Hjortdal samler alle egnens bjergryttere

Hjortdal Ungdoms- og Idrætsforening er med til at opfostre fremtidens bjergryttere, her med træner Rasmus Stagsted Kristensen i front. Foto: Mattias Bodilsen
Hjortdal Ungdoms- og Idrætsforening er med til at opfostre fremtidens bjergryttere, her med træner Rasmus Stagsted Kristensen i front. Foto: Mattias Bodilsen
Hjortdal og Slettestrand er blevet centrum for den stærkt voksende interesse for mountainbike, og den lokale idrætsforening vil gerne formidle kontakt til såvel instruktører som myndigheder

Mountainbike er en friluftsaktivitet, der på ganske få år er vokset med eksplosiv fart i Han Herred, og Hjortdal Ungdoms- og Idrætsforening (HUI) har sat sig i front for at samle alle gode kræfter, så den populære cykelsport bliver holdt på sporet og udøvet uden gener for andre brugere af områdets storslåede natur.

HUI, som traditionelt er bygget op omkring boldsporten, har gennem mountainbike set en mulighed for at også at være et attraktivt tilbud til børn og unge, der måske ikke går så meget op i fodbold og håndbold, og i øjeblikket er der omkring 20 deltagere i den nye aktivitet.

– Mountainbike er også med til at styrke vores lokalområde og sikre, at der er liv herude, nu hvor Hjortdal Skole er nedlagt, og børnene er i Fjerritslev en stor del af dagen, fortæller Rolf Christensen, der bor i Klim og til daglig er pædagogisk assistent i Østerild SFO. Han er opvokset i Hjortdal og har tidligere spillet fodbold, så HUI har for ham altid været det naturlige samlingspunkt.

– Men jeg har desværre fået ødelagt mit knæ, og så har jeg fundet ud af, at cykling er et rigtig godt alternativ.

Specielt børnespor i skoven

Sammen med Rasmus Stagsted Kristensen og yderligere fire unge instruktører fra lokalområdet – Kasper, Kåre, Mads og Hans – står Rolf for den ugentlige torsdagstræning med udgangspunkt i klubhuset ved Hjortdal Stadion. På fodboldbanen indøves grundlæggende balancefærdigheder ved hjælp af paller og andre forhindringer, og derfra går der en sti ned til skoven bag Hjortdal Kirke, hvor der er etableret et specielt børnespor til mountainbike.

Området er stillet til rådighed af familien Kornum på Slettegaard, og aktivitetsleder Esben Kronborg fra Feriecenter Slettestrand har sammen med frivillige afmærket ruten.

– Banen er åben for alle, og interesserede børn og forældre kan fint begynde med at prøve sporet sammen. Vi anbefaler aldrig nybegyndere at bruge de store baner i Svinkløv Plantage, forklarer Rolf.

Mountainbike for alle

HUI har valgt at opdele cykelaktiviteten i forskellige niveauer for henholdsvis piger og drenge, så alle bliver udfordret og får noget ud af det, fortsætter Rolf.

– Man kan også deltage med almindelig cykel. Eneste betingelse er, at alle, både børnene og instruktørerne bruger cykelhjelm. Vi prøver at holde tingene lidt nede på jorden, så man ikke får opfattelsen af, at man behøver at sætte en formue i cykel og udstyr for at være med.

Efterhånden har en del af drengenes mødre fundet ud af, at de også gerne vil prøve kræfter som bjergryttere, så klubben har nu et fasttømret damehold på 10 deltagere med egen kvindelig træner. Der har endnu ikke været basis for et herrehold. Men Rolf tror på, at det kommer – for både motionens og konkurrencens skyld.

Samarbejde skaber udvikling

Det var Feriecenter Slettestrand, der i sin tid satte gang i det lokale mountainbikeeventyr, og Rolf tøver ikke med at rose feriecenteret for et fantastisk godt samarbejde med HUI. Senest er aktiviteterne blevet styrket med etableringen af eventfirmaet North Adventure, som Kåre Jensen og Mads Bjørk Jensen står bag.

