Rustfri stål med finish ned til mindste detalje

Michael og Eigil Bach Nielsen. Foto: Mattias Bodilsen
Michael og Eigil Bach Nielsen. Foto: Mattias Bodilsen
Opfindergenet ligger i familien Bach Nielsen − far og søn har opbygget en lille, solid nichevirksomhed, hvor produkterne følges helt til dørs

ProCon Staal på Aalborgvej 336 lige vest for Tingskoven er et godt eksempel på den virkelyst og opfindsomhed, der kendetegner området ved hav og fjord. Det gælder om at lave det, man er god til, og finde sin egen niche. Og så betyder det mindre, om virksomheden ligger på landet, langt fra motorvej og større byer.

Ud over indehaverne – Michael og Eigil Bach Nielsen – er otte medarbejdere beskæftiget med specialopgaver i rustfri stål, hvoraf 35-40 procent går til eksport. Og der er virkelig tale om specialproduktion, da hver enkelt opgave er nøje tilpasset den funktion, som produktet skal have ude hos kunden.

Spændende forhistorie

ProCon Staal blev etableret af Eigil Bach Nielsen i 1995 på den ejendom, hvor han og hustruen Henny tidligere havde drevet landbrug og haft lidt industriproduktion. Eigil Bach Nielsen, der nu er på vej til 68 år, er født og opvokset i Attrup og således en ægte hanherredbo med begge ben på jorden.

Sønnen Michael, som overtog gården i 1988 og i dag er 44 år, blev involveret i ståleventyret helt fra start.

Forhistorien er lidt spændende at få med, idet Eigil Bach Nielsen i 1975 var medstifter af kontormøbelfabrikken Rabami. Han havde nogle år været ansat hos møbelvirksomheden Hartmann, der havde til huse i de nuværende Migatronic-bygninger i Fjerritslev, men efter at virksomheden blev overtaget af svenske Electrolux, besluttede Eigil Bach Nielsen at begynde for sig selv sammen med værkførerne Bent Rasmussen og Lars Middelboe. Det senere verdenskendte varemærke var dermed født ved en sammensmeltning af initiativtagernes efternavne.

Eigil Bach Nielsen havde to år forinden overtaget ejendommen i Fruebro ved Tingskoven, og i de beskedne produktionslokaler så de første Rabami-kontorstole dagens lys. Kort efter flyttede virksomheden til Aggersund og derfra til Fjerritslev og beskæftigede i mange år omkring 100 ansatte, indtil svenske SB Seating overtog og flyttede produktionen til Sverige i 2009.

Selv trak Eigil Bach Nielsen sig ret hurtigt ud af ejerskabet, og i den lille snes år, der gik frem til etableringen af ProCon Staal, beskæftigede han sig med forskelligt andet.

Leverandør til levnedsmiddelindustrien

95 procent af produktionen hos ProCon Staal går til levnedsmiddelindustrien i form af beholdere, hæve-sænke-borde, reoler, vogne og mange andre specialløsninger.

Det betyder, at der skal tages højde for store krav til hygiejne og ergonomi. Eksempelvis er det blevet et lovkrav, at der ved nyindretning af storkøkkener skal være mulighed for at variere arbejdshøjden med hæve-sænke-funktion. Ligeledes skal der i stålreoler være luft mellem hylder og vægge, så der ikke dannes bakterieansamlinger. Endvidere lægges der stor vægt på finish og slibning af svejsninger for at undgå en ru overflade, der på tilsvarende måde kan blive formeringssteder for sundhedsskadelige vækster.

ProCon Staal er fast leverandør af borde og understel til Bunzl, som har hjemsted i Greve og blandt andet monterer storkøkkener, og ligeledes er fjerkrævirksomheden Rose Poultry en af de vigtige samarbejdspartnere.

Blandt de mere eksotiske opgaver var Fjerritslev-firmaet i 2003 underleverandør for tyske Stephan, som havde fået ordren på at montere maskiner og udstyr til en gigantisk mejerivirksomhed i Saudi Arabien. Udfordringen for ProCon Staal var blandt andet at lave tanke til håndtering af ostemasse, og leverancen har efterfølgende ført til et varigt samarbejde med den tyske maskinfabrikant.

Fra idé til færdigmonteret løsning

− Vores force ligger netop i specialopgaver, hvor vi er med i processen fra start til slut, fortæller Eigil Bach Nielsen.

− Vi har ingen sælgere ansat, men vi er gode til at gribe de bolde, som vore kunder kaster op i luften. Vi videreudvikler kundens idé og sætter os grundigt ind i det behov, som produktet skal dække, og hvordan det skal implementeres i virksomheden. Vi følger produktet helt til dørs og stiller om nødvendigt med mandskab til montering og afprøvning.

− Vi skal være gode til det håndværksmæssige kombineret med en indsigt i vore dages høje hygiejnekrav. Vi arbejder med rustfri stål ned til mindste rør og bolt, tilføjer han.

Michael Bach Nielsen, der siden 2008 har været produktionschef hos ProCon Staal, har via sit personlige netværk haft fornøjelsen af at udvikle specialdesignede diske til butikskæden Rajissimo, der sælger is og belgiske vafler direkte ud til gaden på Kongens Nytorv og andre steder i København.

− Salgsdisken blev opbygget, så man kan se hele udvalget af vafler gennem en rude af hærdet glas, og yderligere fandt vi frem til en funktion, så duften af nybagte vafler strømmer ud under disken og frister de forbipasserende til at standse op.

Uddanner selv medarbejdere

ProCon Staal har som alle andre produktionsvirksomheder måttet tilpasse sig finanskrise og et ændret arbejdsmarked, hvor arbejdspladser inden for industriproduktion forsvinder til Polen og andre lande med billigere arbejdskraft. Derfor er arbejdsstyrken over de senere år reduceret fra 14-16 mand til de nuværende 8-10, som til gengæld bliver mere og mere specialiserede inden for deres felt.

Virksomheden uddanner for en stor del selv sine medarbejdere til rustfri klejnsmede og har et godt samarbejde herom med Tech College i Aalborg.

Artikel fra Magasinet NORD februar 2013, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top