Tradition og fornyelse går hånd i hånd på Klim Bjerg

Marian og Konrad Nielsen – værtspar på Hotel og Restaurant Klim Bjerg. Foto: Mattias Bodilsen
Marian og Konrad Nielsen – værtspar på Hotel og Restaurant Klim Bjerg. Foto: Mattias Bodilsen
På Hotel og Restaurant Klim Bjerg får man historier om husmandsliv og kalkværksdrift som tilgift til god mad, familiehygge, fred og ro i storslået natur

Ved foden af kalkbruddet og naturområdet Klim Bjerg ligger et hotel, der først og fremmest indbyder til ro og fordybelse, men som også rummer masser af spændende historier for den videbegærlige gæst.

Hotel og Restaurant Klim Bjerg begyndte som et familiepensionat i 1968 med tre værelser på loftet af den nuværende hovedbygning. Konni Nielsen lavede mad til gæsterne, mens ægtefællen Hans Jørgen passede sit arbejde i en nærliggende grusgrav.

Parret havde overtaget et husmandssted efter Hans Jørgens mor, Anna Nielsen, der i en tidlig alder var blevet alene med otte ud af en børneflok på 13, hvoraf fem døde af tuberkulose som ganske unge. Hans Jørgen var den næstyngste i flokken.

Konni og Hans Jørgen Nielsen udvidede med festsal i 1975, byggede restaurant ud mod Klim Strandvej i 1990, og allerede fire år efter blev endnu en ny festsal taget i brug. I henholdsvis 1996 og 2002 blev der bygget to store værelsesfløje, så hotellet i dag rummer 22 dobbeltværelser med plads til 50 overnattende gæster inklusive opredning.

Efter 43 år som værtsfolk valgte parret at overlade hotellet til søn og svigerdatter, Marian og Konrad Nielsen, pr. 1. juli 2011.

Marius’ Bænk

Tredje generation på Klim Strandvej 156 følger de gode traditioner op og satser ligesom Konrads forældre på mad og hotelophold af høj kvalitet, men i et prisleje, som passer til et bredt publikum bestående af både børnefamilier og seniorer.

Der værnes om familiehistorien, og til minde om bedstefaderen, Marius Nielsen, har Konrad taget initiativ til, at der nu er etableret et »tankested« lige oven for hotellet, hvor Marius plejede at gå op for at nyde udsigten over havet. Det er sket i samarbejde med Klim Landsbyforening og Jammerbugt Kommune, som har bekostet en ny bænk, der meget passende har fået navnet »Marius’ Bænk«. Samtidig har naturstierne på Klim Bjerg fået navne efter lokale folk, der har haft deres arbejde i skoven og i kalkbruddet.

Marian, der har den tætteste kontakt med hotellets besøgende, fortæller, at mange af gæsterne gerne vil have historien om stedet med, mens der serveres.

– Og det skal der være tid til, fastslår Marian, der er født på Læsø og derfor har »stået i lære« hos svigerforældrene for at kunne genfortælle de lokale historier, der også handler om driften af Klim Kalkovn i gamle dage.

– Mange vil også gerne have forslag til, hvad de skal tage ud at se i omegnen, og ved aftensbordet kommer de hjem og beretter om dagens oplevelser.

Intim restaurant netop indviet

Selv om Marian og Konrad som nye ejere fortsætter med at give gæsterne den velkendte hjemlige service, har de også lyst til at skabe fornyelse.

Et synligt resultat heraf er en ny, lille restaurant, der i vinterens løb er indrettet i forældrenes tidligere dagligstue. Her er plads til maksimalt 16 spisende gæster, og parret forventer, at den kan anvendes på utallige måder, når overnattende gæster eller et mindre selskab ønsker en mere intim atmosfære end ude i den åbne restaurant.

Samtidig er den store festsal blevet renoveret med vandskurede vægge. Herefter kommer turen til den oprindelige festsal samt toiletterne i forgangen. Derudover har værtsparret endnu et par sjove idéer på tegnebrættet.

