Marts 2015

Anders Bilgram (billedet) og Anders Skotlander fra Nordisk Brænderi i Hjortdal høster stribevis af hæder og ære i denne tid. Blandt 1.500 forskellige spiritusser ved San Fransisco World Spirits Competition i Californien fik det nordjyske mikrodestilleri guldmedalje for »Whisky Special Edition no. 1«. Foto: Mattias Bodilsen

Anders Bilgram (billedet) og Anders Skotlander fra Nordisk Brænderi i Hjortdal høster stribevis af hæder og ære i denne tid. Blandt 1.500 forskellige spiritusser ved San Fransisco World Spirits Competition i Californien fik det nordjyske mikrodestilleri guldmedalje for »Whisky Special Edition no. 1«. Foto: Mattias Bodilsen

2. Anni Pedersen, Brovst, der er tidligere indehaver af Fosdalhus ved Lerup Kirke, etablerer ny mobil virksomhed under navnet Hjemmefrisøren i Jammerbugt, idet hun i flere år har haft klipning som bibeskæftigelse.

3. Fjerritslev: Herretøjsbutikken KJ Fashion, som blev etableret af Kasper Jensen for tre år siden, flytter fra Søndergade 1 til nyrenoverede lokaler i Vestergade 2, hvor der holdes åbningsreception med besøg af to tv-realitystjerner.

MF Ane Halsboe-Jørgensen, København, der er født i Brovst og opvokset i Fjerritslev, åbner årets forårsmesse, som løber af stablen i weekenden 7.-8. marts i Idrætscenter Jammerbugt med Fjerritslev Idrætsforening og Ørebro Boldklub som arrangører.

Nyuddannede Ena Fuglsang nedsætter sig som selvstændig FDZ-zoneterapeut på hjemadressen Gøttrupvej 523 syd for Gøttrup.

Premiere på Arkiv.dk: Lokalhistorisk Arkiv i Fjerritslev har sammen med 550 arkiver landet over skabt en ny platform for internetsøgning i de tusindvis af billeder og dokumenter, som arkiverne rummer.

5. Med 6,5 mio. kr. i overskud før skat i 2014 præsenterer Klim Sparekasse et nyt rekordresultat.

6. Forskellige lokaliteter i Nordjylland danner i disse uger ramme om optagelser til spillefilmen »Emma & Julemanden – Jagten på Elverdronningens hjerte«, som er en videreførelse af to populære julekalendere på TV2. 12-årige Malte Houe fra Nykøbing Mors spiller den ene af de to børnehovedroller. Hvad avisen ikke fortæller, er, at der også har fundet optagelser sted i købmandsbutikken på Gammel Landevej 4 i Klim. Butikken står næsten urørt, efter at købmand Arne Studsgaard Madsen lukkede for få år siden.

Klim Fribørnehave og Vuggestue har vokseværk, og det er besluttet at udvide fra de nuværende 200 til 320 kvadratmeter, hvorved der bliver plads til op mod 40 børn, heraf 15 i vuggestue. Lokalerne lejes af Klim Friskole. Udvidelsen betyder, at skolefritidsordningen flytter ind i den tidligere lederbolig.

Folketingskandidat Anders Broholm og kommunalbestyrelsesmedlem Ulla Flintholm, begge Venstre Jammerbugt, foreslår i et læserbrev, at der bygges en ny, fremtidssikret Aggersundbro i stedet for at bruge store summer på vedligeholdelse af den gamle bro fra 1942.

7. De 11-13 kystbåde, der er organiseret i Thorupstrand Kystfiskerlaug og lander omkring 1.300 tons fisk om året, har som led i den for nyligt indgåede aftale med Coop leveret de første knap 10.000 bøtter med stenbiderrogn til 50 udvalgte brugser og Kvickly-butikker landet over. 42-årige Birger Dengsø, Thisted, er ansat som direktør for Thorupstrand Fisk.

10. Tina og Torben Brander overtager Arentsminde Cafeteria i forpagtning fra ejerne Rita og Bent Hansen og holder åbent hus 14. marts. Det nye værtspar har tidligere drevet restauranten på Feriehotel Tranum Klit.

