Badminton har fået ny opblomstring i Fjerritslev

Trænerduoen og søskendeparret Sine Frandsen og Martin Frandsen. Foto: Mattias Bodilsen
Trænerduoen og søskendeparret Sine Frandsen og Martin Frandsen. Foto: Mattias Bodilsen
Mens nogle klubber lukker ned, har Fjerritslev Badmintonklub stor succes med især ungdomsspillere i alderen 7 til 16 år

Det er ikke for ingenting, Fjerritslev Badmintonklub i 2013-14 blev kåret til »Årets Ungdomsklub i Badminton Nordjylland«.

På blot syv år har klubben tredoblet antallet af ungdomsspillere fra 25 til 75, og successen tilskrives ikke mindst 22-årige Martin Frandsen, der begyndte som træner i 2008, da han kun var 15 år.

Martin er i dag træner for klubbens U9-U19 spillere og har ugentlig omkring ni træningstimer i hallen fordelt på tre træningsdage. Herudover kommer al den ekstra tid, han bruger på at planlægge træningen og andet lederarbejde i klubben.

Trænerteamet i Fjerritslev Badmintonklub består desuden af Sine Frandsen, Fjerritslev, og Niels Jørgen Kjærsgaard, Gug, som i sin tid var med til at inspirere Martin til at gå ind i arbejdet. Ydermere er der seks hjælpetrænere hentet fra ungdomsrækkerne.

Hæderspris for usædvanlig indsats

I juni 2015 blev Martin hædret med en lederpris på 6.000 kroner, som hvert år uddeles af Servicesparekasserne i Nordjylland i samarbejde med DGI, Dansk Firma Idrætsforbund og Danmarks Idrætsforbund. Prisen blev overrakt af direktør Henrik Agesen fra Klim Sparekasse og Kirsten Krogh Lunden fra DGI i forbindelse med en træning i Idrætscenter Jammerbugt.

Martin er god til at finde nye øvelser, som gør træningen spændende og udfordrende for de unge uanset niveau, blev det fremhævet i forbindelse med prisoverrækkelsen.

– Han er god til at presse spillerne til at yde deres bedste, og han har hele tiden et mål, han gerne vil opnå. For et par år siden fik klubben sin første A-spiller og i år den første M-spiller, hvilket er et af de mere synlige resultater af indsatsen.

– Der bliver opbygget en tillid mellem hinanden, hvor spillerne véd, de kan komme til Martin, fordi han tager dem alvorligt, og forældrene mærker, at der bliver taget hånd om deres børn. Martin er rigtig god til at lege med børnene og lave sjov med dem, hvilket skaber et rigtig godt miljø i klubben på tværs af årgange og køn, lød det videre i motivationen for hæderen.

Breddeklub med ambitioner

– Selv om vi er en breddeklub, kan vi også godt levere spillere i den gode ende af skalaen. Men det er stadig altafgørende, at alle har det godt, og at der er et godt klubmiljø forældre og spillere imellem, fastslår Sine Frandsen, der er 25 år og ved siden af trænerjobbet også varetager posten som klubbens bestyrelsesformand.

Hun bakkes op af kasserer og ungdomsanvarlig Peter Christensen, der fremhæver det sociale som et bærende element i klublivet.

– På den måde har mange lettere ved at lære og yde noget for at blive bedre til det, man kommer for, hvad enten det er det sportslige og konkurrencemæssige, eller det blot er for motionens skyld.

Til klubbens succeser hører det år, hvor der blev høstet 10 pokaler til Star Cup i Hurup.

– Året efter spurgte de, om vi havde en trailer med! husker Peter.

For Peter var det en oplevelse i særklasse, da Lasse Høgh Østergaard i 2010 kom på den idé, at han ville til DM for ungdomsspillere i Vejen.

– Jeg syntes, det var skørt, fordi jeg troede, at niveauet til et sådant stævne ville være langt over Fjerritslev Badmintonklubs. Men vi samlede fire spillere mere og drog til Vejen, og søndag kunne Lasse vende hjem med en guldmedalje i U17C.

Vores hal!

Peter Christensen erindrer om, at badminton på lige fod med tennis og golf er en gentlemansport, og det prøver ledere og trænere til stadighed at lægge de unge på sinde. Selv om tiden i dag er en anden end ved badmintonklubbens start i 1942, bliver der for eksempel ikke råbt ad hinanden under træning og kampe.

Klubben har hjemsted i Han Herred Hallen, som med sin rundbuestil og karakteristiske retro-grønne farve er med til at understrege historien og den særlige stemning, der er om badmintonsporten.

– Hallen har en særlig charme. Det er vores hal! som Sine Frandsen siger.

Senior på vej op

Hvor Fjerritslev Badmintonklub kan mønstre et flot antal ungdomsspillere i alderen 7-16 år, kniber det lidt mere med senior op til 25 år. Her er der i øjeblikket omkring 15 aktive medlemmer.

