Træf Han Herred besøger det vestlige Han Herred

Træf Han Herred 2017 indledes med morgensang i Klim Valgmenighedskirke. Foto: Mattias Bodilsen
Træf Han Herred 2017 indledes med morgensang i Klim Valgmenighedskirke. Foto: Mattias Bodilsen
Træf Han Herred-udvalget under Lokalhistorisk Samvirke for Han Herred byder for 17. gang velkommen til en hyggelig dag for alle, der holder af Han Herred. Det sker lørdag 17. juni med Klim og Vesløs som hovedpunkter

Træffet indledes med morgensang i Klim Valgmenighedskirke, som blev indviet på Martin (Morten) Luthers 400-års dag 10. november 1883 – og derfor kaldet »Morten Luthers Kirke«. Netop i år fejres 500-året for den lutherske reformation, og dette tema indgår i den fortælling, som Johan Svaneborg fra valgmenigheden står for.

I miljøet omkring valgmenighedskirken – som i 1968 skiftede til denne status efter at have været frimenighedskirke siden starten i 1883 – ligger Klim Friskole, der er etableret i 1872 og dermed en af landets ældste grundvig-koldske friskoler. Her mødes træf-deltagerne til kaffe og rundstykker, og Johan Svaneborg vil fortælle mere om Klim, der har hele to kirker og to skoler, og som længe før jernbanens fremkomst i 1904 var en særdeles driftig landsby med flere kalkværker og mange andre virksomheder, herunder en sparekasse, som i år fylder 140 år.

Efter besøget i Klim går turen til Det Nationale Testcenter for Store Vindmøller i Østerild Plantage. Her vil skovløber John Larsen, Kæret, samt kommunalbestyrelsesmedlem Henrik Gregersen, Selbjerggaard, være til stede og fortælle. Centret blev indviet i oktober 2012, hvorved Danmark tog et afgørende skridt for at fastholde sin førerposition inden for vindenergi. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står for anlæggelse og drift af testcentret, og der er lejlighed til at se de mellem 150 og 222 meter høje møller på nærmeste hold. 23. marts var der rejsegilde på en helt ny udstillings- og formidlingsbygning ved testcentret.

Herfra går turen til Vesløs Kro i den tidligere stationsby, der voksede op omkring jernbanen fra 1904. Kroen har anrettet en dejlig buffet, og der bliver masser af tid til snak og hygge hele eftermiddagen. Inden frokosten er der velkomst ved træfudvalget samt Lokalhistorisk Samvirkes formand, gårdejer og regionsrådsmedlem Otto Kjær Larsen, Ullerup. I løbet af eftermiddagen vil Henrik Gregersen, som også var med ved testcentret, fortælle om Hannæs i fortid og nutid – herunder det nære samspil, der er mellem de lokale ildsjæle og Thisted Kommune om udvikling af landdistrikterne.

Udvalget bag Træf Han Herred opfordrer alle til at benytte muligheden for at se kunstudstillingen i Krogalleriet, hvortil der er gratis adgang, og til at kigge nærmere på det storslåede område mellem Feggesund og Bulbjerg. Ligeledes er træf-weekenden en anledning til at se en lokalhistorisk maleriudstilling i Fjerritslev Kirkecenter i anledning af Aggersundbroens 75-års jubilæum.

Træf Han Herred har siden starten i 2001 gået på skift mellem vest og øst i »landet mellem hav og fjord«.

Tilmelding til årets træf kan ske her

Scroll to Top