Ost der smager – fra eget lager

Betina Zimmermann (th) viser »Den fra hylden« frem i ostelageret på Stationsvej 21 sammen med medarbejderen Randi Abildgaard. Foto: Mattias Bodilsen

Betina Zimmermann (th) viser »Den fra hylden« frem i ostelageret på Stationsvej 21 sammen med medarbejderen Randi Abildgaard. Foto: Mattias Bodilsen

Hver uge året rundt er Ostemanden fra Vindblæs en fast del af gadebilledet i Løgstør, Fjerritslev og Brovst og sikrer kunderne oplevelser for alle sanser

»Ostemanden fra Vindblæs« er blevet så fasttømret et begreb, at indehaver Betina Zimmermann ikke kunne drømme om at ændre på firmanavnet, selv om det er en kvinde, som de sidste syv år har stået i spidsen for den traditionsrige virksomhed.

Traditionen går helt tilbage til 1959, hvor den gamle ostemand, Chr. Baadsgaard, etablerede sig med ostelager på Stationsvej 21 i Vindblæs som supplement til sin købmandsforretning. Dengang kørte der stadig tog på Løgstør-Viborg-banen, som havde holdeplads lige overfor.

»Den fra hylden«

Chr. Baadsgaard var også manden, der introducerede klassikeren »Den fra hylden«, som stadig er den mest solgte ost i butikken på Stationsvej og i Betinas tre salgsvogne, der kører over det meste af Himmerland og Han Herred. Når folk ikke kunne huske navnet på deres favoritost, sagde de gerne: »Jeg vil gerne have et stykke af den fra hylden«. Og dermed mente de den mellemlagrede Danbo-ost, som havde ligget på Ostemandens egne hylder i ca. 20 uger.

Chr. Baadsgaard blev efterfulgt af sønnen Ole, og i 2002 kom Betina ind i billedet som en af fire medejere af et I/S, indtil hun i 2007 overtog virksomheden alene.

Tradition og fornyelse

For Betina har det været vigtigt at holde fast i Ostemandens gode renommé og samtidig udvikle nye produkter, koncepter og salgskanaler. Det indebærer blandt andet, at hun har lanceret »Den stærke fra hylden«, hvor Danbo-osten ligger hele 45-52 uger på lager, ligesom hun har suppleret detailsalget i butik og salgsvogne med engros-salg til hoteller, kroer, institutioner og større virksomheders kantiner.

Ligeledes har hun succes med at tilbyde ostearrangementer til såvel private sammenkomster som til receptioner og andre firmabegivenheder.

– Man vælger selv sortimentet, og vi står gerne for anretningen af færdigpyntede osteborde, indskyder Betina.

I samme forbindelse gør hun opmærksom på, at butikken også sælger lækre, håndlavede Bender-tærter, Ryå-islagkager og forskelligt tilbehør i form af marmelade, sennep, spanske mandler m.v. Endelig sælges sild og store, danske landænder.

Kendte ansigter i bybilledet

Betina har fire ansatte, som med hendes egne ord udgør et fantastisk godt team, idet alle har deres spidskompetencer og betragter salgsvognen som deres egen lille butik. Samtidig deltager alle i arbejdet hjemme i Vindblæs med klargøring af ordrer og pakning af vognene. Også Betinas mand, Jan, der er graver på kirkegården, giver en hånd med på ostelageret.

Geo Nielsen, der var en af Betinas kolleger frem til 2006, varetager sammen med Randi Abildgaard turene omkring Løgstør og Nibe. Linda Jensen, som var den første, Betina selv ansatte, kører turen til Fjerritslev og Brovst, mens førstedamen Mia Nielsen tager sig af salget i området Aars og Aalborg.

– Pigerne er kendte ansigter i de respektive byer. De har et personligt forhold til kunderne og véd ofte præcis, hvad den enkelte kunde ønsker. De er rigtig gode til at vejlede og lytte sig ind til, hvis der er ønsker til nye produkter eller smagsvarianter, fortæller Betina.

– Hos os er der altid mulighed for at smage på osten, før man køber, og man får skåret osten ud i nøjagtig den størrelse, som man ønsker, tilføjer hun.

Eget ostelager er unikt

Ostemanden fra Vindblæs adskiller sig fra de fleste andre osteforhandlere ved at have eget lager. Der er kun fire-fem af slagsen tilbage i hele Jylland, påpeger Betina.

– Det betyder, at vi selv har fingeren på pulsen, hvad angår smag og kvalitet. Vi følger udviklingen af hver enkelt ost, vender dem på bestemte tidspunkter og sikrer, at de lagres ved en konstant temperatur på 9-11 grader året rundt.

– Vi har hele tiden mellem 2.700 og 2.900 hele skæreoste på lager. Hertil kommer alt i specialoste. Ostene fremstilles blandt andet på mejerierne i Asaa, Jernved, Mammen, Thise og Ingstrup. Vi handler gerne med de helt små danske mejerier og har eksempelvis hele sortimentet fra gårdmejeriet Sønderhaven ved Brønderslev.

Artikel fra Magasinet NORD oktober 2013, udgivet af NORDJYSKE Medier