

Besøger du ejendommen på Lyngevej 4 mellem Frøstrup og Øsløs, vil du hurtigt opdage, at her foregår tingene ikke just som alle andre steder. Krudt Peter er nemlig helt sin egen. En handel bliver aldrig indgået uden en snak om sagerne og nogle slagfærdige bemærkninger, der afslører den underspillede humor, der trives særdeles godt herude ved Vejlerne.

Chr. Peter Larsen er dog ikke alene om butikken. Laila Larsen er både min kontordame og min direktør, som han siger. God til at holde styr tingene.

– Jeg bliver ved, så længe Laila er her, erklærer Chr. Peter, der fyldte 80 i foråret og har våbentilladelse i hvert fald fire år frem.

Varebil uden kørekort

I dag skal der leveres en flot, hvid Piaggio Ape 50 Van. Laila har papirerne klar, Chr. Peter overdrager nøglerne, og efter en prøvetur afsluttes handlen med en kop kaffe til de tilstedeværende. Kunden er fra Løgstør, så alle er enige om, at det bliver en lang hjemtur over Vejlerne med de 30 kilometer i timen, som den lille, trehjulede varevogn kan strække. Der bliver god tid til at nyde udsigten fra kabinen, som er udstyret med scooterstyr og håndgear. Tre frem og ét tilbage.

– De små køretøjer har den fordel, at der hverken kræves kørekort eller nummerplader, indskyder Chr. Peter.

Gælder det en handel om et kostbart jagtvåben, får kunden lov at prøve geværet af på Krudt Peters egen skydebane bag butikken. Her er der også en lerduemaskine, så der er noget at skyde efter. De fire æsler, der går nede på marken, lader sig ikke forstyrre af den slags, får vi at vide.

Kamp for barndomshjemmet

Der er et fantastisk udsyn over Vejlerne fra skydebaneperronen. Dette har været Krudt Peters verden i samtlige 80 år, bortset fra et halvt år, hvor han som helt ung var ude at tjene ved landbruget.

– Da jeg cyklede hjem med mine 500 kroner på lommen, bestemte jeg, at det skulle jeg aldrig prøve mere!

Chr. Peter er født 7. maj 1932 og voksede op hos plejeforældrene, Marie og Chr. Sørensen, blot 500 meter nord for den ejendom, som han sidder på i dag. Der er i dag kun en tomt efter barndomshjemmet, som Chr. Peter i 1990’erne førte en lang kamp med miljømyndighederne om at få lov at genopføre. Det førte til det berømte protestmøde i Hannæs Hallen i 1995, hvor 1.400 mennesker fra nær og fjern – blandt andre gøgler og folketingsmedlem Jacob Haugaard og journalist Ulla Dahlerup – bakkede ham op. Fjernsynet var til stede, og Krudt Peter blev med ét slag landskendt.

Virakken har Krudt Peter lært at leve med, og der er mere stille om hans person i dag, selv om han stadig har sit bøvl med de mange love og regler, som efter hans opfattelse begrænser hans virksomhed og personlige frihed.

Som nu det med at sælge våben. Det var der oprindelig ingen problemer ved. – I dag er der kun problemer! erklærer han.

Første jagtgevær som 16-årig

Vejlerne var jo et eldorado for en knægt med krudt i, og allerede som 16-årig erhvervede Chr. Peter sig det første jagtgevær i bytte for en pakke cigaretter til en værdi af én krone. Han brugte det ivrigt, men kostede også lidt på det og pudsede det op, og året efter solgte han det for 100 kroner.

Så var et liv som handelsmand, der foreløbig har varet i 64 år, grundlagt. Det gik slag i slag med handelstalentet ved siden af et fast job som repræsentant for et par fabrikker, der blandt andet leverede foderstoffer og rensemidler til landmænd.

– Jeg solgte alt muligt, lige fra hegnspæle til Philishave barbermaskiner, som var vældigt populære blandt egnens skæggede landmænd.

Kærlighed til motorcykler og biler

Mange af turene foregik på cykel, men senere kastede Chr. Peter sig over knallerter, motorcykler og biler.

– Jeg har selv haft 30 motorcykler til eget brug og solgte selvfølgelig også af dem.

Desuden har han gennem årene haft mindst 20 biler. I dag består bilparken af tre: En Mercedes til daglig »køre-i-by«, en ærværdig Bentley årgang 1959, som ofte har gjort fyldest som brudekaret, og så en flot, højrød Chevrolet veteranbil årgang 1932, som lidt sjældnere er set på Hannæs’ landeveje.

– Jeg har altid gerne villet have en bil, der var på samme alder som mig, lyder lunt det fra den garvede handelsmand.

Krudt Peter ved sit klenodie, Chevrolet’en årgang 1932. – Vi er på samme alder, forklarer han. Foto: Ejgil Bodilsen
Krudt Peter ved sit klenodie, Chevrolet’en årgang 1932. – Vi er på samme alder, forklarer han. Foto: Ejgil Bodilsen
Alsidig forretning

Allerede i 1959 begyndte Chr. Peter at handle med både og bådmotorer, og i nogle år drev han sin virksomhed fra lejede lokaler i Frøstrup. Men i 1972 flyttede han hjem til Lynge for at få mere plads til sin hastigt voksende forretning, som fik navnet »Chr. P. Larsen, Jagt- og Bådcentret«.

Sortimentet kom efterhånden til at omfatte jagtgeværer, rifler, luftvåben, buer og pile, kikkerter, jagtbeklædning, støvler og andet jagtudstyr, fiskeriartikler, plæneklippere, sneslynger, ATV-køretøjer og elscootere til ældre og handikappede. Foruden en masse andre ting, som du ikke lige finder hvor som helst. Krudt Peters filosofi er, at det skal være en oplevelse at tage turen helt ud på Lynge.

Krudt Peters mange venner

Folk af alle slags og i alle aldre går ind og ud af butikken, og nogle af de mest trofaste kunder, som nærmest er blevet Krudt Peters venner, har skrevet små sentenser på en stor tavle, som hænger ved chefens skrivebord. For eksempel: »De eneste, der aldrig begår fejl, er dem, der aldrig laver noget!«
Krudt Peter appellerer selv til humoren og eftertænksomheden med små skilte som: »Stjæl ikke – regeringen kan ikke li’ konkurrence!«

Chr. Peter Larsen har i det hele taget et lyst syn på tilværelsen – han bruger i øvrigt kun sjældent briller – og føler sig mest i pagt med de frie fugle ude på Vejlerne. Livsglæden er også kommet til udfoldelse ved mange års hyppige ture til dans i Harmonikamuseet på Tranum Enge.

– Jeg har foretaget tre rejser i mit liv. I 1973 til Florida, i 1982 til Rhodos, og i 2011 var jeg i Las Vegas, Los Angeles og San Francisco. Det er derfor, jeg har taget min Elvis-kasket på i dag.

Scroll to Top