Lokalhistorisk aftentur som appetitvækker

Tømmerby Kirke. Foto: Ejgil Bodilsen
Tømmerby Kirke. Foto: Ejgil Bodilsen
Tømmerby Kirke, Frøstrup Minilandsby og Kirsten Kjærs Museum er temaet for Lokalhistorisk Samvirkes 16. Kend din egn-udflugt fælles for hele Han Herred

Der venter deltagerne en række spændende oplevelser – og sikkert også en del overraskelser – når Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred inviterer til Kend din egn-udflugt for 16. gang siden 1997. Det sker torsdag 9. august med den storslåede Tømmerby Kirke ved Frøstrup som udgangspunkt.

I lighed med de seneste år kommer man rundt i private biler, og arrangørerne har sørget for korte køreafstande mellem de enkelte programpunkter i løbet af aftenen.

Der knytter sig mange historier til Tømmerby Kirke, som er fra omkring 1130 og indviet til Sankt Bothulf, der også er kendt fra stiftets domkirke, Budolfi Kirke i Aalborg. Nær kirken var en helligkilde, som på dansk kaldes Bodils Kilde. Fra kirkegården er der en storslået udsigt over Vejlerne, og på kirkens østvendte apsis ses en række relieffer af sagndyr og menneskehoveder. Blandt meget andet bemærkelsesværdigt er også alterbordet, som består af en granitplade, udhugget i én sten med en såkaldt helgengrav i midten. Bordet står på fire søjleformede ben.

Efter fortælling, rundvisning og en aftensang fortsættes til Det Gamle Uldspinderi på Kirkevej 13 i Frøstrup, hvor der er medborgerhus med lokalhistorisk arkiv og værksted for Frøstrup Minilandsby, som er en miniatureudgave af den tidligere stationsby anno 1904-20. Minilandsbyens håndværkere er klar til at fortælle og vise, hvordan de tro kopier af husene bliver til, før de placeres på arealet bag Plejecenter Trye i byens sydlige udkant. Målet er 80 huse, og det største byggeprojekt – Tømmerby Kirke i skala 1:10 – mangler endnu at blive realiseret.

Der bliver også et kort ophold ved Trye i Søndergade 36 med udkig over Minilandsbyens foreløbig 70 færdigopstillede huse, inden turen går videre til Kirsten Kjærs Museum i Langvad. Kirsten Kjær var født i Vester Thorup og levede en stor del af sit liv i København, inden hun vendte hjem til egnen og nåede at opleve etableringen af museet de allersidste år før sin død som 91-årig i 1985. Museumsleder Harald Fuglsang tager imod og viser rundt blandt den farverige malerindes værker – herunder af statsminister Thorvald Stauning og skuespillerbrødrene Henrik og Peter Malberg – ligesom der bliver lejlighed til at se den store koncertsal, hvor der sommeren igennem er korsang og musik i mange genrer, ikke mindst kammermusik, som den anden del af lederparret, John Anderson, har været foregangsmand for.

Udflugten slutter med kaffe i museets naturskønne omgivelser med udsigt til Tømmerby Fjord.

Kend din egn-udflugten 2012 er ligesom tidligere tænkt som en appetitvækker til egnens kendte og ukendte seværdigheder. Alle er velkomne, og tilmelding er ikke nødvendig, understreger Ellen Amtoft Gregersen og Ejgil Bodilsen fra udvalget. De opfordrer deltagerne fra de omliggende områder til at arrangere fælleskørsel.

Scroll to Top