De to unge iværksættere såvel som HUI’s instruktører er uddannet på Feriecenter Slettestrand, der også uddanner instruktører i DGI-regi og i år desuden benyttes af DCU i forbindelse med uddannelse af mtb-instruktører.

– Vi bytter arbejdskraft og hjælper hinanden på bedste vis, og vi har også lov at bruge det undervisningsanlæg, som Feriecenter Slettestrand er i gang med at opbygge ved Den Gamle Smedje i Hjortdal med mulighed for at træne eksempelvis drops, sving, kørsel på rødder og hævede kurver under sikre forhold. Vi har også stor glæde af den professionelle ekspertise, når det gælder valg af cykel, tøj og andet udstyr.

Ligeledes har klubben et forbilledligt samarbejde med områdets mange hoteller og andre lokale virksomheder:

– Vi tænker anderledes kreativt herude end for 10-20 år siden, og turisterne kan mærke, at vi brænder for området.

Formidling af samarbejde

– HUI ønsker at favne alle med interesse for mountainbike. På den måde kan vi sikre, at aktiviteterne samler sig omkring de etablerede spor og ikke generer dem, der færdes i skoven til fods eller på hesteryg.

Via Esben Kronborg, Feriecenter Slettestrand, er der etableret en god dialog og et rigtig positivt samarbejde med Naturstyrelsen.

– Vi vil gerne være på forkant og tage problemerne i opløbet, fastslår Rolf, der opfordrer til, at man kontakter klubben, hvis tingene ikke fungerer hensigtsmæssigt ude i naturen.

Slettestrand har fået verdensry

Esben Kronborg. Foto: Mattias Bodilsen
Esben Kronborg. Foto: Mattias Bodilsen

Mountainbikeeventyret i Hjortdal/Slettestrand tog sin begyndelse i 2007, hvor Naturstyrelsen spurgte Esben Kronborg, der dengang var folkeskolelærer og en af de meget få mountainbikeryttere i området, om han ville være med til at lave en rute i Svinkløv Plantage.

– Jeg udarbejdede et forslag, det blev justeret lidt til, og i perioden 2007-09 etablerede jeg sporet mere eller mindre selv i min fritid, fortæller Esben.

Naturstyrelsen bidrog et par steder med arbejdskraft, medlemmer af klubben Cycling Nord hjalp til med et par sektioner, og ruten blev gjort færdig som en del af Esbens senere fuldtidsjob som aktivitetsleder på Feriecenter Slettestrand.

Feriecenteret indgik et samarbejde med Naturstyrelsen om færdiggørelsen af ruten, da arbejdet indimellem kolliderede lidt med de større skovninger i området.

Sporet blev modsat stort set alle andre ruter i landet etableret i et område uden mange ryttere eller en større klub. Det er først senere, at aktiviteten er taget op af den lokale idrætsforening, HUI.

– Man kan derved sige, at Naturstyrelsen har været særdeles fremsynende og har reageret på en udvikling, som dengang knap var startet. Dette er en væsentlig årsag til, at interessen for mountainbike hovedsagelig er forbundet med positive historier i vores område, konstaterer Esben.

I dag tiltrækker ruten overnattende gæster fra både Danmark og Norge. Folk fra Sydafrika, Skotland og Østrig har desuden rost ruten og betegnet den som noget af det bedste, de har kørt. Gæsterne er både motionister og professionelle, børn og ældre, uddyber Esben.

Danmarks Cykle Union (DCU) har ligeledes fået øjnene op for kvaliteterne i området og er begyndt at lægge træneruddannelser og træningsophold for mtb-ungdomslandsholdet i Slettestrand.

– I påsken var det ikke ualmindeligt at møde endagsgæster, der var kørt hertil fra Aarhus, Grenaa, Vejle og Silkeborg – ja, endda helt fra Kristiansand i Norge – for at køre mountainbike.

Esben hæfter sig ved, at interessen for Slettestrand skaber øget omsætning og flere arbejdspladser. Således råder Feriecenter Slettestrand i hans person over Danmarks foreløbig eneste professionelle mtb-instruktør, der lokalt har stået for uddannelsen af trænerne i HUI.

Artikel fra Magasinet NORD april 2013, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top