Motion og livsglæde tirsdag efter tirsdag

Tirsdagsklubben i Thorup-Klim Hallen. Foto: Mattias Bodilsen
Tirsdagsklubben i Thorup-Klim Hallen. Foto: Mattias Bodilsen

Tirsdagsklubben i Thorup-Klim Hallen kører nu på 11. sæson med omkring 50 tilmeldte fra hele det vestlige Han Herred

En hyggelig og varm atmosfære strømmer dig i møde, når du træder indenfor i Thorup-Klim Hallen en ganske almindelig tirsdag formiddag.

Her er der nemlig gang i Tirsdagsklubben, som er et åbent tilbud om motion og samvær for alle, især målgruppen fra 60 år og opefter. Initiativet er udsprunget af Thorup-Klim Ungdoms- og Gymnastikforening, hvorfra også instruktør Aase Jensen er hentet. I øjeblikket er man i gang med 11. sæson med et halvt hundrede tilmeldte, hvoraf enkelte er over 80 år.

De godt 40 deltagere, der er mødt op i dag, sidder på stole i en halvcirkel omkring Aase, som til hver gang lægger et varieret program for opvarmningen af en god halv times varighed. Der er rolig og behagelig musik til øvelserne, og det er tydeligt, at Aase er en erfaren kvinde, der har været gymnastikleder i 37 år, og som sørger for, at alle får bevæget sig optimalt i forhold til ens fysiske formåen.

– Jeg glæder mig altid til at skulle af sted, fortæller Aase i en pause senere på formiddagen.

Efter opvarmningen er der tid til fri udfoldelse i mindre grupper. I den bagerste ende af hallen går en flok i gang med at stille op til hockey, mens andre gør klar til petanque, boldspil eller andre bevægelses- og motoriklege rundt om på gulvet. Snart er der ivrig aktivitet overalt, og hvis ikke man fik sved på panden under Aases instruktion, perler den nu frem hos de fleste. Latter og livsglæde, der smitter!

Imens gør andre klar til afslutningen, som ikke er den mindst vigtige del af samværet, nemlig kaffe og et par fællessange efter Han Herred Sangbogen. Til slut hjælper alle hinanden med oprydningen.

– Sådan foregår det tirsdag efter tirsdag fra september til engang i april, hvor solen lokker os ud til forårsarbejdet i haven, som Leo Pedersen, der er en af tovholderne, forklarer. Hver tirsdag sommeren igennem mødes en gruppe for at cykle ud til spændende oplevelser ved både hav og fjord med gode fortællere undervejs.

Økonomien? Ja, 25 kroner for kaffen pr. deltager pr. gang og et lille tilskud fra gymnastikforeningen får tingene til at hænge sammen, noterer Leo sig.

Væk med ældrebyrde og udkantsdanmark

Det gode fællesskab i Thorup-Klim Hallen samler folk fra et stort område mellem Frøstrup, Hjortdal og Trekroner. En af de trofaste deltagere er tidligere bibliotekar Marianne Mortensen fra Terp ved Klim. Hun begyndte i Tirsdagsklubben, da ægtefællen døde i 2007.

– Jeg bliver faktisk rørt over at være en del af så broget en forsamling. Her smider vi begreber som ældrebyrde og udkantsdanmark langt væk!

Marianne, der oprindelig er fra Fyn, flyttede for 40 år siden til Klim og blev med egne ord taget fantastisk imod. Ikke mindst blev fællesskabet om gymnastikken en kilde til mange gode oplevelser.

Der er stor ros fra Marianne til Aase, som med sin engagerede og ligefremme facon formår at få alle til at yde det bedste, de kan.

– Samtidig har vi det skægt med hinanden. Ingen bliver til grin, men vi griner meget ad hinanden!

Marianne, der er 69 år, benytter Tirsdagsklubben for at holde sig i gang, efter at hun har fået knogleskørhed af medicin. Det betyder, at hun har haft brækket både lårben og knæ og fået indopereret et nyt knæ.

– Egentlig burde jeg have to nye knæ, erklærer Marianne, som ud over Tirsdagsklubben også spiller krolf flere gange om ugen.

– Tidligere spillede jeg golf, men krolf er hyggeligere!

Godt for ryggen – og humøret!

Ligesom Marianne Mortensen er også Folmer Pedersen en af holdets tilflyttere. Folmer er 66 år, tidligere lærer på Fjerritslev Skole og bor sammen med ægtefællen Grethe Kirketerp i Thorup Strand.

– Jeg har problemer med min ryg og manglede et alternativ til svømning og motionscenter, fortæller Folmer, der er med på anden sæson. Også han sætter stor pris på Aase Jensens kompetence, gode humør og evne til at vælge musik, og ikke mindst hæfter han sig ved den hyggelige stemning, hvor alle begynder med at give hinanden hånd.

– Det er med til at etablere fællesskabet. Det giver en oplevelse af fællesskab, som jeg genkender fra min barndom ved Dybbøl, hvor min far var gymnastikleder i forsamlingshuset.

Folmer kender en del af deltagerne som forældre til de børn, han havde som elever i skolen. Efter opvarmningen er han med på hockeyholdet, hvor alle er godt forpustede bagefter. Kampgejsten fejler intet!

– Jeg glæder mig til at fortsætte på holdet, lyder den afsluttende kommentar fra Folmer.

Artikel fra Fjerritslev Ugeavis, sundhedstema, 21. januar 2014

Scroll to Top