Løgstør Havn bliver forvandlet til en kæmpemæssig »masteskov«, når Nordens største kapsejlads for træskibe tager sin begyndelse mandag 8. september – men allerede i weekenden står byen på den anden ende med royalt besøg og folkefest af dimensioner
Der er lagt op til fire dages gigantisk folkefest 5.-8. september, når købstaden Løgstør for 27. gang er vært for den store træskibssejlads »Limfjorden Rundt«.
De mere end 60 flotte sejlskibe fra hele Norden ankommer i løbet af mandag 8. september, hvorefter selve kapsejladsen løber af stablen fra tirsdag morgen og varer hele ugen ud.
Limfjordsmuseet samt handels- og foreningslivet i Løgstør er værter for det traditionsrige arrangement, og hos Limfjordsmuseet er begivenheden genstand for både hektisk travlhed og store forventninger:
– For os er det ligesom juleaften, fastslår museumsinspektør Nanna Folke Olsen, der sammen med museets øvrige ledelse og en trofast stab af frivillige har lagt et omfattende program for festdagene.
Royalt besøg
Det hele begynder med besøg af ingen ringere end Dronning Margrethe og Prins Henrik om eftermiddagen fredag 5. september. Fore regentparret er det allersidste programpunkt på årets sommertogt med kongeskibet »Dannebrog«.
– Vi er utroligt glade for, at Dronningen og Prinsgemalen har taget imod invitationen til at besøge Løgstør under deres rundtur i Vesthimmerlands Kommune, understreger Nanna Folke Olsen.
Efter byens officielle modtagelse foran Limfjordsmuseets smukke, nykalkede hovedbygning står museets frivillige klar til at demonstrere, hvordan skibene i gamle dage blev trukket med hestekraft gennem Frederik VII’s Kanal, og at den historiske drejebro over kanalen stadig er fuldt funktionsdygtig.
Herpå kører regentparret i bil langs kanalen til Lendrup, hvor museets folk undervejs beretter om kanalens betydning for skibsfarten gennem Limfjorden siden etableringen i 1856-61 på Frederik VII’s tid.
I kanalhuset, hvor der samtidig åbner en helt ny udstilling, er der dækket op til kaffe for de kongelige og deres ledsagere, før der sættes punktum for såvel Løgstør-besøget som sommertogtet.
Storstilet kanalprojekt
– Vi vil gerne benytte anledningen til at vise vores vigtigste »museumsgenstand« frem og fortælle historien om, hvordan egnsudviklingsprojektet Frederik VII’s Kanal blev gennemført for godt 150 år siden ved hjælp af 400 tyske arbejdere, der ikke havde andre redskaber end skovl og spade og deres hænder, beretter Nanna Folke Olsen.
– Samtidig glæder vi os til at indvi regentparret i planerne for Limfjordsmuseets hidtil største satsning, fortsætter museumsinspektøren.
Planerne går ud på at genåbne Frederik VII’s Kanal for almindelig sejlads ved at genskabe indsejlingen i Lendrup og uddybe kanalen fra de nuværende ca. halvanden meter til noget, der nærmer sig de oprindelige tre meters dybde. Åbningen for gennemgående trafik med blandt andet sejlbåde vil også kræve en ændring af gangbroerne over kanalen, påpeger Nanna Folke Olsen.
Unik turistattraktion
Det foreløbige budget lyder på 90 mio. kroner, som til dels skal skaffes til veje gennem MARIFUS-projektet, som har til hensigt at genskabe værdifulde kulturarvsmiljøer i henholdsvis Nordjylland og det vestlige Sverige.
– Vi kan drage stor nytte af svenskernes erfaringer fra genskabelsen af de gamle vandveje gennem Vänern og Trollhättan, og tilsvarende kan vi eksportere en masse viden om publikumsformidling.
