Fjerritslev Kro – stolte traditioner lige i centrum

Fjerritslev Kro. Foto: Mattias Bodilsen
Fjerritslev Kro. Foto: Mattias Bodilsen
Historien om Fjerritslev Kro går 175 år tilbage til tiden mellem 1830 og 1840

Selv om Hanne Smetana Christensen er en del af en 175 år gammel tradition, står tiden aldrig stille på Fjerritslev Kro. Der er altid mange gøremål for en kroejer – og ikke mindst for Hanne, som driver en fire-i-én-forretning på adressen Østergade 2 i hjertet af Fjerritslev.

Ud over kro med restaurant, fest- og mødelokaler samt et større antal sengepladser omfatter bygningskomplekset også et værtshus, en grillbar og en spillehal, så der er mange ansigter udadtil i byen, og huset tiltrækker året igennem folk i alle aldre og i vidt forskellige livssituationer.

I krostuen kan man hver dag året rundt gå direkte ind fra gaden og nyde god, gammeldags kromad.

– Vores stegte rødspætter og fyldte rødspætter hører til publikums favoritter, fortæller Hanne.

I forlængelse af krostuen kommer man til et veludstyret lokale, som fra gammel tid har heddet »verandaen«, og hvor mange foreninger holder møder og generalforsamlinger. Ligeledes er denne mindre sal – med fin udsigt til byens handelsstrøg – rammen om mange familiebegivenheder året igennem. Endelig er der den store krosal langs Søndergade, hvor de store fester og arrangementer finder sted. Det er også her, byens og omegnens befolkning med varierende mellemrum går til kommunal- og folketingsvalg.

På førstesalen er der 14 dobbeltværelser, hvoraf flere er indrettet som familierum, så der i alt er plads til et halvt hundrede overnattende.

– Så hvis man derhjemme får feriegæster i flere dage, kan vi altid tilbyde en seng, bemærker Hanne.

Kromutter – Hanne Smetana Christensen. Foto: Mattias Bodilsen
Kromutter – Hanne Smetana Christensen. Foto: Mattias Bodilsen

Husets sydøstlige hjørne er indrettet som café og grill, og hver fredag og lørdag aften står Svend Erik Astrup – kaldet Svenne – klar til at lange hotdogs over disken. Hertil kommer nytårsnat, hvor der er trængsel af unge mennesker overalt på kroen.

Ud mod Torvet ligger også værtshuset El Rigo og spillehallen Spil’oppen, og desuden kan man her i sommermånederne benytte sig af det hyggelige terrassemiljø i Torvets vestside, uanset om man har bestilt mad i restauranten, eller man blot vil nyde en kop kaffe, en kold øl eller et glas vin. Der er ofte gæster ved de udendørs borde til langt ud på aftenen, hvis vejret ellers er til det. Det gælder ikke mindst, når der holdes Fjerritslev by Night, hvor der serveres talrige krus fadøl på terrassen.

Hanne er uddannet køkkenassistent og har derudover lært sig selv op i faget som »kromutter«. Hun har to fuldtidsansatte medarbejdere og kan i øvrigt tilkalde assistance efter behov. Der er altid noget, der skal vedligeholdes eller renoveres, og i øjeblikket gælder det maling af de hvide murstensvægge.

Kro med spændende historie

Indtil omkring 1830-40 var Kollerup knudepunkt i krydset mellem den gamle kongevej og vejen fra Aggersund til havet. Det ændredes med anlæggelsen af den nuværende hovedvej 11 gennem Han Herred. Fjerritslev overtog Kollerups status, hvorfor ejeren af landevejskroen i Kollerup valgte at sælge sin bevilling til gårdejer Jens Søeballe, som byggede en ny kro på en banke i Fjerritslev Sø. Søen blev dog efterhånden afvandet og indskrænket til det nuværende lystanlæg.

I 1843 videresolgte Søeballe kroen til Jens Herman Poulsen, som i 1850 etablerede postkontor på kroen. Til kroen hørte et mindre brændevinsbrænderi, som i 1852 blev afhændet til Chr. Olesen Westergaard, der senere byggede Brænderigaarden vest for byen. Poulsen byggede i 1856 nyt postkontor på en tilbagetrukket grund over for kroen (hvor Mejeriet Dalhøj senere blev opført), og efter et par kortvarige ejerskaber blev Niels Laursen kroejer eller gæstgiver fra 1863 og lang årrække frem.

Fjerritslev Kro anno 1909.
Fjerritslev Kro anno 1909.

Omkring århundredskiftet var der atter skiftende ejere, hvorefter familien Munksgaard tegnede firmaet i størstedelen af perioden fra 1904 til 1967. Her tog Kaj Hedegaard over, indtil han efter 33 års ejerskab overlod Fjerritslev Kro til Hanne Smetana Christensen, som i de 11 år forud havde drevet Hannes Madsted i Søndergade 5.

Oprindelig hørte der en rejsestald til Fjerritslev Kro. Da rutebilerne kom frem i første del af 1900-tallet, blev der etableret holdeplads lige uden for kroen. Før århundredskiftet blev der også holdt dyrskue på det omkringliggende areal, og frem til 1915 var der årlige markedsdage og to månedlige torvedage ved kroen. I vore dage – hvor rutebilstationen er flyttet væk fra kroen, så der blevet skabt et flot bytorv – har byens handlende genskabt traditionen med torvedage om sommeren.

I Fjerritslevs første årtier som stationsby efter jernbanens fremkomst i 1897 var der stor selskabelighed i byen, herunder underholdning i form af omrejsende teatre, dilettant, stumfilmforevisning, oplæsning, koncerter og visesang på kroen. Blandt andre optrådte den senere maler Kirsten Kjær på de skrå brædder i begyndelsen af 1920’erne. Der har naturligvis også været afholdt talrige baller helt op til vor tid.

Mangen en hus- eller hestehandel er blevet afsluttet med lidkøb på kroen – og den kendte hestehandler Chr. Svendsen, som i øvrigt er foreviget på et maleri af Kirsten Kjær, tegner sig for en stor del af de historier, der kunne fortælles om hverdag og fest på Fjerritslev Kro.

Under krigen 1940-45 besatte tyskerne såvel skole som missionshus i Fjerritslev, hvorfor der både var skoleundervisning og møder i Indre Mission på kroen.

I nyere tid har Fjerritslev Kro været henholdsvis film- og teaterkulisse, idet Anders Refns kortfilm »Seth« fra 1999 blev optaget her med skuespilleren Lars Mikkelsen i hovedrollen, ligesom Vendsyssel Teater i 2009 havde en opsætning af samme historie under titlen »Vi venter på Guds rige« med Jens-Martin Eriksen som instruktør.

 

Efterskrift

Hanne Smetana Christensen døde 18. december 2013, og kroen fungerede derefter på lavt blus, indtil den lukkede helt kort før jul i 2014.

I dagene omkring 1. juli 2015 blev kroen overtaget af  Pia Mai Buchholtz og Lars Lindholm Andreasen, Klim, Allan Beith, Tranum, Henrik Beith, Aabybro, Søren Lynge, Aabybro, og Casper Friis, Aalborg, og de nye ejere genåbnede stedet delvist 28. august 2015 ved at omdanne den tidligere bodega El Rigo til Café Gjæstgivergaarden og den tidligere spillehal til Munksgaard Stuen.

Læs mere om overtagelsen og fremtidsvisionerne for Fjerritslev Kro her

Scroll to Top