Det Aalborg-baserede KOMPLEXT Løth Pedersen advokater P/S åbner i dag filial på Jernbanegade 36 i Brovst. Virksomheden drives af Christian Løth Mortensen, der oprindelig er fra Brovst, og Kristian Regnar Pedersen.

11. Rasmus Højen modtager på vegne af den socialøkonomiske virksomhed Råd & Dåd i Attrup den første NORDJYSKE Initiativpris på 100.000 kr. for at være primus motor for en landdistriktsudvikling, hvor der er plads til mennesker, som ellers har svært ved at klare sig på arbejdsmarkedet. Senest har Råd & Dåd involveret sig i etableringen af en nærbutik i Bonderup.

12. Efter de hidtidige ejeres konkurs i januar er en ny ejerkreds parat til at videreføre Klim Strand Camping. Det er Løkken Klit Camping, Action House Løkken og Vittrup Byg, hvorfra der i disse uger arbejdes i døgndrift for at gøre pladsen klar til genåbning i påsken.

En nystartet forening under navnet »Kunsten at redde liv« vil ændre på, at der i Jammerbugt Kommune kun er 19 hjertestartere tilgængelige døgnet rundt. Indsatsen gælder bl.a. Brovst og Fjerritslev, og der skal endvidere arrangeres lokale kurser i brugen af hjertestartere.

14. Han Herred Havbåde gør klar til søsætning af værftets femte nybygning, den spidsgattede »Anna«, hvis originale forbillede blev bygget i Frederikshavn 1924 til en fisker i Lønstrup.

15. Speedwaylegenden Hans Nielsen fra Brovst har inspireret Joachim Nielsen, der er fra Øland, til et filmmanuskript, som nu gøres til virkelighed på lærredet med støtte fra Det Danske Filminstitut. 30-40 procent af handlingen vil læne sig op ad virkeligheden, resten er ren fiktion, oplyser idémanden, som selv har kørt med Hans Nielsen i superligaen for Brovst Speedway Club.

Aalborg-forfatteren Inge Eriksen, som i mange år boede i Tranum, er død, 79 år.

17. Den irske nationaldag, St. Patrick’s Day 17. marts, fejres i større og større grad her i landet. Således også i Han Herred, hvor Koldmose Kirke lægger rum til en musikalsk rejse til de grønne øer med gruppen »The Irish Waterfalls« på initiativ af menighedsrådet.

Menighederne i Klim, Vester Thorup og Vust tager afsked med Mariane Madsen, der har været konstitueret sognepræst under Gitte Kibsgaard-Vesters sygeorlov.

18. De seks beboerforeninger på Hannæs kaster sig ud i kampen for at tiltrække en ny praktiserende læge til Lægehuset i Frøstrup, som lukker definitivt 1. juni, efter at læge Poul Gjerding har været sygemeldt gennem længere tid og nu går på pension.

19. DR bringer i den bedste sendetid det første af to tv-programmer om Skovsgaard Hotel, som er temmelig utraditionelt, idet de fleste medarbejdere har et handikap, som gør det svært for dem at fungere på det almindelige arbejdsmarked.

21. Med kulturprojektet Han Herred Havbåde som forbillede er der nu dannet en ny forening med navnet Vorupør Havbåde, hvis formål er at søge midler til restaurering af bevaringsværdige fiskerbåde med lokalt tilknytningsforhold.

Flere landsbyer – herunder Tranum, Trekroner og Thorup-Klim – deltager med stand på forårsmessen i Aalborg Kongres & Kultur Center for at skabe opmærksomhed om netop deres område som et attraktivt sted at flytte til. Trekroner udskriver en konkurrence med et »prøvehus« kvit og frit i fire måneder som præmie, og vinderfamilien får endda gratis bil, børnepasning og idrætstilbud samt havehjælp og vareudbringning. Deltagelsen i forårsmessen sker i samspil med kommunens bosætningskampagne »Derfor Jammerbugt«.