– Det hele handler om at udbygge en i forvejen helt unik turistattraktion i både dansk og nordisk sammenhæng. Udfordringerne for os er de samme som i 1861, nemlig at fjorden har det med at sande til her ved overgangen fra Løgstør Bredning til Limfjordens smalleste sted ved Løgstør og Aggersund.
Maritim Festival
Efter dronningebesøget byder weekenden 6.-7. september på en alsidig Maritim Festival med blandt andet kapsejlads og pålidelighedssejlads i smakkejoller.
– Det er kampsport, så det batter, og man fortsætter, lige så længe master og rygge kan holde! indskyder Nanna Folke Olsen.
Både lørdag og søndag slutter med præmieoverrækkelse i Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri.
Folkefesten over alle
Mandag 8. september, hvor det hele kulminerer, står fra tidlig morgen til sen aften i folkefestens tegn. De store træskibe ankommer hele dagen, og indimellem kan det tage sig ud som ét stort virvar, når de skal finde på plads. Til sidst tager det hele sig utroligt flot ud med de høje master side om side.
Der er gratis entré til alle Limfjordsmuseets samlinger og værksteder dagen igennem. Ikke mindst er der tænkt på byens skoleelever, som blandt meget andet har mulighed for at få demonstreret gamle maritime håndværk og få indblik i livet ombord for en skibsdreng. Det er Produktionshøjskolen Marienlyst fra Skive, der således delagtiggør børnene i rebslagning og andre færdigheder. Også Limfjordsmuseets biologer er klar med spændende aktiviteter.
»Valkyrien«s skipper, Peter Leth, stiller sig beredvilligt til rådighed med at fortælle om og vise rundt på de sjældne træskibe, som han kender i alle detaljer.
En af Limfjordsmuseets frivillige, skipper Per Hansen, er guide på en havnevandring, hvor der fortælles om Løgstørs betydning for fiskeri, handel og transport i havnens storhedstid, ligesom han inviterer publikum på sejlture i museets Aalborg-jolle.
Stemning og gensynsglæde
Mandagen byder endvidere på åbent hus i roklub, sejlklub og flere andre steder. Skytteforeningen sætter en skydebane op, og der er opvisning af såvel motorcykler som veteranbiler.
Ellers er det dagen, hvor man kan slentre hyggeligt rundt langs havnen og bare indsnuse tjærelugten og sensommeren med masser af musikalsk underholdning – herunder med Limfjordsmuseets Shantykor – og rig mulighed for at nyde mad og drikke i restauranter og teltboder. Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri er i festens anledning omdannet til sømandskro.
– Der hersker en helt særlig stemning, og for mange er det gensynsglædens dag, lyder det afslutningsvis fra Nanna Folke Olsen, der selv er fynbo, men for længst har fået limfjordsmiljøet i blodet.
FAKTA
- Administration og skiftende udstillinger i kanalfogedens og broopsynsmandens hus ved drejebroen over Frederik VII’s Kanal
- Permanent udstilling og formidlingsbygning i et nybyggeri med gourmetrestaurant for enden af Fischersgade
- Naturformidling ved ansatte biologer
- Limfjordsmuseet råder over et antal historiske bådtyper, herunder kåge og sjægte, som bruges til sejlads i kanalområdet
- Limfjordsmuseets Historiske Bådebyggeri bygger og restaurerer efter originale tegninger
- Bedding ved Løgstør Bådebyggeri
- Løgstørs gamle lodsbåd fra 1928 står efter fire års restaurering flot og grønmalet
- Fiskerkvasen »Kirstine«, som er fra 1887 og hjemmehørende i Løgstør 1912-31, er under restaurering som et kulturhistorisk projekt
- Passagerbåden »Grevinde Danner« sejler ture gennem Frederik VII’s Kanal i sommermånederne
- Limfjordsmuseet har for nylig udviklet en gratis Limfjords App, som guider dig gennem kulturmiljøer i hele Limfjorden
Artikel fra Magasinet NORD september 2014, udgivet af NORDJYSKE Medier