Tinghuset viser gamle malerier i påsken

Malerier udstillet på et bord

Projektgruppen bag KUNSTEN i Han Herred holder åben kunstcafé hver eftermiddag i påskedagene

Som det er ved at være en fast tradition, holder projektgruppen bag KUNSTEN i Han Herred åben kunstcafé i Tinghuset, Østergade 53 i Fjerritslev, alle påskedage kl. 12-16 fra 28. marts til og med 1. april.

I den gamle, smukt restaurerede retssal vil de besøgende kunne se de nyeste donationer til projektets malerisamling med gedigne værker af blandt andre Albert Kongsbak, Anna E. Munch, Knud Sinding, Anders Norre, Ingvor Groth og Theodor Ulrichsen.

Desuden er væggene i det tilstødende mødelokale, gangarealerne samt trappeopgangen til 1. sal fyldt med klassiske malerier fra øst og vest i Han Herred – især egnen omkring Grønnestrand, Svinkløv og Slettestrand. Her finder man billeder af højt værdsatte kunstnere som Henrik Jespersen, Martin Konopacki, Johannes Wilhjelm, Sven Erik Jørgensen, Jens Peter Groth, Knud Eel, Andreas Kristensen, Axel Bredsdorff, Just Muus Pedersen, Ejler Lunding Berg, Poul Berg og Poul Bahnsen foruden de ovennævnte malere.

En anden attraktion i Tinghuset er sidefløjen med de gamle fængselsceller og en lille udstilling om retsvæsenet i Han Herred.

Der er fri adgang og kaffe på kanden, og medlemmer af projektgruppen er hver dag til stede for en snak om malerkunsten, som den udfoldede sig fra slutningen af 1800-tallet frem til 1960’erne med fokus på landskaber, portrætter og interiører fra landet mellem Jammerbugten og Limfjorden. Flere af Svinkløvmalerne er også kendt blandt Skagensmalerne.

KUNSTEN i Han Herred har siden projektets start i 2017 holdt årlige sommerudstillinger i Fjerritslev Kirkecenter, og 2024 er ingen undtagelse. I dagene 13.-21. juli vises værker af Rud Ingemann, John Riise og Martin Konopacki.

Ligeledes vil der i forbindelse med fejringen af 200-året for Frederik VI’s besøg i 1824 blive mulighed for at besøge Feriecenter Grønnestrand og se en række af de billeder, som de logerende kunstmalere udførte under deres tilbagevendende ophold i gårdens daværende pensionat. Det sker i dagene 16.-22. juni som et af festlighedernes mange programpunkter.

Projektgruppen, hvis formand er Herdis Lau. Nielsen, Skræm, er til enhver tid interesseret i at modtage donationer i form af malerier fra ovennævnte kategorier, eventuelt testamentarisk. Desuden vil tilsagn om udlån til kommende udstillinger være særdeles velkomne.

Endelig hører formanden gerne fra lokale virksomheder, der vil sponsorere indkøb eller restaurering af malerier til samlingen, som er første skridt til etableringen af et egentligt kunstmuseum for Han Herred.

Nærmere info findes på HanHerred.dk/Kunsten

Scroll to Top