November 2014

Stålvirksomheden Scaniro A/S i Fjerritslev vinder den eftertragtede CSR People Prize for virksomheder med under 100 ansatte. Dommerne har udvalgt Scaniro blandt mere end 100 indstillede kandidater på grund af Fjerritslev-virksomhedens succes med at indsluse og derefter ansætte mennesker i udkanten af arbejdsmarkedet. Prisen overrækkes af Prins Joachim ved det stort anlagte CSR AWARD-arrangement i Holstebro. Foto: Mattias Bodilsen

Stålvirksomheden Scaniro A/S i Fjerritslev vinder den eftertragtede CSR People Prize for virksomheder med under 100 ansatte. Dommerne har udvalgt Scaniro blandt mere end 100 indstillede kandidater på grund af Fjerritslev-virksomhedens succes med at indsluse og derefter ansætte mennesker i udkanten af arbejdsmarkedet. Prisen overrækkes af Prins Joachim ved det stort anlagte CSR AWARD-arrangement i Holstebro. Foto: Mattias Bodilsen

1. Fra i dag skal alle borgere over 15 år kunne modtage Digital Post fra Jammerbugt Kommune og alle andre offentlige instanser, medmindre man er blandt de ca. 10 pct. fysisk eller psykisk svækkede danskere, som kan fritages.

Professor Ning de Coninck-Smith fra Aarhus Universitet, Campus Emdrup i København, søger fotografier og erindringer fra et af de vigtigste forsøg i nyere danske skolehistorie, nemlig et skoleforsøg, der blev gennemført i Brovst Kommune i begyndelsen af 1970’erne. Billederne skal indgå i udarbejdelsen af 5. og sidste bind i bogværket »Dansk skolehistorie gennem 500 år«.

2. Bemandingen på Frøstrup Brandstation nævnes kollektivt til Årets Hannæsbo(er) 2014.

Blot to år efter at Bonderup fik sin borgerforening, er mange af idéerne fra opstartsfasen allerede blevet realiseret. Nyeste skud på stammen er en nærbutik på Skræmvej 5, som også bliver samlingssted for byens 200 beboere. Jan Larsen bliver daglig leder, og borgmester Mogens Gade foretager den officielle åbning 14. november.

17-årige Jacob Kjær Nielsen fra Han Herred Motorklub i Fjerritslev bliver dansk motocross-mester i BMX1.

3. Mette Diedrichsen står bag »Mettes Trend Shop«, som 6. november åbner i Søndergade 6B, Fjerritslev, med blomster, dekorationer, brugskunst og tøj til kvinder i alle aldre.

4. Tatovøren »Fjerritslev Tattoo« flytter fra de hidtidige lokaler i Tværgade 4 til det tidligere advokatkontor på Enghavevej 1A.

5. Brovst: Den tidligere cykelforretning i Østergade 8 er nu blevet omdannet til værtshuset »Kom Bar’ Do«, som drives af Charlotte Bornefelt, der gennem mere end 10 år har serveret for andre.

7. Solen går ned over slagteriet Tican efter 84 år i Jernbanegade/Grønnegade i Fjerritslev. Dog fortsætter et mindre antal medarbejdere med at assistere hovedafdelingen i Thisted endnu nogle måneder.

8. Fjerritslev: 13. november åbner QuickFix i den tidligere slagterforretning i Vestergade 6 med Karina Hrab som butiksbestyrer. QuickFix bliver en blanding af butik og værksted, hvor man kan købe covers og andet tilbehør til ens mobiltelefon eller tablet eller få den repareret, hvis uheldet er ude.

Omkring 2.000 mennesker fra alle landsbysamfund i Thisted Kommune – herunder Frøstrup og Vesløs – møder op til dagens store demonstrationsmarch fra Hvass-krydset til Store Torv i Thisted for at vise politikerne, at landsbyerne lever, og at det er en rigtig dårlig idé at lukke skoler og pasningsordninger i de mindre samfund.

9. Provst Mariann Amby holder indvielsestalen, og organist Palle Jochumsen lægger ud med præludium og fuga i e-moll af Nicolaus Bruhns, da det nye orgel i Lild Kirke tages i brug ved en festgudstjeneste med 78 deltagere. »A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal« har bidraget til orgelprojektet med en million kroner, hvilket dækker mere end halvdelen af anskaffelsessummen.

