På et nedlagt husmandssted ved Fjerritslev har Dorte og Stefan Christiansen skabt en nicheproduktion, som danner forbillede for andre iværksættere
Kreativitet, opfindsomhed og godt teamarbejde trives i klitbakkerne umiddelbart nord for Fjerritslev, hvor ægteparret Dorte og Stefan Christiansen har vist vejen for, hvordan det kan lade sig gøre at drive nicheproduktion i Jammerbugt Kommune – midt i den skønne natur, langt væk fra de store byer.
Produktet er sukkerfri Fribol-bolsjer i utallige smagsvarianter samt bolsjer med sukker – herunder økologiske – og alt afsættes i store partier på hele paller til grossister og supermarkedskæder i såvel Danmark som de øvrige nordiske lande. Hertil kommer reklamebolsjer i knap så store mængder, fra 25 kg og opefter.
Alt foregår på stedet – et nedlagt husmandsbrug på Udklitvej 31 – lige fra idé og produktudvikling til emballagedesign og tilretning af maskiner. Selve bolsjekogningen er godt, gedigent håndværk, mens sortering, emballering og pakning stort set er fuldautomatiseret.
Bagere ælter bolsjer
Ud over ægteparret er der tre fuldtidsansatte til fremstilling og pakkeri, nemlig Martin og Peter, der begge er udlært bagere og har et godt håndelag for æltning af bolsjemassen, foruden Helle, der tidligere har været ansat i Fjerritslev Storkøb og nu overvåger hele pakkeprocessen.
Desuden har gården en uundværlig altmuligmand, Johannes, der ligesom Stefan er ferm til at finde tekniske løsninger, og endelig er parrets datter, Nanna, tilknyttet udviklingsafdelingen på freelancebasis. Sønnen, der hedder Jonas, har også været involveret i perioder.
Fra håndstøbte lys til bolsjer
Dorte og Stefan kom fra Aalborg, da de i begyndelsen af 1990’erne overtog ejendommen for at bruge stedet til fritidsophold og -fornøjelser. Arbejdsmæssige fornøjelser blev der masser af, for huset var i faldefærdig stand. Men med bagagen fyldt med faglig erfaring – han som bygningsingeniør og hun med industrielt designarbejde og undervisning i it-teknologi – foruden masser af gåpåmod og ihærdighed gav de sig i kast med et projekt, der ikke blot skulle blive til en spændende familiebolig i unikke omgivelser, men også en hjemmearbejdsplads af de større.
– Rummene og omgivelserne gav muligheder, var de enige om.
Da den første renovering var overstået, åbnede parret et lysestøberi og keramikværksted, som tiltrak mange besøgende både blandt lokalbefolkning og turister.
Men nye udviklingsmuligheder rumsterede til stadighed i hovedet, og i 2000 gav Dorte og Stefan sig i kast med bolsjefremstilling under navnet Han Herred Bolcher for at forstærke det turistmæssige aspekt. Sådan gik der en årrække med stor tilstrømning til de hyggelige udlænger mellem bakkerne, indtil bolsjeproduktionen havde nået et udviklingstrin, hvor det var tid at gøre op med hinanden, om det var hensigtsmæssigt at fortsætte med detailsalg derhjemme.
Bolsjer i mange varianter
Beslutningen om at satse større blev truffet. Stalddørene og den åbne ladeport blev lukket, og de sidste fem år har Han Herred Bolcher udelukkende været en fremstillingsvirksomhed.
Med Dorte som guide får vi lov at følge arbejdsgangen på nærmeste hold. Rundvisningen begynder hos Martin og Peter, som blander, opvarmer og ælter den tunge bolsjemasse, som kan være i alskens farver og tilsat mange forskellige smags- og effektstoffer, så bolsjerne eksempelvis lindrer hoste og tilstoppet næse eller tager lugten af hvidløg og tobak.
Den færdige bolsjemasse strækkes ud til en lang pølse, før den lægges i en maskine, der skærer massen op i ensartede stykker. Efter afkøling hældes bolsjerne på spande, som går videre til Helle i pakkeriet.
– Når vi skifter fra sukkerholdig til sukkerfri eller økologisk, foretager vi en grundig rengøring for at leve op til Fødevarestyrelsens skrappe regler, indskyder Dorte.
I øvrigt arbejder Martin og Peter på forskudte arbejdstider for at udnytte produktionsapparatet optimalt. De tunge løft og flytning af bolsjemasse og fyldte spande afhjælpes med hejseværk, rullevogne og andre arbejdsmiljøforanstaltninger.
Automatisk og hygiejnisk pakning
Pakkeriet er indrettet i den udlænge, hvor der oprindelig var butik for kunsthåndværk. Indholdet af spandene fra produktionen hældes nu op i en stor tragt, hvorfra bolsjerne følger et sindrigt system gennem afvejning, påfyldning i plastemballage, sammensvejsning af dåselåg eller posetop, påføring af label på emballagen og opfyldning af papkartoner med det valgte antal enheder. Alt sammen automatisk og yderst hygiejnisk.
Også her bliver apparaturet stillet om for hver ny produktion, hvad enten der er tale om dåser eller poser. I nogle serier pakkes bolsjerne enkeltvis, hvilket der naturligvis også er taget højde for i maskinparken.
For enden af pakkelinjen står Helle parat til at færdiggøre processen ved at tage de færdigpakkede kartoner fra og sætte dem på rækkevis af paller, der gøres klar til vognmanden.
Mange ønsker sukkerfri
Idéen til at iværksætte en produktion af sukkerfri bolsjer kom af, at der i Dortes familie er personer med diabetes.
– Det gjaldt så om at finde en smag, som både vi selv og andre kan lide, beretter Dorte og tilføjer, at de sukkerfri bolsjer i lige så høj grad henvender sig til folk, der gerne vil tabe sig, eller som ønsker at passe på deres tænder.
En anden specialitet er »hoste-hals-drops« med urteekstrakt, der har et højt fiberindhold.
– Fra idé til færdigt produkt kan der let gå et år eller to. Der skal laves en grundig research og udføres mange forsøg, og det hele skal være velovervejet, før vi går i gang med indkøb af råvarer, udvikling af emballage og planlægning af markedsføring, fortæller Stefan, som nu er dukket op.
– Vi har et stort netværk og bruger megen tid på at lytte os ind til ønsker og behov, så vore produkter bliver til i nært samspil med forhandlere og forbrugere. Desuden deltager vi i udenlandske messer, hvor vi forsøger at skaffe nye kontakter.
Fribol er blevet et godt navn
Varemærket Fribol er ud over det danske marked især blevet et godt navn i Norge, Sverige og Finland. Herhjemme er Dansk Supermarked den største aftager, ligesom produkterne står på hylderne hos mange apoteker og helsekostforretninger. Lokalt kan bolsjerne fra Udklit købes hos René’s Vin & Grønttorv i Fjerritslev.
Ligeledes har mange firmaer – både lokalt og på landsplan – valgt at få synliggjort deres logo og image via specialproduktioner hos Han Herred Bolcher.
– Vi trives med at være iværksættere med den frihed og de udfordringer, som det giver. Vi har aldrig fortrudt, at vi kastede os ud i bolsjeproduktionen, samstemmer Dorte og Stefan.
Artikel fra Magasinet NORD oktober 2013, udgivet af NORDJYSKE Medier