Så er der klar til Forårsmesse 2013

Messeudvalget har i mange måneder været i sving for at træffe alle tænkelige aftaler vedrørende Forårsmessen i Fjerritslev. Fra venstre: Claus Hermansen, Palle Vestergaard, Knud Erik Andersen, Thomas Gravesen og  Preben Wittrup. Det sjette medlem af udvalget, Bo Bang Larsen, var ikke til stede ved fotograferingen. Foto: Mattias Bodilsen
Messeudvalget har i mange måneder været i sving for at træffe alle tænkelige aftaler vedrørende Forårsmessen i Fjerritslev. Fra venstre: Claus Hermansen, Palle Vestergaard, Knud Erik Andersen, Thomas Gravesen og Preben Wittrup. Det sjette medlem af udvalget, Bo Bang Larsen, var ikke til stede ved fotograferingen. Foto: Mattias Bodilsen
Han Herred Fritidscenter i Fjerritslev danner igen rammen om den populære forbruger- og kulturmesse, som har stærke traditioner i egnens erhvervs- og kulturliv

Det er en tradition, der har dybe rødder i Fjerritslev og omegn, når Ørebro Boldklub og Fjerritslev Idrætsforenings Støtteforening slår dørene op for Forårsmessen 2013 i Han Herred Fritidscenter i weekenden 9.-10. marts.

Forårsmessen har været holdt været andet år siden 1980, men forhistorien går helt tilbage til 1914, hvor dyrskuepladsen uden for hallen dannede rammen om en storstilet amts- og herredsudstilling med en præsentation af erhvervs- og kulturlivet i de hastigt voksende stationsbyer i Han Herred.

Siden fulgte Fjerritslev Håndværker- og Borgerforening op med en stor Han Herred-udstilling ved byfesten i 1948, og gennem alle årene har dyrskuet været med til at sætte fokus på de kvaliteter, som egnen byder på.

Forårsmessen er stadig stærkt lokalt forankret, understreger Knud Erik Andersen, der har været med i messeudvalget helt fra starten i 1980, heraf mange år som formand.

– Det drejer sig om at vise, hvad virksomheder, institutioner og foreninger her i området formår, fastslår han.

Kendisser på scenen

Den nuværende forårsmesse i Fjerritslev begyndte egentlig som en efterårsmesse, efter at idéen havde rumsteret i de lokale idrætsforeninger i nogen tid.

– Vi var helt på bar bund, så vi rådførte os med den kendte bryllupsmessearrangør Birgit Merete Rasmussen på Solhøjgaard i Hjortdal. Men selv om der var gode forhold i Han Herred Fritidscenter mente hun ikke, det kunne lade sig gøre at stable en forbrugermesse på benene i et så lille lokalområde som vores.

– Det provokerede os bare endnu mere til at gå i gang, og vi var heldige at kunne engagere en erfaren herre, Verner Schytte fra Musikcentret i Thisted, som koordinator. Selv havde jeg kun været til messe en enkelt gang før, nemlig forårsmessen i Europahallen i Aalborg, afslører Knud Erik Andersen.

– Det første år fik vi tegnet kontrakt med Dirch Passer om at optræde på scenen. Han døde desværre forinden, så det blev i stedet Poul Reichardt, der underholdt med »Er du dus med himlens fugle« og andre af hans populære meloder.

Siden medvirkede blandt andre Ulf Pilgaard, Claus Ryskjær og Grethe Ingmann, og messefolkene sikrede sig altid deres autografer på en plade.

– Gennem messen kunne vi præsentere entertainere, som ellers ikke ville være kommet her til byen. Vi tog tråden op fra Han Herred Hallens første år i 1950’erne, hvor talrige kendte kunstnere besøgte Fjerritslev. Denne tradition bliver i dag videreført af MusikCompagniet.

Blandt de mange konferencierer, der gennem årene har bundet udstillerne, gæsterne og de sceneoptrædende sammen, er showagenterne John Vedholm og Jes Østergaard foruden lokale folk som Mogens Bay, Per Halsboe-Larsen, Thomas Gravesen og Lennert Breum.

50 frivillige i sving

Allerede i 1984 blev efterårsmessen til den forårsmesse, som vi kender i dag, og som på bedste kollegial vis skifter med forårsmessen i Thorup-Klim Hallen hvert andet år. I øvrigt er det folk fra Thorup-Klim, der står for opstillingen af messestande begge steder.

Omkring 50 frivillige fra Ørebro Boldklubs og Fjerritslev Idrætsforenings bagland er i sving før, under og efter messen for at få alt til at klappe – lige fra at være p-vagter og billetsælgere til at servicere udstillerne inde i hallen. I mange år tog den lokale afdeling af Hjemmeværnet tjansen som nattevagt, men den opgave varetages nu af kortklubber fra ØB og FIF.

Det store læs i månederne forud trækkes af messeudvalget, som ud over Knud Erik Andersen består af Preben Wittrup, Palle Vestergaard, Bo Bang Larsen, Claus Hermansen og Thomas Gravesen. Udvalget holder omkring 20 planlægnings- og afviklingsmøder i løbet af hele processen omkring Forårsmessen.

Markedsføring vigtig i krisetid

– Vi har igen i år oplevet stor opbakning, og det har ikke været svært at få standene afsat. Vi kunne sælge en hal mere! konstaterer Knud Erik Andersen, der også fremhæver det gode samarbejde med ledelse og personale i Han Herred Fritidscenter.

– For at sikre størst mulig alsidighed har vi sat et maksimum på tre udstillere fra samme branche. Det gælder dog ikke bilforhandlerne, hvor alle mærker gerne må være repræsenteret.

Knud Erik Andersen kan blandt udstillerne spore en forståelse for, at det i en krisetid er endnu vigtigere at markedsføre sig end ellers – for netop at overvinde krisen.

Sceneshow og lækre smagsprøver

Underholdningsprogrammet består af et stort hår- og modeshow, som præsenteres af Thomas Gravesen, og et Freestyle Fodbold-show, hvor Kristian Lyhne og Brian Mengel (Brizze) udfolder sig med deres boldkunst. Brizze er i øvrigt danmarksmester og en af de 20 bedste i verden inden for denne opvisningsgenre.

Endvidere byder messen på såkaldt »stå-bingo«, som arrangørerne tidligere har haft stor succes med. Her er der nemlig mulighed for at vinde en masse dejlige gaver fra udstillerne, som også har konkurrencer og overraskelser på de enkelte stande.

Hertil kommer, at elever og lærere fra Fjerritslev Gymnasium, Bjerget Efterskole og Klim Friskole arrangerer it-konkurrencer med QR-koder og lignende.

På den kulinariske side dækkes der søndag op til det helt store frokostbord, som anrettes af fiskehandler Michael Christophersen, vin- og grønthandler René Hjørnet Jensen, Wittrups Grill & Multiservice samt Konditoriet.

Endelig er der ved indgangen til hallen lejlighed til at beundre en gigantisk traktor fra Truck Power fra Gøttrup.

Deltagermæssigt forventer Knud Erik Andersen, at Forårsmessen 2013 lever op til de 3.000-3.500 solgte billetter, som har været kendetegnede i hele messens historie. Overskuddet, der deles mellem de arrangerende foreninger, ligger typisk på ca. 50.000 kroner.

Artikel fra Magasinet NORD februar 2013, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top