11. Stålvirksomheden Scaniro A/S i Fjerritslev vinder den eftertragtede CSR People Prize for virksomheder med under 100 ansatte. Dommerne har udvalgt Scaniro blandt mere end 100 indstillede kandidater på grund af Fjerritslev-virksomhedens succes med at indsluse og derefter ansætte mennesker i udkanten af arbejdsmarkedet. Prisen overrækkes af Prins Joachim ved det stort anlagte CSR AWARD-arrangement i Holstebro.

Samtlige præster i Fjerritslev-området går sammen om en ny form for konfirmandundervisning, der tager hensyn til den netop indførte skolereform. Således er der afviklet et tema med overskriften »Kirken ud af boksen«, hvor konfirmanderne samledes i Fjerritslev Kirkecenter til kreative aktiviteter – nemlig at binde blomsterbuketter til beboerne på Plejecenter Solgaarden – og indlæg af gæster, der fortalte om at være ung i Afrika og at være hjemløs i Aalborg. Ud over præsterne medvirker en række frivillige hjælpere i temaundervisningen, der fortsætter med mellemrum vinteren igennem.

13. Lapaz er navnet på en ny butik med tøj og accessories i Jernbanegade 33, Brovst, med 21-årige Malene Poulsen som indehaver.

14. Birgitte Kvist, Øland, som er områdeleder for Center for Sundhed og Ældre i Frederikshavns Kommune, hædres af UCN med Den Nordjyske Ledelsespris med en gavecheck på 25.000 kr. til kompetenceudvikling samt en statuette af kunstneren Thorvald Odgaard. Også øboen, afdelingssygeplejerske Else Marie Michelsen var blandt de 52 nominerede.

16. Kristoffer Eklund, der er blandt de 160 fyrede fra Tican-slagteriet i Fjerritslev, tager springet ud i en tilværelse som selvstændig med firmaet Screen Office, der tilbyder reparationer af smartphones og tablets fra hjemadressen Havremarken 62, Fjerritslev. Kristoffer vil sideløbende i gang med en HA-uddannelse i Aalborg.

18. Brovst får atter sin julestjerne på vandværkstårnet i Vestergade, efter at stormen Bodil sidste år blæste stjernen i stykker. Den nye udgave af juleudsmykningen er udført i rustfrit materiale af Carsten Bak Andreasen, Innosteel, og Jan Poulsen, Skovsgaard-Brovst El.

BOP Kontormøbler ApS, som drives af Lene og Peter Hyldager, har nu samlet aktiviteterne i den tidligere landbrugsmaskinforretning på Fabriksvej 16 i Fjerritslev, hvor der er 3.500 nyrenoverede kvadratmeter til fremvisning og lager af både nye og brugte møbler.

19. »Fælles om fortiden« er overskriften på et nyt projekt, som Jammerbugt Kommune iværksætter sammen med frivillige enkeltpersoner og grupper for at sikre bevarelse og formidling af kommunens mange fortidsminder. Projektet skydes i gang ved et stormøde på herregården Bratskov 27. november, hvor arkæolog, museumsinspektør Lone Andersen fra Nordjyllands Historiske Museum giver eksempler på både god og dårlig omgang med kulturminderne.

21. Efter en stiftende generalforsamling indgår Brovst og Fjerritslev i en ny fælles partiforening for Socialdemokraterne i Jammerbugt Kommune. Foreningen får en bestyrelse på 14 medlemmer med skoleleder og kommunalbestyrelsesmedlem Søren Dybdal Møller, Aabybro, i spidsen.

22. Venstre og Dansk Folkeparti vil benytte sit flertal i kommunalbestyrelsen til at lade Thorup-Klim Skole få de samme betingelser som de øvrige landsbyskoler, således at lokalsamfundet får en frist på tre-fire år til at opfylde kommunens krav om 10-12 elever i gennemsnit pr. årgang. Otto Styrbæk fra skolebestyrelsen er overbevist om, at man med det stærke engagement i lokalområdet vil kunne øge bosætningen i distriktet.

Dan Qourning, Arup, modtager Jammerbugt Kommunes Iværksætterpris på 5.000 kr. for at udnytte markedspotentialet og videreudvikle virksomheden DCM Cykler & Maskiner, der en del af hus- og havecentret City West på Industrivej 9 i Fjerritslev, senest med etablering af en stor legetøjsafdeling.

I dag udkommer på forlaget Omtanke.dk »Danske træfærger – som vi så dem«, hvor Anders Riis giver den første samlede beskrivelse af de danske træfærgers historie, fra den allerførste blev bygget i Nykøbing Mors i 1923-24 til de sidste få træfærger, der stadig er i trafik i 2014.