Frisk fisk fra Jammerbugten

Kriseårene efter 2008 har også kunnet mærkes på Klim Bjerg.

– Men hotellet har igen oplevet megen fremgang og stabilitet, og vi har fundet det niveau og fastholder den målgruppe, der passer til os, fastslår Konrad.

– Vore gæster kommer her for at købe fred og ro, og vi skal ikke forsøge os med et menukort og et aktivitetsniveau, der rammer forbi målgruppen. Som basis kan man altid få dagens ret, wienerschnitzel og stegt rødspætte, men vi laver også gerne retter af mere specielle fisk som pighvar, laks og havkat, der bliver landet i Thorup Strand eller Hanstholm. En af vore specialiteter er vores egen fiskesuppe. Ønsker nogen en gourmetmiddag, klarer vi det selvfølgelig gerne på bestilling.

– Vi har det motto, at intet er for småt, men noget kan være for stort for os. Vi kan klare selskaber på op til 150 personer i huset, og ellers hører Klim Sparekasses garantfest i Thorup-Klim Hallen med 425 kuverter til blandt de største af de arrangementer, vi har kapacitet til.

Stadig familieforetagende

Marian og Konrad passer selv hotel og restaurant til daglig, mens de har en stab af dygtige piger, som kan tilkaldes efter behov. Også forældrene – for hvem hotellet naturligvis stadig er et hjertebarn – giver ofte en hånd med.

– Men vi kunne godt bruge en moden allround dame som ekstra hjælp, især i sommerperioden, indskyder Konrad.

Hvis der er spidsbelastning på værelserne, har de mulighed for at supplere med opredninger i områdets sommerhuse.

Den nærliggende geologiske feltstation under Aarhus Universitet benytter ofte hotellets faciliteter til såvel spisning som overnatning.

Værtspar med bred erfaring

Marian er udlært tjener, mens Konrad er uddannet kok, på det dengang nyindviede Stena Hotel i Frederikshavn (nu Scandic Hotel). Konrad stod i lære i 1989-92, og de to lærte hinanden at kende, da Marian blev elev i 1990.

Konrad har siden været ansat på Brøndums Hotel i Skagen, Hotel Hanstholm, Feriecenter Vigsø og Store Restrup Herregård, og ind imellem har han haft job uden for branchen på Aggersund Kalkværk og slagteriet Tican i Fjerritslev.

De sidste 10 år før overtagelsen af forældrenes virksomhed arbejdede Konrad på Mærsks boreplatforme i Nordsøen, først et halvt år som almindelig kok og derefter som hovmester. På de skiftende platforme stod han for madlavning til en besætning på mellem 16 og 220 mand.

Som ung havde Marian hoteljob på Læsø og et ophold i Tyskland. Efter giftermålet og familiens etablering i Klim var hun den, der holdt styr på dagligdagen derhjemme, mens Konrad var væk 14 dage ad gangen. Hun havde også job på Inelco og Migatronic i Fjerritslev foruden at assistere svigerforældrene på Klim Bjerg.

Parret har tre drenge, som i dag er 13, 15 og 18 år.

Samspil med lokalsamfundet

Familien Nielsen tager gerne del i lokalsamfundets aktiviteter, som da Klim Landsbyforening sidste år i efterårsferien lavede en kulturnat med oplevelser og fortællinger i flagermuslygternes skær i skoven omkring kalkbruddet på Klim Bjerg.

– Vi var med på idéen og stod for pandekagebagning over åben ild. Det var en kæmpe succes med 200 børn og voksne. Det er allerede besluttet at gentage arrangementet i år.

Det er også en fast tradition, at hotellet tænder sankthansbål i kalkbruddet med efterfølgende servering inden døre.

I den sparsomme fritid er Konrad engageret i Thy Veteranbilklub, og han er selv ejer af et flot og blankpoleret køretøj, der står udstillet mellem de to værelsesfløje.

Artikel fra Magasinet NORD april 2013, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top