Hotel Klitrosen i en helt ny udgave

Den faste stab på Klitrosen, fra venstre: Tjener Kim Øland, chefkok Thomas E. Larsen, hoteldirektør Rikke Eisenhardt og ejer, adm. direktør Mads Muus. Billedet i baggrunden er fotografisk kunst af Søren Larsen og viser omgivelserne ved Rubjerg Fyr. Foto: Ejgil Bodilsen
Den faste stab på Klitrosen, fra venstre: Tjener Kim Øland, chefkok Thomas E. Larsen, hoteldirektør Rikke Eisenhardt og ejer, adm. direktør Mads Muus. Billedet i baggrunden er fotografisk kunst af Søren Larsen og viser omgivelserne ved Rubjerg Fyr. Foto: Ejgil Bodilsen
Det gamle badepensionat fra 1916 er i dag en moderne hotel- og kursusvirksomhed med vægt på kvalitet i såvel mad som overnatning foruden en bred vifte af kulturelle oplevelser og fysisk udfoldelse

Onsdag 4. juli 2012 er en dag, som aldrig går i glemmebogen hos hotelvært Mads Muus og hans faste stab, Rikke Eisenhardt, Thomas E. Larsen og Kim Øland.

I et helt år og især de sidste to måneder forinden havde han knoklet døgnet rundt for at få alt klar til åbningen af det nye Hotel Klitrosen. Køkkenet i det gamle hotel var tømt, og de resterende møbler var ikke tidssvarende, så alt skulle købes ind på ny, og alt måtte tænkes igennem: – Hvilken stil og hvilket niveau skulle vi lægge os på?

Lyst og indbydende

Mads og et stort antal håndværkere gik i sving med at renovere vægge, lofter og murværk, så alt i dag fremstår hvidt, indbydende og moderne, samtidig med at traditionerne fra gamle dages badehotel stadig skinner igennem. Til restauranten blev der valgt danske designermøbler i sort og grå. Billedkunstner Gabriella Jørgensen fik til opgave at lave unikke dekorationer og skulpturer af strandingstræ, og udsmykningen af væggene blev lagt i hænderne på fotokunstner Søren Larsen, der i en serie flotte billeder har indfanget stemninger og detaljer fra natur og fiskeri langs Jammerbugten.

– Det var fedt, da de første gæster dukkede op, og vi fik en super reception med op mod 300 gæster. Vejret kunne ikke være bedre. Nu var vi i gang! lyder det fra Rikke, der er 36 år og ikke lægger skjul på sin begejstring for de muligheder, som huset og omgivelserne byder på.

Rikke er som hoteldirektør det første ansigt, du møder i receptionen på Klitrosen. Hun er cand.mag. i kultur, kommunikation og globalisering og har hjemme i Hjørring en afdeling af Weight Watchers. Mads er ligeledes 36 år og driver i forvejen Muus Svejseteknik på Lørstedvej ved Bonderup med 25-35 medarbejdere. Ud over de fire daglige medarbejdere på Klitrosen tæller lønningslisten også en række deltids- og sæsonansatte.

Her er muligheder

En rundvisning i det store bygningskompleks, der er blevet til ved knopskydning gennem de sidste 100 år, overbeviser dig om, at der på Klitrosen virkelig er gode rammer til hygge og udfoldelse for rigtig mange mennesker på én gang. Restauranten og den store sal mod øst kan rumme 250 spisende gæster, og en mindre sal mod vest har plads til 60 omkring bordene.

Som en lidt utraditionel detalje, der sikkert vil glæde mange, er der i tilknytning til den vestlige sal indrettet et rum, hvor børnene kan tegne og lege under en familiefest på Klitrosen. Rikke har også planer om at tilbyde regulær børnepasning som en del af festen.

På første sal – ligeledes mod vest – finder du Klitrosens kursusafdeling. Det er en vigtig brik i et større koncept, der skal sætte Slettestrand på danmarkskortet som det foretrukne sted for små og store kursusarrangører, såvel offentlige som private. Der er allerede skabt en god og stærk tradition for samarbejde hotellerne imellem, hvor man udnytter hinandens kapacitet ved de helt store arrangementer.

– Men der er mange uudnyttede muligheder endnu, fortæller Rikke og Mads. Blandt andet tænkes loftsetagen over køkkenet anvendt til grupperum for kursusvirksomheden.

Overnatning på flere måder

Overnatningsmulighederne ligger i hotellets to værelsesfløje, der også fungerer som motel, idet der er parkering lige uden for vinduerne. Foreløbig er den vestlige fløj langs Slettestrandvej blevet totalrenoveret, og snart kommer turen til den toetagers nordfløj langs Kystvejen. Omkring bygningerne er der foretaget en grundig oprydning og fældning af træer og buske, så der kommer masser af lys ind fra alle sider.

