Charlotte Møller Bolivard gav fitnessdansen zumba en ekstra dimension, da hun efter hjemkomsten til Klim iværksatte et landsdækkende arrangement til fordel for cancerramte børn
Charlotte Møller Bolivard, der sidste år rundede de 40 år, har allerede nået meget i sit liv. Hun har stiftet bekendtskab med mange forskellige kulturer ude i den store verden, blevet mor til tre børn og har været med til at sætte sin barndomsby på den anden ende.
Zumba – en latinamerikansk fitnessdans, der på 20 år har spredt sig til hele verden – er blevet en vigtig del af Charlottes tilværelse. Ikke blot for egen fornøjelse og velvære, men i høj grad også til glæde for andre.
Nu har zumbapigen, der blev student fra Fjerritslev Gymnasium i 1991, sat sig et nyt mål, nemlig en kandidatgrad i kultur, kommunikation og globalisering (CCG) på Aalborg Universitet og søger praktikplads inden for compliance, marketing eller event planning i en international virksomhed.
Klim-New York tur/retur
Charlotte voksede op i Klim som datter af murermesterparret Rie og Søren Møller. Som mange andre af sine jævnaldrende spillede hun håndbold, men hun betegner ikke sig selv som nogen typisk sportspige.
– Efter gymnasiet skulle der ske noget, så jeg rejste som 19-årig til USA som aupair i 1991. Jeg var på hjemmeophold hos mine forældre i 14 dage, men rejste tilbage og blev yderligere et halvt år derovre. Derefter var jeg hjemme igen i to år for at læse engelsk på universitetet i Odense. Men USA trak stadig i mig, så de følgende mange år boede jeg i New York og arbejdede som stewardesse i flyselskabet USA 3000 på ruter til Florida og Caribien.
– Jeg blev gift med en haitianer og stiftede gennem ham bekendtskab med den caribiske musikkultur, som blandt andet udfoldes i specielle natklubber. Det var musik med en masse energi, som vi ikke kender herhjemme, og det er derfra, min interesse for zumba stammer.
I 2009 vendte Charlotte permanent hjem til Danmark, men tog i sommerferien året efter atter en tur til New York for at uddanne sig til zumbainstruktør.
– Jeg tabte mig 40 kilo imens, griner hun.
Zumba i hele Han Herred
2010 var også året, hvor zumbaen for alvor boomede i Danmark, og Charlotte var nu igen bosat i sin hjemby.
Fyldt af ny energi besluttede hun sig for at teste interessen for zumba i Klim og omegn, så hun annoncerede en øveaften i skolens gymnastiksal. Resultatet var overvældende. Der mødte 147 kvinder op, og der var biler parkeret overalt omkring skolen og idrætshallen.
– Der var fuld gang i projektet fra start, godt hjulpet på vej af nyhedens interesse. Det var dejligt at mærke, at andre var bidt af det, man selv brænder for. Hemmeligheden, hvis man skal have succes med at arrangere zumba, er nok, at man selv skal udstråle masser af energi.
Tingene tog fart, rygtet om den livsglade fitnessform spredte sig, og i dag, tre år senere, har Charlotte ikke færre end fem hold hver uge: Mandag på Fjerritslev Gymnasium og Thorup-Klim Skole, tirsdag i Øland Medborgerhus, onsdag på Øsløs Friskole og torsdag igen på Fjerritslev Gymnasium.
I 2012 havde Charlotte også børnehold, men lige i øjeblikket ligger de stille på grund af hendes studier.
Ikke desto mindre har der her i januar været overskud til at starte en selvhjælpsgruppe op med navnet »Zumba for tabere«. Gruppen har indtil videre 17 deltagere, som støtter hinanden med at tabe i vægt.
Det starter i Netto
– Hvis du vil tabe dig, skal du begynde med at tænke over, hvad du putter i din indkøbsvogn i Netto, fastslår Charlotte.
Men at zumba er et godt redskab til at holde projektet ved lige, er du ikke tvivl om, når du har set Charlotte optræde som instruktør:
– Zumba er sjovt. Man har en fest, man griner og glemmer helt, at det er motion, det drejer sig om. Mit motto er, at man ikke kan gå sur fra en zumbatime!
Nogle bruger zumba i eksamensperioder eller andre pressede situationer til at få sig noget ny energi.
– Man får bygget konditionen op og sveder som en lille hest. Det gør jeg også, selv om jeg efterhånden er i rimelig god form, fortæller Charlotte, der som instruktør altid lader deltagerne stå i rundkreds, så ingen i bogstavelig forstand er foran andre.
– Deltagerne bestemmer selv niveauet. Jeg er der for dem! tilføjer hun.
Zumba for livsglæde
2012 blev et vendepunkt for Charlotte og hendes kæreste, Thomas Koch, som hun i dag deler tilværelsen med.
Midt i sit bachelorprojekt på Aalborg Universitet kastede Charlotte en idé ud på Facebook for at få opbakning til at lave et zumbaprojekt til fordel for cancerramte børn.
– I løbet af halvanden time var der positive tilbagemeldinger fra 19 instruktører, og på kun syv uger fik vi stablet et arrangement på benene til afvikling søndag 1. juli i 19 idrætshaller landet over. Lokalt lagde Thorup-Klim Hallen gulv til de indendørs aktiviteter.
– Det endte med at blive en hel byfest i Klim med ponyridning og deltagelse af den lokale MC-klub. Det blev en kæmpe succes og en af de bedste dage i hele mit liv!
Hver zumbadeltager betalte 150 kroner for at være med, og det lykkedes Charlotte og Thomas og deres kolleger ud over landet at skaffe i alt 250.000 kroner til det gode formål. Jan Johnsen, der er landsformand for Foreningen Cancerramte Børn (FCB), fik pengene overrakt i Klim.
Dobbelt op i 2013
Efterfølgende blev Charlotte inviteret med på foreningens familieweekend i Tisvildeleje, hvor hun blev udnævnt til Årets FCB-medlem.
– Ved samme lejlighed udtalte jeg entusiastisk, at målet må være at fordoble beløbet til en halv million kroner i 2013.
Årets »Zumba for livsglæde« er berammet til lørdag 24. august, og der er indtil videre tilmeldt 31 idrætshaller, fortæller Charlotte, der også i år er koordinator for projektet og trods studierne tager sig tid til at tage ud for at fortælle om kræftsyge børns hverdag og udbrede kendskabet til, hvad pengene fra arrangementet anvendes til i FCB-regi.
Blandt FCB’s aktiviteter er besøg i Fårup Sommerland, biografture, arrangementer for raske søskende og støtte til forældre, der måske mister indtægt på grund af plejeorlov.
– Alle i foreningen har kræftsyge børn, så de véd, hvad de har med at gøre, understreger Charlotte.
Flytter – men zumbaen fortsætter
Charlotte bor i øjeblikket sammen med børnene Suyha på 13, Roochar på 12 og Lexa på tre år i et lejet hus på Klim Strandvej lige over for kommuneskolen, hvor Charlotte gik som barn. Charlotte er stærkt optaget af landsbyernes overlevelse og betragter zumbaen som sit beskedne bidrag til livsudfoldelsen i lokalsamfundet. Dog flytter familien snart til Vodskov. Det sker, når Suyha er blevet konfirmeret til foråret.
Men det ligger fast, at Charlotte fortsætter med sine zumbahold hjemme i Han Herred.
Artikel fra Magasinet NORD februar 2013, udgivet af NORDJYSKE Medier