Nemt og miljørigtigt brændsel med god varmeøkonomi

Per Møller – Midtfjord Bioenergi i Bejstrup. Foto: Mattias Bodilsen
Per Møller – Midtfjord Bioenergi i Bejstrup. Foto: Mattias Bodilsen

Træpiller er et godt alternativ til opvarmning med olie, påpeger Per Møller fra Midtfjord Bioenergi i Bejstrup

For tiden går det rigtig stærkt med udskiftning af udtjente oliefyr, og pilleanlæg vinder frem som et miljørigtigt alternativ, der også luner på varmebudgettet. Mange husstande anskaffer sig den ny type brændeovn, som ligeledes er baseret på træpiller og gør det både let og rengøringsvenligt at skabe hygge hjemme i stuen. Samtidig slipper man for besværet med selv at skulle skove eller sanke brændsel ude i naturen.

Gårdejer Per Møller i Bejstrup har foruden sin planteavlsbedrift specialiseret sig i levering af biobrændsel i form af træpiller og briketter foruden salg af almindeligt brænde. Varesortimentet omfatter desuden kvalitetsfoder til hunde og katte.

Planteavl og biobrændsel

Per Møller, der er 46 år, var oprindelig udearbejdende og drev fritidslandbrug med kvæg og harer, men valgte så at satse på planteavl med udgangspunkt i de 12 hektar, som hører til ejendommen Bejstrupvej 260. Han overtog blandt andet barndomshjemmet på Blegebrøndevej 10 og råder i dag over 230 hektar jord.

I slutningen af 1990’erne bemærkede han, at der kom gang i salget af stokerfyr til opvarmning af huse på landet, og det gav idéen til at udnytte de stille vintermåneder til at handle med biobrændsel. Per Møller tog kontakt til firmaet HP Træpiller i Vildbjerg og fik en forhandlerkontrakt.

18. oktober 2002 var Midtfjord Bioenergi en realitet og klar til at forsyne områdets husstande, landbrug og andre erhvervsdrivende samt skoler og institutioner.

Ved hjælp af tre-fire medarbejdere, der træder til i forbindelse med forårsarbejde, høst og fridage, har Per Møller nu opbygget en fleksibel virksomhed, hvor aktiviteterne er tilpasset brændsels- og planteavlssæsonen.

– Vi har selvfølgelig mest travlt, når sæsonen skifter i april og september, forklarer han.

Mange kvaliteter

Sortimentet er gradvist udvidet gennem de godt 11 år, Midtfjord Bioenergi har eksisteret. Ud over de danskproducerede varer fra HP forhandles nu også udenlandske træpiller og briketter.

Biobrændslet fremstilles af rester fra møbelproduktion, og da en stor del af den danske produktion er flyttet østpå, køber Midtfjord Bioenergi for en stor del ind i Sverige, Finland, Baltikum, Ukraine og Rusland.

– Vi har træpiller i fem forskellige kvaliteter, som fås i henholdsvis 6 og 8 millimeters tykkelse og varierer i både pris og brændselseffekt. Desuden har vi to typer briketter, hvoraf den ene er af hårdttræ såsom teak og mahogni, som brænder langsomt og giver en effekt på helt op til 10 timer.

Fleksibel levering

Per Møller leverer over store dele af Nordjylland med Thisted, Hobro og Aalborg som yderpunkter.

Leverancerne varierer fra 5-6 sække til 8-10 tons, og i nogle tilfælde sker leveringen i hele læs direkte mellem producenten og Midtfjord Bioenergis kunde. Ellers står Per Møller selv for udbringningen, i nogle tilfælde ved hjælp af en ekstern vognmand.

– Nogle naboer vælger at dele en vognfuld. Vi er meget fleksible, og vi tilbyder altid at bytte til en anden kvalitet, hvis varen ikke lever op til forventningerne.

Der er fire faste åbningsdage inklusive lørdag, men også her gælder fleksibiliteten:

– I en snæver vending kan vi sagtens finde ud af at forsyne fru Jensen med et par sække en søndag formiddag. Vi har konstant ca. 200 tons på lager, så vi løber aldrig tør for brændsel.

1.500 kvm under tag

Hjemme på Bejstrupvej 260 har Per Møller 1.500 kvm under tag, hvoraf de 500 kvm er lager for træpiller, briketter og kløvet brænde. Resten anvendes til kornlager og maskinpark, idet størstedelen af markarbejdet klares med egne maskiner.

– Vi kunne godt udvide med energipil, men det vil kræve en større omlægning for os, bemærker han.

Per Møllers hustru, Jytte, er ansat på Migatronic i Fjerritslev, og familien tæller desuden sønnerne Laust på 20, Emil på 18 og Teis på 13 år.

Artikel fra Magasinet NORD februar 2014, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top