Idrætscenter Jammerbugt i Fjerritslev får 240.000 kr. fra den kommunale halpulje til udskiftning af dug i svømmehallens bassin. Desuden får Trekroner Landsbycenter 200.000 kr., som kan bruges til tiltrængte anlæg og fornyelser.

22. I et lidt utraditionelt samarbejde med Jammerbugt Kommune gennemfører Dansk Land Rover Klub Region Nordjylland strandrensning på strækningen mellem Slettestrand og Blokhus med deltagelse af 12 køretøjer og 25 personer.

24. På baggrund af Oscar Sørensens bog »Brovst – min barndoms by« fra 1997 og tre velbesøgte arrangementer sidste år, herunder et foredrag med Ketty Johansson og to byvandringer, inviterer beboerlauget i Gammel Brovst til et møde i sognegården, hvor der bliver lejlighed til at udveksle historier og kigge på gamle billeder.

27. Han Herred Havbåde i Slettestrand lægger lokaler til det stiftende møde om etableringen af FiskeriLAG (FLAG) for Jammerbugt Kommune. Overordnet handler udviklingsprogrammet, der dækker perioden 2014-2020, om at skaffe EU-midler til vækst og arbejdspladser i de områder, hvor der har været eller er fiskeri, men tiltagene er ikke bundet til fiskerierhvervet. Formidlingsmedarbejder Kirsten Monrad Hansen vælges som formand for aktionsgruppen.

Klim Sparekasse indstifter ny lokal idrætspris på 3.000 kr., og de første modtagere bliver Jeanette og Henrik Tværgaard Larsen, der er ildsjæle i Thorup-Klim Ungdoms- og Gymnastikforening.

28. Anders Bilgram og Anders Skotlander fra Nordisk Brænderi i Hjortdal høster stribevis af hæder og ære i denne tid. Blandt 1.500 forskellige spiritusser ved San Fransisco World Spirits Competition i Californien fik det nordjyske mikrodestilleri guldmedalje for »Whisky Special Edition no. 1«, og ved samme vurdering blev »Skotlander Rum III« og »Skotlander Rum I« tildelt sølvmedalje, mens »Nordisk Gin Northstar« vandt bronze. Endvidere blev Nordisk Brænderi »Destillery of the Year« ved Berlin International Spirits Competition, hvori deltog producenter fra 20 lande, og ved World Rum Awards i London har »Skotlander Rum I« fået prisen for verdens bedste rom-design, Best Ultra Premium Design, som er udformet af bureauet »enteneller«.

30. Brovst: Margrethe Hjarsbæk, der sidste sommer åbnede børnetøjsforretningen »Karla og Kristoffer« på hjemadressen Kirkegade 53, åbner nu en egentlig butik på 80 kvm i Jernbanegade 41.

Flertallet af Fjerritslev Handelsstandsforenings detailbutikker enes om nye åbningstider: mandag-fredag kl. 10-17.30 og lørdag kl. 9.30-13. Om sommeren holdes åbent til kl. 14 om lørdagen.

Jacob Ranum, Valmuemarken 24, Fjerritslev, har været i audiens hos Hendes Majestæt Dronning Margrethe for at takke for den kongelige belønningsmedalje, som han blev tildelt kort før jul efter 44 års ansættelse hos Han Herreds Reservedelslager.

31. »Hver fugl synger« er titlen på en ny bog, hvortil 28 forfattere med tilknytning til Jammerbugt Kommune har bidraget med digte, noveller, erindringer og biografier, ligesom enkelte tegnere, fotografer og komponister medvirker. De 272 sider knyttes sammen af kunstneren Piet Pedersen, Fjerritslev, der har lavet bogens illustrationer. Omslaget er udført af nyligt afdøde Aase Bodil Hansen. Bogen blev behørigt præsenteret på Skovsgaard Hotel lørdag 28. marts.

De ni lokale socialdemokratiske partiforeninger på Mors og i Thy har genvalgt MF Simon Kollerup, Lild Strand, som folketingskandidat. Det skete på Thisted-kredsens repræsentantskabsmøde på Hotel Vilsund Strand.