Lys og glaskunst mellem bakker med tusindvis af juletræer

Jonna Andersen driver Tranum Lys og Glas. Foto: Mattias Bodilsen
Jonna Andersen driver Tranum Lys og Glas. Foto: Mattias Bodilsen
Hos Tranum Lys og Glas fører Jonna Andersen traditionerne videre efter sine svigerforældre, der begyndte med lysestøbning i 1968

Julen begynder tidligt for Jonna Andersen, som driver Tranum Lys og Glas midt i den store natur på Ejstrupvej 11.

Hun har for længst været på Formland-messen i Herning for at købe julevarer ind, så butikken nu bugner med hånddyppede og støbte lys, kurve, fade, stager og andre gaveartikler – og ikke mindst Jyllands største udvalg af servietter. Hertil kommer mundgodt i form af slik, mjød og te, der ofte indgår i de gavekurve, som er velegnede som værtinde- eller julegave.

Et helt særligt indslag i de mange fristelser er Jonnas egen glaskunst. Ved hjælp af den såkaldte koldglasteknik udformer hun såvel små som store ting, eksempelvis engle til julepynt, og tager gerne imod bestillinger på individuelle opgaver såsom navneskilte og fade, hvor modtagerens personlige ønsker til form og farver bliver tilgodeset.

Mere end 35 år med lys

Jonnas svigerforældre, der drev et lille landbrug med nogle få køer og grise, så en mulighed i at skaffe sig et supplement til indtægten ved at fremstille hånddyppede lys, og efter 1968 blev disse et varemærke for husmandsstedet. Jonna og hendes mand, Asger, overtog hjemmet i 1987 og fortsatte traditionen sideløbende med Jonnas job som lærer.

– For 10 år siden blev jeg en del af virksomheden med min produktion af håndformet glas. Asger og jeg samarbejdede rigtig godt, han stod for dypning og støbning af lys foruden det regnskabsmæssige, mens jeg udviklede mine glasting. Desværre er Asger ramt af sygdom, så jeg er i dag blevet alene om tingene. Men heldigvis har jeg nogle gode hjælpere at trække på.

Nostalgirum i det tidligere lysestøberi

Asgers sygdom betyder, at der nu ikke længere fremstilles lys hjemme på gården, og det tidligere lysestøberi fra forældrenes tid er nu omdannet til et »nostalgirum«, hvor man kan se, hvordan tingene foregik før i tiden.

– I dag får vi lys fra fire forskellige danske værksteder/fabrikker, og udvalget er større end nogensinde, herunder lys med »special effects« og LED-lys, fortæller Jonna.

Kurser og workshops

Jonna bruger to dage om ugen på at lave glas, mens hun de øvrige tre hverdage kører til Aarhus, hvor hun er i gang med at uddanne sig til keramisk designer på kunstakademiet. Det betyder, at der normalt kun er åbent fredag-lørdag-søndag hos Tranum Lys og Glas.

– Men fra 13. november begynder julen for alvor hos os, og så har vi åbent alle ugens dage, påpeger hun.

Jonna er fra Sennels i Thy og blev læreruddannet i Aarhus. Senest underviste hun på Aabybro Ungdomsskole, og det var her, hun kom i gang med sit glasarbejde, som efterhånden blev en vigtig del af hendes levebrød.

– Jeg har gennem årene holdt mange kurser, oftest med 4-6 deltagere, og indimellem har jeg inviteret til workshops, hvor børn og voksne får oplevelsen af at lave glasting i fællesskab.

En oplevelse at fælde juletræ

Udenfor på gårdspladsen ligger fældede juletræer i forskellige størrelser, men hvis man følger stien, der er anlagt bag gården, op i bakkerne, er der mulighed for at vælge sit favoritjuletræ mellem tusindvis af rødgran, nobilis- og nordmannsgran.

– Har man ikke saven med, kan man sagtens låne én, indskyder Jonna.

Al jorden, der hører til husmandsstedet, er plantet til med juletræer – i alt omkring 50.000 – og heroppefra er der udsigt til Limfjorden og Aalborg, så udvælgelsen af årets juletræ ikke blot bliver en familieaktivitet, men en naturoplevelse i sig selv.

Artikel fra Magasinet NORD november 2014, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top