24. Kirsten Bager Sørensen, Kløvermarken 15, Fjerritslev, modtager på sin sidste arbejdsdag 28. november den kongelige fortjenstmedalje i sølv for mere end 41-års ansættelse som sekretær, kontorassistent og forretningsfører på Han Herreders Ungdomsskole i Skerping.

25. Thy Hallen er fyldt til sidste plads, da kommunalbestyrelsen vedtager den nye struktur for folkeskole og dagtilbud i Thisted Kommune. Med beslutningen bevares alle eksisterende folkeskoler som selvstændige enheder på nær Østerild Skole, som bliver en afdeling under Hannæsskolen, og Vorupør, som forbliver en afdeling under Sjørring.

Efter elfirmaet Verner Ranums konkurs udvides håndværkervirksomheden Granly A/S i Fjerritslev med en entreprenørafdeling, som udskilles i et selskab med Mogens Christensen og tidligere Verner Ranum-medarbejder Jeppe Kjeldsen som ligeværdige partnere. Granlys øvrige afdelinger inden for tømrer-, murer- og malerfaget ejes af Mogens Christensen, og den samlede virksomhed tæller nu 50 ansatte, heraf 10-12 i entreprenørafdelingen.

Kultur-, Fritids- og Landdistriktsrådet (KFL) i Jammerbugt bevilger 25.000 kr. til en multibane med fitstation (16 forskellige træningsøvelser) ved Tranum Stadion, 25.000 kr. til en multibane med fitnessredskaber mellem skole og stadion i Fjerritslev samt 45.000 kr. til færdiggørelsen af Brovst Multipark ved hallen. Der lægges vægt på, at banerne skal kunne bruges af alle og enhver, både lokale og turister.

Bent Nygård, der er manden bag Han Herred-sangen »Jeg véd et sted mellem hav og fjord«, præsenteres på herregården Bratskov i Brovst som årets kunstner i 20. årgang af Han Herred Bogen.

Fjerritslevpigen Rikke Myrup Kirk, der opnåede en 4. plads i årets udgave af tv-serien »Den Store Bagedyst« på DR TV og i øvrigt er lærer i Farsø, optræder med smagsprøver på sine lækkerier i Jutlander Bank i forbindelse med »Jul by Night«, som Fjerritslev Handelsstandsforening i år har valgt at afvikle i forbindelse med den traditionelle juletræstænding på Torvet. Nyt er også et fakkeloptog gennem byen som optakt til aftenens aktiviteter.

Klim Valgmenighed afslutter »højskolesangmaraton«, hvor man gennem mere end tre år er kommet igennem hele Højskolesangbogen med tidligere valgmenighedspræst Thorben Johannesen som det samlende midtpunkt, der har introduceret hver enkelt sang eller salme. Anders Moltsen, Vagn Bækhøj og Jens Fredborg har på skift stået for klaverledsagelsen.

Sparekassen Vendsyssel følger op på TV2’s genudsendelse af Pyrus-julekalenderen med et besøg af Pyrus himself – alias skuespilleren Jan Linnebjerg – i de lokale afdelinger Brovst og Fjerritslev.

KFUM-Spejderne i Fjerritslev indvier ny bålhytte af svært tømmer foran Spejderborgen på Aggersundvej 3. Det sker i forbindelse med årets julemarked »Jul på Nisseborg«.

Bratskov Turist- og Kulturforening melder totalt udsolgt på den gamle herregård, hvor Inger Thunbo viser »Klassisk Mode« med kjoler og lingeri fra perioden 1910 til 1970 med Bente Kristensen som konferencier og Ida Larsen ved klaveret.

Den stigende mængde pakker, primært som følge af øget internethandel, får Post Danmark til at åbne flere lokale postbutikker, senest hos Dagli’Brugsen i Tranum.

28. Det amerikanske shoppingfænomen »Black Friday«, der betegner dagen efter Thanksgiving, skal nu også i Han Herred sætte gang i julehandlen, idet adskillige butikker reklamerer med store nedsættelser i dag, som er sidste fredag i november.

Jammerbugt Kommunes såkaldte halpulje på en million kroner er fordelt for i år, hvoraf der bliver 375.000 kr. til udskiftning af dug i Fjerritslev Svømmehal og 100.000 kr. til dræn i den sidste halvdel af ØHIK’s fodboldanlæg i Halvrimmen.