Billedvæver af internationalt format

Berit Hjelholt. Foto: Mattias Bodilsen
Foto: Mattias Bodilsen
Berit Hjelholt, Plejecenter Solgaarden, Fjerritslev, 95 år mandag 21. september 2015

Billedvæveren Berit Hjelholt blev født i Finland, i Munsala, som på mange måder mindede hende om den egn, hvor hun fik sit længste virke, nemlig i Ellidsbøl mellem Lund Fjord og Jammerbugten.

Som ung blev hun uddannet inden for mønstertegning og tekstilkunst i Helsinki, hvorefter hun i 1949 giftede sig med den danske psykolog Gunnar Hjelholt og blev mor til sønnerne Anders og Lars. Parret mistede Anders i 1988, og Gunnar Hjelholt døde i 2003.

Familien bosatte sig i København, hvor Berit Hjelholt var hjemmegående husmor og i det små begyndte at væve. I 1956 udstillede hun på Charlottenborg, og det blev hendes gennembrud som billedvæver.

Under et ophold i Japan i 1964 videreudviklede hun sin teknik med inspiration fra den transparente japanske tekstiltradition, således at dagslyset fik lov at spille med og skinne igennem i de vævede billeder.

1970 blev et nyt vendepunkt for familien, som nu bosatte sig i en lille landejendom i Ellidsbøl ved Vust, hvor John Lennon og Yoko Ono havde haft en måneds ophold tidligere på året. Den første store udsmykningsopgave var billedtæppet »Dagen« til Nationalbankens repræsentationslokaler i 1974, og i 1987 leverede hun sit hovedværk, »Som en rejselysten flåde«, der hænger bag Folketingets talerstol.

Gennem årene skabte hun en lang række små og store billeder – herunder alterudsmykningen i Margrethekirken i Aalborg – ligesom hun udstillede på bl.a. Vrå Kunstcenter og Tuskær i Fjaltring. I hjembyen Fjerritslev samlede hun i 1995 30 af sine kæreste værker, der blev udstillet i den nedlagte bankbygning, som i dag er kirkecenter.

I 1990 udgav Hjørring Kunstmuseum bogen »Billedvæveren Berit Hjelholt«, som blev efterfulgt af endnu en bogudgivelse ved 85-års dagen i 2005. Berit Hjelholt er hædret med bl.a. Tagea Brandts Rejselegat og Lis Ahlmanns Legat.

Berit Hjelholts produktive og meget anerkendte epoke som tekstilkunstner blev i 2005 afsluttet med Bulbjerg-værket »Spænd over os dit himmelsejl«, hvis titel blev til i samtaler med en god veninde, sognepræst Ruth Jeppesen. Værket er ophængt i samlings- og kirkesalen på Plejecenter Solgaarden, hvor hun har boet de seneste år.

Forinden var hun i 2005 flyttet fra husmandsstedet i Ellidsbøl til en andelsbolig i Fjerritslev, hvor hun nød samværet med gode naboer og venner og deltog aktivt i kirke- og menighedslivet.

Scroll to Top