På ét tidspunkt har Bratskov og Brovst direkte kontakt til den store verden, videnskaben og hovedstadens mægtigste mænd. Det er da Kirsten Hansdatter Holck i 1590 gifter sig med Rigsråd Steen Brahe. Hun havde arvet Bratskov efter sine forældre Magrethe Nielsdatter Rotfeld og Hans Holck. Dog boede de ikke på Gården men lod den styre af en foged.
Steen Brahe var broder til den berømte astronom Tycho Brahe og til Sophie Brahe der i sin slægtsbog er kilde til væsentlige oplysninger om Bratskov. Kirstine Holck dør i 1599.
Ved Steen Brahes død i 1620 efterlod han Bratskov til den ene af sin og Kirstines to døtre Hedvig Brahe.
Hedvig Brahe gifter sig med den unge adelsmand Falk Falksen Gjøe i 1622.
Om Falk Gjøe berettes mange og lidet flatterende historier en lang række af beretninger om økonomisk udeståender med folk i både ind og udland præger billedet af ham. Selv vogter han nidkært over egne rettigheder.
Der er også et eksempler på et voldeligt overfald på herredsfogen i Bonderup. Der tegner sig alt i alt et meget voldeligt og usympatisk billede af adelsmanden Falk Gjøe.
Det er da også ham der stod bag to hekseprocesser, Begge kvinder var fra Bratskovs gods.
Den ene af disse processer blev ført i 1636 mod Johanne Jensdatter, også kaldet Rollemor, fra Bratbjerg. Hun dømtes på Han Herred ting på liv og hals den 15. august. Hun have gjort sig skyldig i, tre torsdage i træk at have stillet smør på Falk Gjøes ridebane for af forgøre ham! Nogle få dage senere blev hun henrettet.
På trods af sin hensynsløse vandel havde Falk Gjøe og hans hustru sin gang ved Chr. IV´s hof i hovedstaden.
Denne steles to figurer taler om henholdsvis oplysthed og visdom, og om intolerance, dumhed og grådighed.