80 år og masser af mod på Opel

Med sine 80 år i ryggen har Børge stadig masser af mod på tilværelsen. Da den erfarne sælger gjorde status ved udgangen af 2016, kunne han notere sig, at han faktisk har solgt 80 biler i årets løb, hvilket er ganske flot af en 80-årig. Foto: Ejgil Bodilsen
Med sine 80 år i ryggen har Børge stadig masser af mod på tilværelsen. Da den erfarne sælger gjorde status ved udgangen af 2016, kunne han notere sig, at han faktisk har solgt 80 biler i årets løb, hvilket er ganske flot af en 80-årig. Foto: Ejgil Bodilsen
Børge Holm, Autocentralen Fjerritslev, runder 10. januar et skarpt hjørne i flot stil og kan samtidig fejre 20-års jubilæum som brugtvognsforhandler

Børge Holm er en mand, der på mange måder går mod strømmen. På det tidspunkt i hans liv, hvor andre ville have gået på pension for at nyde tilværelsen, begyndte han som selvstændig brugtvognsforhandler, og nu kan han fejre både 80-års fødselsdag og 20-års forretningsjubilæum. Samtidig er jubilæet en markering af, at han har været 50 år i autobranchen – ja, faktisk hele 54 år for at være mere nøjagtig.

Derfor holder Børge Holm åbent hus i Autocentralens lokaler på Industrivej 41 i Fjerritslev fredag 6. januar kl. 12-16, hvor nuværende og tidligere kunder, forretningsforbindelser og venner af huset er velkomne til at kigge indenfor. Selve 80-års fødselsdagen er tirsdag 10. januar.

Tag ikke fejl af Børge. Selv om han ikke valgte at gå på pension som 60-årig, har han bestemt nydt tilværelsen i alle årene som selvstændig. Han gør tingene på sin helt egen måde og sørger for det fysiske overskud ved at møde op i svømmehallen klokken seks to gange om ugen, gå eller cykle til og fra arbejde eller gribe hakke og kultivator for at holde køkkenhaven ved siden af Autocentralen eller omgivelserne hjemme på Lærkevej 3 i fineste stand.

»Og så lader jeg op til den næste bilhandel, når jeg sidder på havetraktoren,« fortæller han.

Børge blev født og voksede op i Aalestrup som søn af en Falck-redder. Efter mellemskolen gik han på handelsskole og blev udlært hos korn- og foderstofforretningen Filtenborg i hjembyen, og da de fire års læretid var overstået, gik turen til en lignende virksomhed i Solbjerg ved Odder. Her mødte Børge sin kommende hustru, Birgit, der var ansat på virksomhedens kontor.

Det blev til fire år i det østjyske, før Nordjylland igen trak i Børge. Han søgte og fik et job hos Chr. Olesen & Søn i Aggersund, idet den hastigt ekspanderende korn- og foderstofvirksomhed havde besluttet sig for at forsøge sig med opsøgende salg ude hos egnens landmænd. Men allerede da var lysten til at handle med biler begyndt at rumstere hos Børge, og engang under et besøg hos gårdejer Evald Nielsen i Øslev, faldt talen på, at gårdejerens svigersøn var ansat som bogholder hos GM-forhandleren på Autocentralen i Fjerritslev, og måske kunne svigersønnen lægge et godt ord ind for Børge hos chefen.

På det tidspunkt var Børge stadig ungkarl og spiste sin daglige mad på Aggersund Hotel. Her traf det sig en dag kort tid efter, at en lokal autoforhandler drak lidkøb med en kunde og kom i snak med Børge, der sad ved et nabobord. Manden var meget interesseret i, hvilken bil en sådan ung mand kørte i, og svaret var en Volvo 544. »Nå, det er sådan én, hvor man kun kan se en jetjawwer ud af bagruden!« lød det fra autoforhandleren.

Overraskelsen var stor, da Børge senere blev kaldt ind på Autocentralen i Søndergade for at høre nærmere om jobbet som bilsælger og blev klar over, hvem han skulle til samtale med. Chefen, Rønnow Nielsen, viste sig at være den selv samme mand, som han havde mødt på hotellet i Aggersund!

Børge fik jobbet pr. 1. april 1963, men det var jo ikke så godt at have en sælger af Opel og Vauxhall kørende rundt i en Volvo, så Børge måtte henvende sig til Alfred Thorhauge i Vestergade, hvor han havde købt Volvoen, for at få den taget retur. Der blev aftalt en pris, og Thorhauge spurgte grinende til, om det var ham, der var den nye sælger hos Autocentralen. Det viste sig, at Thorhauge og Rønnow Nielsen havde et udmærket kollegialt forhold til hinanden.

