Skiftedag på Fjerritslev Kirkegård

Foto: Ejgil Bodilsen
Foto: Ejgil Bodilsen
Efter 18 et halvt år som gravermedhjælper på Fjerritslev Kirkegård – og dermed den medarbejder, der har længst anciennitet – har Kirsten Smærup Nielsen valgt at gå på efterløn pr. 1. september. Hun afløses af Rita Møller Nielsen, som tiltrådte jobbet 15. august

Kirsten Smærup Nielsen, der er 62 år og bor på Gøttrup Strandvej 60, blev udlært i butiksfaget hos købmand KP i Fjerritslev, hvorefter hun arbejdede hos købmand Ole Christiansen i Klim og senere hos Slagter Frandsen i Fjerritslev. Endvidere har hun bestyret caféen på Aktivitetscentret.

Kirstens mand, Svend Nielsen, var i en årrække graver ved Gøttrup Kirke, så det lå hende ikke fjernt at søge job på Fjerritslev Kirkegård, da muligheden bød sig i begyndelsen af 1998. Året efter skiftede ægtefællen også til Fjerritslev Kirkegård, hvor han fik – og fortsat bestrider – stillingen som kirkegårdsleder.

– Men det skulle lige vendes derhjemme ved køkkenbordet, om det nu også var en god idé med samme arbejdsplads, men det blev heldigvis aldrig noget problem, fortæller Kirsten. Hun og Svend fik hver deres opgaver, og for Kirstens vedkommende fik hun særligt ansvar for at passe kirken, sørge for rengøring og blomster og ordne det praktiske ved kirkelige handlinger som bryllup og begravelse. Resten af arbejdstiden brugte hun ude på kirkegården.

For to-tre år siden blev Kollerup Kirkegård lagt sammen med Fjerritslev – uden at der blev flere hænder – så opgaverne er ikke blevet færre med årene, som Kirsten siger.

– Jeg har altid været rigtig glad for mit arbejde. Vi er så at sige kirkens ansigt udadtil, og jeg har gennem årene haft rigtig mange gode samtaler med pårørende til en nylig afdød, også uden for kirken og kirkegården. Så gælder det om at lytte og vise respekt, og jeg vil gerne tilføje, at vi som medarbejdere har tavshedspligt akkurat ligesom præsterne.

Men selv om det af og til kan gå meget tæt på, især når der er tale om tragiske dødsfald, er der også plads til humor og munterhed blandt kollegerne.

– Vi har et fantastisk godt arbejdsfællesskab, understreger Kirsten, som nu kan se frem til mere tid til familien, herunder sønnen Klaus og børnebørnene Oscar og Alma.

– Desuden er jeg allerede blevet headhuntet til Kirkens Korshærs Genbrug og kirkegruppen på Solgården.

I øvrigt afløses hun, hvad angår pasning af kirkerummet, af en anden Kirsten Nielsen, dog med mellemnavnet Anette. Kirsten Anette Nielsen har gennem de seneste år stået i en god lære hos sin forgænger.

Uddannet planteskolegartner

57-årige Rita Møller Nielsen, der er ny som gravermedhjælper, kan i høj grad drage nytte af sin uddannelse som planteskolegartner, som hun erhvervede sig på Thomsens Planteskole efter opvæksten i Aalborg. I 1995 flyttede hun til Fjerritslev og prøvede i de følgende år kræfter med forskellige jobs, blandt andet hos Midtfjords Planteskole, Pension Havblik og Fjerritslev Storkøb.

I 2000 blev hun ansat hos Han Herreders Tømmerhandel – nuværende Tømmergaarden – i Fjerritslev, hvor hun gennem de forløbne knap 16 år har været en udadvendt og vellidt medarbejder i byggemarkedet.

Rita glæder sig over igen at have beskæresaks og rive i hånden og vil bestræbe sig på at være imødekommende og hensynsfuld over for kirkegårdens mange besøgende.

– Jeg har fra den første dag følt mig rigtig godt modtaget, siger hun. På privatfronten bor Rita på Engtoften 24 sammen med ægtefællen Ove Lyhne Jensen, og parret har sønnen Kristian og datteren Anna.

Scroll to Top