Øster Han Herreds Egnssamling 2013

Nedrivning af laden i forsommeren 2013.
Nedrivning af laden i forsommeren 2013.

Sidst i oktober 2012 havde vi besøg af to klasser med 35 elever fra Tranum Skole. Vi var to, der viste rundt, og spørgelysten var stor, så jeg tror, at børnene havde en god dag.

I november havde vi besøg af Lars Haagensen og Helle Bak Andreasen fra kommunens kulturforvaltning. Vi var næsten færdige med ombygning af stalden, og de ville gerne se, hvor langt vi var kommet. Og der var kun rosende ord til arbejdet, der var udført.

I løbet af sæsonen har både fjernvarmen og vandværket holdt deres generalforsamling i huset.

Lørdag 1. december blev byens juletræ tændt som et fælles anliggende for borgerforeningen, landsbyrådet, pensionistforeningen og egnssamlingen. Vi stillede huset til rådighed til servering af gløgg og æbleskiver, og der var fuldt hus, 75-80 personer, store som små. Brugsens bageovn kørte for fuldt tryk for at varme de mange æbleskiver, som Dagli’Brugsen selv havde sponsoreret.

Derefter var der stille en tid. Der blev gjort forberedelser til at søge penge hjem til at ombygge laden for, da den var i meget dårlig stand. Realdania har siden bevilget 220.000 kr. og kommunens landdistriktsudvalg 40.000 kr., så det ser ikke så dårligt ud, og med frivilligt arbejde kommer vi langt for de penge.

7. marts holdt vi generalforsamling med 26 fremmødte medlemmer. Der var forslag om at udvide bestyrelsen fra fem til syv medlemmer. Efter en del debat om emnet blev forslaget sat til afstemning, men forkastet. I stedet for Vagner Nielsen blev Gunner Poulsen valgt til bestyrelsen, og ligeledes valgtes undertegnede i stedet for Jørgen Hejesen. Efter nærmere overvejelse trak jeg mig dog igen på grund af alder og helbred til fordel for suppleanten Lisa Hjort. Et godt valg at få én, der er 60 år yngre, ind i bestyrelsesarbejdet, og med fælles hjælp går det godt.

Til påske lavede vi en udstilling med broderier, pude- og dynebetræk med håndsyet mellemværk og meget andet håndarbejde. Vi holdt åben hver dag påsken igennem, og der var mange besøgende.

Sankthansaften blev der arrangeret et mægtigt bål af gammelt tømmer fra laden, og der mødte mange børn og voksne, som fik serveret sodavand og kaffe med brød.

6.-7. juli afviklede vi veterantræf med mange aktører, 40-50 stykker, som fik morgenkaffe begge dage. Der var 400-500 besøgende, og pølsesalget gik godt.

Omkring 1. maj begyndte vi at tage taget af laden. Det bestod af pandeplader og derunder tjærepap og spåner. Ligeledes gik vi i gang med nedbrydning af bagmuren og fjernelse af den gamle bund, som var i meget dårlig stand. Der blev støbt ny bund med 200 mm flamingo under støbelaget.

13. august blev der indkaldt til bestyrelsesmøde med eneste punkt på dagsordenen, at formand Poul Kristian Thomsen og Gunner Poulsen ønskede at trække sig på grund af samarbejdsvanskeligheder. Bestyrelsen fungerer så i reduceret størrelse frem til næste generalforsamling.

Vi fortsætter arbejdet med laden og har nogle gode rådgivere i Lars Holm og Thomas Leonhardt. Thomas står for støbearbejdet og skaffer de materialer, vi skal bruge til murværket. Ligeledes er vi heldige at have to dygtige murere, Iver Iversen og Jens Lassen Andersen. De arbejder godt sammen, og sidst i september var de færdige til, at tømreren kunne gå i gang med at lave spær, og hvad der ellers skal til. Vi skal helst have laden lukket inden vinter.

I det hele taget synes jeg, at året er gået fremragende godt med mange besøgende og god aktivitet.

Sigaard Jensen, på vegne af de frivillige

Scroll to Top