Siden har Børge kun kørt i Opel! Han har i dag to klenodier stående. En mintgrøn Opel Kadett årgang 1964, der var solgt som ny til en dame i Brovst og kun havde kørt 14.000 km, da Autocentralen tog den tilbage. Børge overtog den ved firmaets lukning i 1997, og siden er tælleren kommet op på hele 25.000 km! En grå Opel Rekord årgang 1956 har Børge selv købt fra en privatperson i Ishøj – endda ubeset – så det siger lidt om hans forelskelse i de gamle modeller.

Børge blev i årene hos Autocentralen oplært i opsøgende salg. Ud over Opel og Vauxhall var der lidt omsætning af GM’s amerikanerbiler foruden Bedford-lastbiler, og den flotte, blå Opel Blitz, som i dag står i Bryggergaardens garage og kommer frem ved særlige lejligheder, blev også leveret herfra. På kontoret har Børge bevaret et sirligt kartotek over samtlige solgte vogne i hans tid. Tilmed fik han efter virksomhedens ophør ovedraget de indbundne salgsbøger helt tilbage til 1949.

Da GM besluttede at nedlægge forhandlingen af nyvogne i Fjerritslev, valgte Rønnow Nielsens enke, Mariane, i samråd med forretningsfører Folmer Møller at lukke Autocentralen pr. 31. august 1997, hvorefter bygningerne blev købt af Fjerritslev Kommune med henblik på etablering af ny rutebilstation.

Men Børge var langt fra færdig med biler, så han overtog virksomhedsnavnet og etablerede sin egen brugtvognsforhandling i de samme lokaler, som han de kommende to et halvt år lejede af kommunen. Imens fik han lavet tegninger til et nybyggeri på Industrivej 41, og inden byggeriet stod færdigt 15. maj 2000, havde han indgået et kompagniskab med kollegaen Vagn Lynglund, som havde været reservedelsmand i Søndergade.

Det blev til syv års kompagniskab, før Vagn Lynglund ønskede at trække sig tilbage, og derpå fulgte et par år, hvor Børges 16 år yngre bror, Kristian, var ansat som sælger. De sidste 11 år har Børge således været alene, dog med god hjælp fra sønnen Per, der i sin fritid bistår sin far med opkøb af brugte biler – stadig fortrinsvis Opel – over hele landet. En anden søn, Anders, er VUC-lektor i Aalborg.

Når bilerne skal hentes, er det ofte pensioneret bankmand Anders Andersen, der tager med på de lange køreture. Anders Andersen købte som 18-årig sin første Vauxhall hos Børge og har været hans trofaste kunde uafbrudt siden. Også tidligere forretningsfører Folmer Møller var indtil sin død i december 2015 med Børge på sådanne ture.

Med sine 80 år i ryggen har Børge stadig masser af mod på tilværelsen: »I min alder skal jeg selvfølgelig tage én dag ad gangen, men jeg har ingen planer om at stoppe endnu,« lyder det optimistisk. Da den erfarne sælger gjorde status ved udgangen af 2016, kunne han notere sig, at han faktisk har solgt 80 biler i årets løb, hvilket er ganske flot af en 80-årig.

Trods moderne computerteknik på kontoret benytter han sig flittigt af sit manuelle kartotek og tager kontakt til de faste kunder, når han mener, han har den helt rigtige bil til dem.

Børge samler på gode oplevelser, som der er rigtig mange af i hans job. Engang lavede han en bilhandel på motorvejsrastepladsen ved Randers, hvor han tilfældigt kom i snak med en mand fra Fredericia, der gerne ville bytte til netop den Opel Corsa, som Børge var på vej hjem med. Og en anden gang blev han ringet op af en dame fra Holte, som havde set en Opel Zafira på Autocentralens hjemmeside, og det endte med, at de aftalte at mødes for at gøre handlen færdig med nummerplader og det hele hos Børges slægtning, der er Toyota-forhandler i Randers.

Børge husker også en episode, der ligger 30 år tilbage, hvor han i forbindelse med en handel i Øster Han Herred blev spurgt, hvordan han gerne ville have pengene. »Det kan være lige meget, om så det er i kontanter,« svarede han. Da Børge mødte op for at levere bilen, blev han præsenteret for de aftalte 5.-6.000 kroner i form af to poser fyldt med mønter!

Ånden fra den gamle Autocentralen i Søndergade bliver holdt ved lige i form af årlige sommerudflugter og grillfester, som daværende kontorassistent Kirsten Odgaard koordinerer. Her deltager den tidligere kompagnon Vagn Lynglund foruden kollegerne Erland Jensen, Kristian Kjeldsen og Jens Peter Rohd, alle fra Fjerritslev. De tre sidstnævnte mødes i øvrigt på Børges kontor hver fredag eftermiddag til en snak om lidt af hvert og ikke mindst de gamle dage på Autocentralen. Også tidligere værkfører Carl Christensen, som indtil sin død for nylig boede på plejehjem i Svenstrup, var med ved sammenkomsterne, selv om han efterhånden var højt oppe i årene.

Scroll to Top