100-årig elværks- og fjernvarmebygning får nyt liv

Tømrerfirmaet Allan Kær monterer vartegnet på den gamle fjernvarmecentral på Sandagervej i Fjerritslev. Foto: Ejgil Bodilsen
Tømrerfirmaet Allan Kær monterer vartegnet på den gamle fjernvarmecentral på Sandagervej i Fjerritslev. Foto: Ejgil Bodilsen

Fjerritslev Fjernvarme er i øjeblikket i færd med at renovere den gamle fjernvarmecentral på Sandagervej, idet huset også i fremtiden skal fungere som station i den fortsatte udbygning og vedligeholdelse af ledningsnettet i Fjerritslev by, oplyser driftsleder Kenny Lundtoft. Samtidig lægger fjernvarmens ledelse vægt på at bevare bygningen som et historisk indslag i gadebilledet

Den smukke rødstensbygning, som oprindelig husede Fjerritslev Elektricitetsværk, kan netop i år fejre sit 100-års jubilæum. Elforsyningen blev stiftet som andelsselskab 8. september 1913, og 30. januar 1914 kunne Fjerritslev Avis berette, at pressen for første gang havde haft lejlighed til at tage elværkets nybyggeri i nærmere øjesyn.

Huset er tegnet af arkitekt Carl Einar Glahn (1884-1971), som dengang var nyuddannet og senest var blevet inspireret af den berømte arkitekt Hother A. Paludan som medarbejder ved udvidelsen af Aalborg Kommunehospital. Glahns arbejde tog udgangspunkt i det gode håndværk og det enkle, traditionelle byggeri, hvilket tydeligt viser sig på den lille elværksbygning i Fjerritslev. De lokale murermestre Chr. S. Pedersen, Fjerritslev, og Møller Madsen, Hjortdal, stod for opførelsen. Få år forinden, i 1909, var begge også håndværkere på byggeriet af Tinghuset.

Fjerritslev Fjernvarme overtog bygningen på Sandagervej ved fjernvarmeværkets etablering i 1959, og frem til efteråret 2012 var der installeret en oliekedel, som de seneste år fungerede som backup for den store fliskedel i fjernvarmens hovedsæde på Industrivej. Der har ligeledes været installeret en pumpe, som nu skal erstattes med en ny og mere effektiv udgave, fortæller Kenny Lundtoft.

Tømrerfirmaet Allan Kær står for renoveringen af det historiske hus, og foreløbig er der lagt nyt tegl på det pyramideformede tag. Vartegnet, som har prydet toppen af taget siden opførelsen i 1913-14, er også blevet genskabt og sat på plads.

– Vi synes, vartegnet hører til bygningen, fastslår Kenny Lundtoft, som glæder sig over synet af veludført arbejde.

Senere kommer turen til den nyere tilbygning, som er opført under fjernvarmens ejerskab. Begge bygninger er en del af et større kompleks, som også rummer Idrætscenter Jammerbugt, Fjerritslev Vandrerhjem og den lejlighed, som elværksbestyrer Willy Ryming og hans familie i sin tid boede i. Fjernvarmeskorstenen på Sandagervej blev taget ned i forbindelse med afmonteringen af oliekedlen i september 2012.

Scroll to Top