– Vi har også planer om at indrette en legeplads og minigolfbane, der både kan bruges af hotellets gæster og af andre, som måske har mere lyst til at prøve Pandekagehuset, hvor vi om sommeren serverer pandekager, is og andet i samme genre. Pandekagehuset er også velegnet som led i en polterabend eller til en konfirmationsfest på børnenes betingelser.

I tilknytning til Klitrosen er der netop indviet de første seks af i alt 58 hotellejligheder, som Mads har fået myndighedernes godkendelse til at opføre på de omgivende arealer. Lejlighederne opføres, i takt med at de bliver solgt til privatpersoner, der selv har mulighed for at benytte ferieboligen fem uger om året. Udlejningen i øvrigt er lagt i hænderne på Klitrosen, som dermed kan tilbyde et alternativ til motellet.

Mad- og kulturoplevelser med kvalitet

– Det spændende ved at starte op helt fra bunden er, at vi kan få lov at afprøve de ting, som vi selv kan li’, og gøre tingene på vores egen måde, samstemmer Rikke og Mads.

– Klitrosen skal være et alternativ i den lokale hotelverden, hvor vi byder vore gæster på både kulinariske og kulturelle oplevelser af høj kvalitet.

Værtsfolkene har allerede stor succes med foredragsaftener, idet Bonderøven alias Frank Erichsen samlede stuvende fuldt hus for nylig. I modsatte ende af skalaen ser Rikke og Mads frem til lige så stort rykind, når Blærerøven alias Mads Christensen kommer på besøg 25. januar. Til marts er tidligere drabschef Ove Dahl på plakaten.

Aktiv ferie på Klitrosen

Beliggenheden midt i naturen udfordrer gæsterne til at kombinere en fest eller et ophold på Klitrosen med aktiviteter som mountainbike, ridning, motionsbane, svampeplukning eller et besøg i bådebyggeriet på stranden. Rikke og Mads har mange planer i støbeskeen, ikke mindst om events med fokus på en kombination af bevægelse og god mad.

– Vores filosofi er, at man ikke behøver at skulle tage til Aalborg for at få store oplevelser og høre gode fortællinger. Vi lytter gerne til ønsker og forslag fra vore gæster, og det har allerede betydet, at der nu er singlebal på Klitrosen den første fredag i hver måned.

– For første gang i historien holder vi nu også julefrokost på Klitrosen. Det sker over tre lørdage fra 24. november med buffet og levende musik af høj standard, og derudover er der mulighed for at afvikle små og store julefrokoster efter helt individuelle ønsker.

– Fast aktivitet hver uge året rundt er torsdagsklassikeren, hvor der er mulighed for på en ganske almindelig hverdagsaften at tage ud og hygge sig med god, gedigen, dansk mad til en yderst rimelig pris.

————————————————

Historien om Klitrosen

Rikke Eisenhardt og Mads Muus værner om historien på Klitrosen. På billederne ses det oprindelige badepensionat fra 1916 og grundlæggerne Karoline og Marinus Pedersen. Foto: Ejgil Bodilsen
Rikke Eisenhardt og Mads Muus værner om historien på Klitrosen. På billederne ses det oprindelige badepensionat fra 1916 og grundlæggerne Karoline og Marinus Pedersen. Foto: Ejgil Bodilsen

Klitrosen blev etableret som badepensionat af Karoline Kjelgaard Pedersen (1890-1969) og Marinus Pedersen (1889-1967) ved deres giftermål i 1916. Med i driften var også Karolines bror Peder, som byggede det oprindelige hus med en enkelt kvist i 1905. Bygningen, der i folkemunde gik under navnet Fattiggården, blev udvidet med en ekstra kvist og indrettet med otte sengepladser, så der var i begyndelsen tale om et ganske lille familiepensionat.

Som tingene udviklede sig, blev Klitrosen til et egentligt badehotel med plads til mange gæster. Der blev opført nye værelsesbygninger, hvor gæsterne gav annekserne navne som »Millionærfløjen« og »Tip-Top«.

Karoline (kaldet Line) og Marinus blev i deres lange tid som værtspar en institution i Slettestrands ferie- og selskabsliv. Der var masser af hjemlig hygge – men også en fast hånd – og hver lørdag aften i sæsonen kom der et firemandsorkester fra Fjerritslev og spillede op til dans.

Karoline lavede fortræffelig mad, herunder de berømte bæverspegepølser, som blev lavet af slagtede dyr fra eget opdræt i en bæversti mellem Klitrosens mange bygninger.

Der kom fra tid til anden mange forskellige gæster på Klitrosen. Blandt de mere farverige stamgæster var »Pemse«, der boede i en cirkusvogn nær Maries Hus i Svinkløv Plantage, kørte på scooter og yndede at klæde sig i samedragt.

På hjemmesiden www.gammelslet.dk/sletbaade findes beretningen »Gensyn med Klitrosen« om en københavnerfamilies ankomst til Klitrosen i 1933 og om det mangeårige, nære forhold, der opstod mellem værtsparret og deres tilbagevendende pensionærer.

