Thorup Strand

Thorup Strand. Foto: Mattias Bodilsen

Thorup Strand er et aktivt fiskersamfund med en en flåde på 10-15 kuttere.

Nutidens moderne og skånsomme kystfiskeri er led i en årtusindgammel tradition, hvor bådene trækkes ud og ind direkte på stranden i stedet for at benytte en havn.

I tilknytning til landingspladsen ligger en nyopført redningsstation, som betjener Jammerbugten i området mellem Hanstholm og Hirtshals.

Den gamle redningsstation med signalmasten foran er i dag indrettet med kiosk og toiletter.

Gennem foreningen Han Herred Havbåde har Thorup Strand har et nært samarbejde med Lild Strand og Slettestrand om at bevare og levendegøre egnens specielle kystkultur.

Thorup Strand var indtil 1800-tallet et vigtigt centrum for skudehandelen med varer mellem Danmark og Norge. På stranden lå engang en stor købmandshandel.

Bjørnstjerne Bjørnsons berømte digt om »Terje Vigen« fortæller levende om den ofte farefulde færd mellem de norske og de nordjyske kyster.

Der er mange beretninger om forlis i Vesterhavet og Jammerbugten. En juleaften i 1890’erne drev et antal druknede i land fra en stranding på Vestkysten. Ligene blev først bragt til Strandgaarden og senere begravet på Vester Thorup Kirkegård, hvor den store fællesgrav er bevaret.

Kystudstillingen Thorup Strand
er indrettet i en bygning lidt vest for landingspladsen. Rummer udstilling om kystens foranderlige natur og om kystlandingspladsen, hvor fiskerbådene trækkes direkte op på stranden.

Drives af Han Herred Naturcenter
Fri adgang

Scroll to Top