Sine og Martin prøver på femte sæson – dog med en pause på to sæsoner – ihærdigt at få skabt et attraktivt miljø for seniorspillerne, og i indeværende sæson er der også holdkampe på programmet.

– Heldigvis er nogle af vores tidligere medlemmer kommet hjem fra efterskole, så fremtiden tegner lysere for denne aldersgruppe, påpeger Sine.

Dertil kommer klubbens voksne motionister, som for tiden ikke ønsker at deltage på konkurrenceniveau, men gerne kommer i hallen for at se børnebørnene udfolde sig.

– Vi vil rigtig gerne inddrage motionisterne noget mere i klublivet, så derfor har vi som noget nyt arrangeret en fælles julefrokost for at skabe et socialt fællesskab.

Mønstrer mange hold

I sæson 2015-16 har Fjerritslev Badmintonklub tilmeldt i alt ni hold i holdturneringen for Nordjylland.

Der er fire til seks spillere pr. hold, og næsten alle er på hold, undtagen helt nybegyndere. For hver holdkamp spilles fire singler og to doubler. Ved stævnerne får medlemmerne lejlighed til at vise deres individuelle præstationer i single, double eller mixdouble.

Satsningen på bredden betyder, at Fjerritslev er den klub, der gennem de sidste to-tre år har stillet med flest spillere til holdkampe og stævner. Ikke nødvendigvis med udsigten til en stor medaljehøst, men lige så meget for at hygge sig og lære nye sider af sig selv og hinanden at kende, som Peter Christensen bemærker.

På grund af flere klubnedlæggelser mod vest foregår den udenbys aktivitet mest i Han Herred, Himmerland og Vendsyssel.

Kæmpe forældreopbakning

Succesen står og falder med, at der til enhver tid er nogen, der vil bruge tid og kræfter på klubarbejdet, og som formand sætter Sine stor pris på den store forældreopbakning, som Fjerritslev Badmintonklub oplever.

– Vi mangler stort set aldrig nogen til at køre, når vi skal til holdkampe og stævner, og hvis vi har særlige arrangementer, vælter det ind med frugt, boller, kage osv.

Sæsonstarten i september markeres med den lokale udgave af »Badmintonsportens Dag«, som svarer til andre sportsgrenes standerhejsning. Her er der lejlighed til at prøve spillet af ganske uforpligtende og melde sig til sæsonens træning.

– De fleste hold er fyldt op, men vi kunne bruge lidt flere U9’ere i alderen 7-8 år, understreger Sine.

For at hverve nye U9-spillere har klubben tilbudt eleverne fra de yngste klasser på Fjerritslev Skole at komme over til prøvetræning et par fredage.

Hygge og inspiration

Den største aktivitet ligger fra jul til påske, hvor Sine og Martin har næsten alle weekender optaget af badminton.

Blandt årets højdepunkter er klubbens egen weekendtur til Hobro i forbindelse med sæsonafslutningen. Som noget nyt har der i år også været en opstartsweekend med op mod 50 deltagere, der overnattede i hallen og var på et udendørs stjerneløb, foruden at der selvfølgelig blev spillet badminton inden døre.

Der er ligeledes en tradition for et årligt julestævne i Store Restrup.

Medlemmerne får desuden mulighed for at blive inspireret ved at møde toppen af dansk badminton, når de tager på VEB-tur til Vendsyssel eller til Denmark Open, som kunne blive et nyt tiltag i 2016. Tilsvarende var det en oplevelse af de større, da U13-landstræner Thomas Nielsen fra Ketcher Sport i Aalborg afviklede træning i Fjerritslev i forbindelse med klubbens 70-års jubilæum i 2012.

Klub med over 70 års historie

Fjerritslev Badmintonklub kan føre sin historie tilbage til de første år af den tyske besættelse. En del af byens folk spillede tennis, men nogle syntes, at der manglede noget om vinteren.

Derfor tog Stense Munksgaard, Karen Jalk og en flok herrer initiativ til at få etableret noget badminton, som også var ved at blive kendt i disse år. Tyskerne havde imidlertid besat de fleste offentlige bygninger, hvorfor det var svært at finde lokaler, men så blev realskolens gymnastiksal i Grønnegade ledig.

Der blev indkøbt et net og et par badmintonketchere – og så var der skrevet et lille stykke idrætshistorie i Fjerritslev!

Da Han Herred Hallen blev opført i 1951, fik klubben de faciliteter, som siden har været det faste hjemsted.

Fjerritslev-klubbens Fair Play-regler

  • Vi er fair og ærlige
  • Vi opfører os ordentligt på banen
  • Vi respekterer vores modstandere
  • Vi siger tak for kampen
  • Vi bakker hinanden op
  • Vi viser hensyn
  • Vi er gode kammerater
  • Vi hjælper til i vores klub

Artikel fra Magasinet NORD november 2015, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top