Efter Karoline og Marinus blev hotellet fra 1964 videreført af Kirsten og Carl Henrik Christensen, der tidligere havde drevet Løkken Badehotel, og næste generation, Erna og Niels Chr. Christensen, videreudviklede fra 1980 Klitrosen til et selskabs- og konferencehotel, der levede op til tidens voksende behov for moderne bekvemmeligheder.

Christensen-epoken varede til slutningen af 2002. Herefter var der skiftende ejere i korte perioder, og bygningerne kom til sidst til at stå tomme, indtil Mads Muus overtog hotellet sammen med en kompagnon i maj 2011.

De første måneder blev Klitrosen benyttet som backup for naboen, Rønnes Hotel, men i foråret 2012 besluttede Mads Muus, der nu var blevet eneejer, at tage skridtet fuldt ud og lancere Klitrosen i en helt ny udgave.

Efter to måneders arbejde i nærmest døgndrift – med op til 60 personer beskæftiget i perioder – kunne Mads Muus og hans stab slå dørene op til det ny Klitrosen onsdag 4. juli 2012.

————————————————

Fra Frederik VI’s tehus til Karolines køkken på Klitrosen

Chefkok Thomas E. Larsen glæder sig over at kunne udnytte naturens og egnens gode råvarer i Klitrosens køkken. Foto: Ejgil Bodilsen
Chefkok Thomas E. Larsen glæder sig over at kunne udnytte naturens og egnens gode råvarer i Klitrosens køkken. Foto: Ejgil Bodilsen

Thomas E. Larsen er chefkok på det nye Hotel Klitrosen. Thomas er 40 år og bror til Rikke Eisenhardt, der trækker i alle trådene som hoteldirektør.

Søskendeparret er fra Hjørring og har helt fra barndommens ferier i Lønstrup elsket naturen ved Jammerbugten. Og helt i tråd med dette har Thomas nu skiftet sin adresse på Vesterbro i København ud med et nydeligt, hvidkalket hus ved Kystvejen i Slettestrand. Derfra er der ikke mange skridt til hverken havet, klitterne, skoven eller den nye arbejdsplads.

Her i køkkenet på Klitrosen skal Thomas løfte arven efter den navnkundige Karoline, som stadig lever i de historier, der knytter sig til gamle dages badepensionat i de selvsamme omgivelser.

Heldigvis har Thomas rigtig meget med sig i bagagen, og indehaver Mads Muus ser ansættelsen af netop ham som en vigtig investering, når det gælder at opbygge en hotel- og restaurantvirksomhed af høj standard.

Thomas var den første, der fik dansk svendebrev efter praktik hos Hotel Ängermühle og Restaurant Wenderkreis i Bayern, og han har i det hele taget ofte været langt hjemmefra i forbindelse med sit fag. Således har han arbejdet flere steder i Grønland, hvor han i 1997 lavede mad til regentparret ved det allerførste arrangement i Grønlands Kulturhus i Nuuk. Endvidere tændte han op under gryderne ved Kronprins Frederiks start på Ekspedition Sirius 2000, og ligeledes var han på pletten, da Kronprinsen for første gang viste Thulebasen frem for Mary.

De seneste syv år har han beklædt stillingen som chefkok på Josty, der er den meget smukt beliggende restaurant i Frederiksberg Have. Her har der endnu oftere end i Grønland været lejlighed til at kreere retter til kendte og kongelige. Blandt de mere farverige arrangementer husker Thomas, da Remee holdt bootcamp på Josty som led i optagelserne til DR’s populære X Factor.

Josty er baseret på Frederik VI’s gamle tehus fra 1813, og måske har kongen og Thomas i virkeligheden en del til fælles – i hvert fald kærligheden til den flotte og uspolerede natur i Han Herred. For det var jo netop Frederik VI, der spontant udbrød, da han med sit følge kom ridende langs Jammerbugten og standsede ved Grønnestrand 21. juni 1824: »Dette øde sted er den skønneste plet i mit rige!«

– Det kan jeg fuldt ud skrive under på! erklærer Thomas, som nu er med helt fra starten på det nye Hotel Klitrosen og glæder sig over at kunne udnytte inspirationen fra naturen og ikke mindst egnens mange gode – og ofte økologiske – råvarer i sin madkunst: oksekød fra fritgående dyr, frisk og skånsomt fanget fisk fra Jammerbugten, bær og kantareller fra skoven foruden kartofler, kål, rødbeder, æbler og meget andet fra lokale avlere.

Thomas’ faste højre hånd er tjener Kim Øland, der er 30 år og uddannet finansøkonom. Trods sin unge alder har også han allerede stor erfaring fra chefstillinger på Ruths Hotel i Skagen og i Tivoli Karolinelund i Aalborg.

Artikel fra Magasinet NORD november 2012, udgivet af NORDJYSKE Medier

Scroll to Top